Fractal Design Core 500

Introducere

PC-urile sunt din ce in ce mai puternice, asta e cat se poate de clar de la inceputurile PC-ului, dar in timp ce performantele cresc, dimensiunile scad. De cativa ani, formatul mini-ITX a devenit foarte popular, chiar si in randul celor ce vor un PC foarte performant, cu placa video dedicata, pentru gaming.

Deoarece eu consider ca o carcasa buna face diferenta dintre un PC bine construit, aratos si aranjat si un PC … banal, in acest articol voi prezenta o carcasa in formatul mITX.

Carcasa ce face obiectul acestei recenzii vine de la binecunoscutul producator suedez Fractal Design, ce produce seria de carcase Define. Ei bine, carcasa prezentata astazi nu face parte din celebra serie Define, face parte din seria Core, seria de produse pentru buget mai … restrans.
Core 500, caci acesta este numele acestei carcase, este cea mai noua carcasa din seria Core, de altfel singura carcasa exclusiv in format mITX din serie.

Sa incepem, ca de obicei, prin a prezenta specificatiile tehnice.

Specificatii

  • Material – otel + plastic
  • Culori disponibile – Negru
  • Panou frontal – Pornire, reset, 2 x USB 3.0, iesire audio/casti, intrare microfon
  • Spatii unitati stocare 3 x interne 2.5″, 3 x interne 3.5″, 1 x intern 2.5″
  • Format acceptat – mini-ITX , mini-DTX
  • 2 sloturi expansiune
  • 3 pozitii pentru ventiloare (inclus 1 ventilator Fractal Design Silent Series R3 140 mm)
  • Filtre ventilatoare : panou superior, planou lateral placa video, podea
  • Cooler CPU cu inaltimea maxima 170 mm
  • Surse ATX lungime maxima 160 mm pentru surse modulare, 170 mm pentru surse ne-modulare
  • Placi video lungime maxima 310 mm (daca surse are lungimea mai mare de 170mm, placile video mai cu o lungime mai mare de 170 mm nu vor avea loc)
  • Volum : 19,5 litri
  • Dimensiuni carcasa (Latime x Inaltime x Lungime) : 250 x 203 x 367 mm
  • Dimensiuni carcasa – inclusiv stand, suruburi si protuberante : 250 x 213 x 380 mm
  • Greutate net : 4.4 kg
  • Dimensiuni ambalaj (Latime x Inaltime x Lungime) : 285 x 335 x 450 mm
  • Greutate cu ambalaj : 5.3 kg

Toate detaliile tehnice se pot regasi, impreuna cu pozele oficiale, in urmatorul link.

Inainte de a incepe review-ul propriu-zis, va dau ocazia de a privi un film de prezentare sumara a produsului, foarte util mai ales pentru cei mai lenesi si mai putin interesati de o prezentare in detaliu 🙂

Ambalaj / Prezentare

Core 500 vine ambalata intr-o cutie normala, normala pentru o carcasa, din carton maron, cu o sumara prezentare a produsului pe care il contine.

Pachetul contine carcasa in sine, ambalata suplimentar intr-o punga de plastic si protejata de polistiren expandat, plus manualul de utilizare, foarte simplu si la obiect, printat negru pe alb.

De asemenea, mai gasim in cutie si o brosura ce ne prezinta produsele Fractal Design.

Suruburile si restul de accesorii se afla in interiorul carcasei, intr-o punga ziplock.

O prezentare spartana, fara cutiute si alte obiecte inutile. Pina la urma, dat fiind ca vorbim despre un produs de buget, reducerile de cost trebuie facute cumva, si mai bine sa lipseasca briz-briz-urile inutile decat sa se faca rabat la calitatea produsului.

Suporturile pentru placa de baza sunt deja instalate in carcasa, ele lipsind din pachetul cu diverse suruburi si accesorii.

In rest, avem absolut toate suruburile necesare in numar fix, niciun surub in plus sau in minus.

Exterior

Acum ca am ajuns la subiectul acestui articol, la miezul problemei,
va prezint Fractal Design Core 500.

z01 Fractal Design Core 500 front

Nu fiti dezamagiti, desi prezentarea este simpla, carcasa in sine e una dintre cele mai complete solutii mITX la ora actuala, vom vedea de ce.

Dupa cum se poate observa, dimensiunile nu sunt cele mai generoase, carcasa fiind destul de micuta.

La prima vedere seama foarte mult cu verisoasa mai mare si mai sofisticata, Fractal Design Node 304, bazandu-se pe acelasi sasiu intern, insa cu suficiente modificari incat sa faca din Core 500 o carcasa mai functionala.
Evident, sunt prezente si cateva imbunatatiri comparativ cu Node 304, dar vom vedea care sunt acestea.

e01 Fractal Design Core 500 front 2

In primul rand, neobisnuit pentru o carcasa in format mITX, Core 500 vine dotata cu un loc pentru unitate optica in format 5.25″.

Asta poate fi un avantaj in cazul in care doriti sa folositi carcasa pentru un sistem HTPC, dar altfel unitatile optice sunt de domeniul trecutului.

Partea frontala, asa cum suntem deja obisnuiti de Fractal Design, este foarte simpla, fara butoane sau indicatoare de orice fel, iar finisajul este plastic ce imita aluminiu finisat prelucrat industrial.

e04 Fractal Design Core 500 IO 1

Toate indicatoarele si butoanele, mai precis LED indicator pornire (integrat in butonul ce serveste aceluiasi scop), LED indicator activitate HDD, buton pornire, buton reset, plus 2 porturi USB 3.0, se afla in partea superioara a panoului frontal, insa nu fac parte din panou, este un element separat pe care il voi prezenta ulterior.

Indicatorul de pornire este, cum spuneam, integrat in buton, lumineaza alb si este vizibil, totusi discret.

Pe de alta parte, indicatorul activitate HDD este separat si extrem de puternic, lumineaza alb si foarte … luminos 🙂

Partea inferioara nu are multe de aratat, cu exceptia picioarelor carcasei, care sunt din cauciuc pentru a izola cat mai bine, si destul de inalte cat sa permita accesul la urmatoarea piesa, si anume filtrul de aer al sursei.

De ce acest filtru nu este unul magnetic, nu as putea explica altfel decat pentru a putea fi inlaturat, curatat si reinstalat fara a intoarce carcasa.

Partile laterale si cea superioara sunt acoperite de de acelasi panou, care inconjoara practic aceasta carcasa.

Acest panou este fixat cu 4 suruburi ce pot fi folosite fara surubelnita, asa numitele thumb screws.
Pentru a proteja carcasa, acestea sunt prevazute cu saibe din plastic.

Gauri de ventilatie sunt prezente atit in partea superioara, cat si pe ambele laterale. In partea stanga a carcasei ventilatia serveste unei eventuale placi video, iar in partea dreapta pentru evacuarea aerului cald din sursa, veti vedea motivul la momentul oportun.

Evident, partea superioara are de asemenea gauri pentru ventilatie, pentru a putea utiliza un radiator cu dimensiunea de 120×240 mm sau chiar 140×280 mm. Altfel, intr-o carcasa atit de mica, se pot utiliza 2 radiatoare, unul in partea din spate, cu dimensiunile 120×120 mm sau 140×140 mm, iar al doilea in partea superioara, dimensiunile fiind 120×120 mm, 140×140 mm, 120×240 mm sau chiar 140×280 mm.

Desigur, aproape toate gaurile pentru ventilatie sunt acoperite de filtre de praf. Aceste filtre sunt cu rama magnetica, ceea ce le face mai subtiri si totodata izoleaza mai bine.

Dezavantajul este ca nu au o pozitie fixa, nu stau mereu in pozitia in care au fost asezate.
Partea cu adevarat ciudata este ca una din grilele de ventilatie nu are filtru de aer, anume cea din partea sursei.

j05 Fractal Design Core 500 side angle 1

Desi, teoretic, acea grila de ventilatie este gandita pentru eliminarea aerului cald din sursa, din pacate, dat fiind ca este un spatiu gol intre spatele sursei si acel grilaj.

In plus, dat fiind ca singurul ventilator al carcasei scoate aer din carcasa, creand astfel presiune negativa in carcasa, este foarte probabil ca prin acel grilaj sa fie de fapt introdus aer in carcasa.

Acum sa vedem cum arata interiorul acestei mici carcase.

Panoul frontal se poate inlatura usor, pur si simplu prin tragere.
In afara de locul pentru unitatea optica, sau fan controller, sau orice alta unitate in format 5.25″, in partea frontala a carcasei nu se regasesc decat cateva gauri pentru trasarea cablurilor.

De asemenea, in mod surprinzator, in partea frontala regasim si un loc pentru montarea unei unitati de 2.5″, fie SSD sau chiar HDD.

Desi nu avem un ventilator care sa introduca aer in carcasa, in partea frontala panoul prezinta in partile laterale gauri de ventilatie, chiar avand integrat filtru de praf, in mod ciudat.

Singura parte a carcasei unde se poate instala un ventilator, cu dimensiunile 120 x 120 mm sau 140 x 140 mm (sau chiar radiator cu aceleasi dimensiuni) este in spatele carcasei.
Atentie insa, daca se alege instalarea unui radiator, acesta va bloca instalarea unei unitati 3.5″ in dreptul placii de baza.

Ventilatorul inclus nu introduce aer in carcasa, pentru a crea presiune pozitiva, ci scoate aer cald din carcasa, creand astfel presiune negativa, cel putin fara a instala suplimentar alt ventilator sau alte ventilatoare. Foarte ciudat.

m02 Fractal Design Core 500 rear PCI 1

Dupa cum putem vedea, in afara de grilajul ventilatorului de 140mm, nu gasim decat cele 2 lacasuri pentru placa de extensie.
Suruburile ce fixeaza placa de extensie vor fi in exteriorul carcasei, iar in plus, exista o placuta ce le fixeaza si nu permite inlaturarea acestei placi chiar daca suruburile lipsesc, placuta ce este fixata cu un surub.
De ce sunt doua astfel de lacasuri, desi standardul mITX nu include decat un singur slot de extensie PCI/PCI-Express ? Ei bine, pentru ca anumite placi video ocupa 2 lacasuri.

Ventilatorul ce vine preinstalat in carcasa este unul cu dimensiunea de 140 x 140 x 25 mm, in culorile clasice deja pentru Fractal Design, alb cu negru, anume rama neagra si pale albe.
Modelul exact este Silent Serie R3, ale carui specificatii exacte le puteti regasi aici:
http://www.fractal-design.com/home/product/casefans/silent-series-r3/silent-series-r3-140mm

Dupa cum o spune si numele, avem de-a face cu un ventilator ce se doreste a fi silentios. Acesta, avand turatia maxima de 1000 RPM chiar reuseste, fiind silentios chiar si dupa standardele mele, cel putin comparativ cu alte ventilatoare echivalente.

Totusi, sunetul ventilatorului nu este imperceptibil la turatie maxima.

Din pacate, carcasa nu vine prevazuta cu un dispozitiv pentru controlul turatiei ventilatoarelor, asa numitul fan controller, precum alte modele din gamele superioare de pret ale producatorului Fractal Design (sau altor producatori de carcase), dar se poate folosi cu incredere un conector al placii de baza pentru conectarea ventilatorului, caz in care acesta se poate controla facil din software sau BIOS.

Sa trecem la examinarea interiorului carcasei.

Interior

z03 Fractal Design Core 500 interior

Interiorul carcasei Core 500 nu este cel mai spatios, insa pentru o carcasa format mITX e de-a dreptul .. grandios 🙂
Trecand peste rime, da, interiorul acestei carcase chiar este foarte incapator, comparativ cu dimensiunile exterioare si tinand cont de posibilitatile de extensie.

Dupa cum spuneam, in aceasta micuta carcasa se poate instala o unitate optica 5.35″, sau orice alta unitate in acest format.
In suportul pentru aceasta unitate, se mai poate instala fie o unitate 3.5″.

Deasupra acestui suport pentru unitatile de 5.25″ si 3.5″, gasim un suport pentru un radiator, sau 2 ventilatoare, dimensiunile fiind 120 x 120 mm sau 140 x 140 mm pentru ventilatoare, sau 120×120 mm, 140×140 mm, 120×240 mm sau chiar 140×280 mm pentru radiatoare.
Acest suport face parte din structura de rezistenta a carcasei, totodata foloseste ca suport si pentru scheletul ce sustine unitatile de 5.25″ si 3.5″, prezentat mai sus.
Evident, dupa cum puteti vedea in fotografie, acest suport se poate demonta, fiind tinut doar in 4 suruburi.
Din pacate, radiatoarele duble sau ventilatorul pozitionat pe acest suport, deasupra sursei de alimentare, interfereaza cu unitatea 5.25″, asa ca va trebui sa alegeti intre cele doua optiuni.

Core 500 suporta surse in format ATX, cum puteti vedea in specificatii. Desigur, se pot folosi surse in format SFX, dar asta e ceva normal.

Sursele ATX ce pot fi folosite, totusi, trebuiesc sa aiba lungimea maxima de 170 mm pentru sursele ce au cablurile fixe, si 160 mm pentru sursele modulare.

Totusi, neavand acces la sursa cand carcasa este inchisa este un dezavantaj, dat fiind ca nu se poate opri sursa decat prin inlaturarea cablului.

t01 Fractal Design Core 500 interior top 2

Daca tot am adus vorba despre cablul sursei, ei bine, acesta este unul … lung, prea lung as spune, ceea ce il face relativ greu de ascuns si trasat.

Acelasi lucru este valabil si pentru cablurile panoului frontal, sau mai precis cele pentru butoane, LED-uri indicatoare si porturi USB gasite in partea frontala superioara a carcasei.
Acesta cabluri sunt exagerat de lungi, fara a avea vreun sens pentru a fi atit de lungi.
Ca sa fiu sincer, aceste cabluri sunt atit de lungi incat la partea de constructie a calculatorului m-au incurcat fantastic, dar vom discuta despre asta intr-un articol ulterior.

Asa cum spun specificatiile, in carcasa se pot instala 3 unitati 2.5″ si 3 unitati 3.5″. Una din unitatile de 2.5″ se poate instala in fata carcasei, sub panoul frontal, iar una din unitatile 3.5″ se instaleaza sub unitatea 5.25″.
Celelalte doua unitati 2.5″ si cele 2 unitati 3.5″ se instaleaza in partea dreapta a carcasei. Unitatile de 2.5″ se montea catre exterior, cele de 3.5″ catre interior.

Suporturile pentru placa de baza sunt deja instalate, pentru a usura munca.
Din pacate, avand placa de baza in pozitie orizonatala, accesul la spatele placii de baza este imposibil odata ce aceasta a fost instalata in carcasa, asa ca e de preferat ca si constructia calculatorului sa fie bine planuita si executata.

Dupa cum spuneam anterior, toate cablurile acestei surse sunt lungi, chiar foarte lungi, dupa cum puteti vedea.
Drept sa spun, aceste cabluri mi-au creat o multime de probleme, dar vom vorbi mai tarziu despre asta.

Pentru a putea trasa aceste cabluri, plus altele ce inevitabil vor veni odata cu instalarea unui sistem in aceasta carcasa, Core 500 vine prevazuta cu numeroase gauri pentru priderea acestor cabluri.
Din punctul meu de vedere nu sunt suficiente si nici plasate foarte bine, insa cu putin efort se pot utiliza si rezultatul va fi unul cu aspect ordonat.

z07 Core500rad

Ca sa fie mai clara situatia pentru cei interesati de instalarea unor radiatoare pentru racire pe baza de lichid, sau ventilatoare suplimentare in carcasa, vedeti fotografia de mai sus.
Dupa cum spuneam, se pot instala 2 radiatoare sau 3 ventilatoare in aceasta carcasa, ceea ce este excelent pentru o carcasa mITX, iar pentru o carcasa mITX de aceste dimensiuni este de-a dreptul fantastic.

Concluzie

În Core 500 avem posibilitatea de a instala o sursa ATX, unitate 5.25″, 3 unitati 3.5″ si inca 3 unitati 2.5″, ventilatoare multiple sau radiatoare multiple si cu dimensiuni generoase, toate astea intr-o carcasa de dimensiuni totusi reduse, cu un aspect sobru si simplu.

Functionalitate mare, dimensiune redusa, intr-un pachet simplu.

Desigur, exista si cateva aspecte mai putin fericite, dar acestea pot fi remediate sau trecute cu vederea, vom vedea intr-un articol urmator modalitatile prin care putem face asta.

In concluzie, Core 500 este o carcasa … ei bine, buna la toate. Se vrea a fi un compromis intre dimensiune, optiuni de expandabilitate si pret, si reuseste pe deplin.

Pro:

  • design sobru, simplu
  • compatibilitate sursa ATX
  • posibilitate instalare unitate 5.25″
  • pregatire watercooling
  • ventilator inclus
  • posibilitate instalare multiple ventilatoare/radiatoare
  • constructie solida

Contra:

  • singurul ventilator evacueaza aerul din carcasa
  • filtru podea se inlatura ciudat
  • cabluri foarte lungi
  • LED activitate HDD deranjant de puternic

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *