Review: Fractal Design Define S
Introducere
Producatorul suedez de carcase PC si accesorii nu mai are nevoie de nicio introducere sau prezentare, dar cu toate aceastea imi face placere sa scriu cateva cuvinte despre aceasta firma.
Fractal Design a fost infiintata in anul 2007 in Suedia, iar conceptul de baza al companiei fiind un design elegant, simplu, minimalist.
Desi este o companie relativ noua in domeniul PC hardware, Fractal Design au reusit sa se impuna in scurt timp ca unul dintre producatorii importanti de carcase PC, prin aspectul placut, calitatea buna si preturile corecte ale produselor.
Din gama de produse ale acestui producator, seria de carcase Define, aparuta in 2009, este probabil cea mai reusita, definitorie pentru producator, am putea spune.
Toate carcasele din aceasta serie sunt gandite si proiectate pentru o functionalitate cat mai buna si silentiozitate in operare.
Astfel, carcasele Define au un design minimalist, foarte simplu si sobru, o linie simpla si eleganta, totul fiind axat pe functionalitate si silentiozitate.
Cea mai nou lansata carcasa din seria Define se numeste Define S, Fractal Design Define S mai precis, acesta fiind produsul pe care il vom prezenta in continuare.
Define S marcheaza o schimbare de la schema de denumiri aplicata pana acum, fiind primul produs din serie ce nu poarta extensia de R, de la revision / release.
Lansata la foarte scurt timp dupa Define R5, Define S se vrea a fi o optiune mai ieftina a lui R, pastrand totusi calitatea si functionalitatea, insa avand totodata si o parte noua si inovatoare ce o diferentiaza de R5.
Fractal Design sugereaza ca Define S este mai degraba dedicata entuziastilor de racire pe baza de lichid.
Sa incepem cu specificatiile tehnice.
- Material: otel + plastic
- Culori disponibile: Negru
- Panou frontal: Pornire, reset, 2 x USB 3.0, iesire audio/casti, intrare microfon
- Spatii unitati stocare: 3 x interne 3.5″/2.5″, 2 x intere 2.5″
- Format acceptat: ATX, micro-ATX, mini-ITX
- 7 sloturi expansiune
- 3 pozitii pentru HDD 3.5″ (pot fi instalate si unitati 2.5″); 2 poziti pentru unitati SSD/HDD 2.5″
- 9 pozitii pentru ventiloare (incluse 2 ventilatoare Fractal Design Dynamic GP-14 140 mm); 8 pozitii in cazul modelului cu panou lateral cu fereastra
- Filtre ventilatoare: frontal si podea
- Cooler CPU cu inaltimea maxima 180 mm
- Surse ATX lungime maxima 180/170 mm cand ventilatorul aditional avand dimensiunea 120/140 mm este instalat in locul dedicat din podea; fara acesta se pot instala surse cu lungimea maxima 300mm
- Placi video lungime maxima 425 mm cand un ventilator este instalat in partea frontala direct in zona placii video, sau 450 mm lungime maxima fara ventilator instalat frontal direct in zona placii video
20 – 40 mm spatiu pentru trasare cabluri sursa in spatele tavii placii de baza - Prinderi Velcro pre-instalate
- Ambele panouri laterale au suruburi captive pentru a nu fi pierdute
- Dimensiuni carcasa (Latime x Inaltime x Lungime): 233 x 451 x 520 mm
- Dimensiuni carcasa, inclusiv stand, suruburi si protuberante: 233 x 465 x 533 mm
- Greutate neta: 9.1 kg
- Dimensiuni ambalaj (Latime x Inaltime x Lungime): 322 x 615 x 535 mm
- Greutate cu ambalaj: 10.8 kg
Ambalajul
Stilul minimalist si sobru ne intampina chiar de la prima vedere asupra ambalajului in care este livrata carcasa.
O cutie simpla din carton, fara grafica, culori vii, avand imprimata doar o schema si cateva specificatii tehnice.
Pare familiar pentru produsele proiectate in Suedia, in stil Ikea 🙂
Pachetul contine carcasa in sine, plus o brosura cu produsele Fractal Design, manualul de utilizare, de asemenea printat negru pe alb, foarte simplu si la obiect, si o cutie cu suruburi si accesorii necesare pentru instalare.
Carcasa este ambalata cu ajutorul polistirenului expandat de o grosime suficienta incat sa ofere protectie in cazul unor mici accidente.
Din pacate, din experienta pot spune ca acest tip de protectie nu functioneaza indeajuns de bine in cazul unor lovituri mai puternice, asa ca in cazul in care doriti sa achizitionati orice produs, dar mai ales o carcasa ambalata astfel, verificati cu atentie ambalajul pentru urme de lovituri.
Accesorii
Cutia cu accesorii este in acelasi stil minimalist, dar foarte informativ ca si manualul, avand tiparita lista continutului.
Tot ce este necesar pentru instalarea completa a unui sistem in aceasta carcasa este continut in micuta cutie, suruburi de diferite diametre si lungimi, fiecare cu un scop bine definit.
Suporturile pentru placa de baza sunt in numar de 8, nu 9 cum ar fi normal, deoarece carcasa are deja instalat un suport din plastic / nailon, acesta fiind dispus central si avand rol de ghidare in instalarea placii de baza.
Pentru instalarea suporturilor mentionate, este pusa la dispozitie o cheie speciala, din plastic, avand rol de adaptor intre surubelnita cap Philips si cheia tubulara hexagonala.
Mi se pare foarte binevenita aceasta cheie, un detaliu care usureaza munca de instalare.
Pe langa obisnuitele suruburi, in cutia cu accesorii mai sunt prezente doua bare a caror utilitate ar putea parea ciudata. Acestea sunt folosite pentru montarea unui rezervor dedicat sistemului de racire pe baza de lichid.
Suntem pusi in garda ca aceasta carcasa este gandita pentru cei ce doresc sa foloseasca racire pe baza de lichid, dat fiind ca acest tip de racire a devenit accesibil entuziastilor si nu numai.
Exterior
Sa trecem la partea interesanta, sau la subiectul acestei prezentari, anume carcasa Fractal Design Define S.
La prima vedere, Define S arata foarte asemanator modelului Define R5, pe care il vom prezenta intr-un articol ulterior, insa sunt sigur ca majoritatea cititorilor cunosc deja modelul.
Complet neagra, exceptie facand doar palele ventilatoarelor si placutele ce acopera sloturile de expansiune, Define S arata foarte … simplu, elegant, sobru, dupa cum spuneam de la bun inceput.
Partea frontala este construita din plastic ce aduce a metal prelucrat de masina / strung, cu stratii verticale fara a urma un tipar anume, ceea ce ajuta la lipsa amprentelor si a petelor rezultate din manipularea carcasei.
Nu se observa niciun buton, niciun lacas pentru unitatea optica, nimic.
Spre deosebire de fratele Define R5, si de cam orice alta carcasa de altfel, partea frontala a carcasei Define S este fixa, nu se poate deschide, nu prezinta sertare pentru unitate optica sau pentru orice alt fel de accesoriu.
Mi se pare foarte progresist acest design, pina la urma sunt in anul 2015 si unitatile optice au devenit total inutile.
Aceasta parte frontala poate fi usor inlaturata prin tragere, dar cu grija totusi.
In spatele ei se afla un imens filtru de praf ce se prinde de carcasa cu doi magneti integrati in acest filtru, care serveste pentru a tine praful departe de interiorul carcasei si de componente.
Data fiind lipsa suportului pentru unitati optice si accesorii in format 5.25″, in partea frontala se pot monta pina la 3 ventilatore cu dimensiunea de 140 sau 120 mm, sau orice combinatie intre acestea.
Producatorul a inclus un asemenea ventilator, mai precis un ventilator cu dimensiunea de 140 mm, modelul Dynamic GP-14.
De asemenea, pentru pasionatii de racire cu apa, se pot instala diferite radiatore de diferite dimensiuni, voi detalia ulterior cate radiatoare si care sunt dimensiunile maxime ce pot fi instalate.
Este una dintre cele mai aerisite, la propriu, solutii pe care le-am vazut la orice carcasa, iar filtrul de praf este foarte bine gandit, izoleaza aproape perfect si este plasat direct in fata ventilatoarelor, o plasare ce nu obtureaza fluxul de aer aproape deloc.
Singurele nemultumiri in ceea ce priveste partea frontala sunt faptul ca partea frontala este doar plastic, lipsind izolatia fonica, si ca lacasurile ventilatoarelor nu sunt acoperite/obturate atunci cand nu sunt instalate ventilatoare, lucru ce dauneaza atat fluxului de aer cat si presiunii aerului in carcasa.
Pe de alta parte, aceste aspecte se pot corecta relativ usor folosind izolatie fonica pentru partea frontala si carton pentru lacasurile ventilatoarelor, sau orice alt material ce poate acoperi acele lacasuri.
Voi detalia pe viitor intr-un alt articol toate aceste mici .. retusuri.
Butoanele de pornire si resetare, porturile USB 3.0, cat si porturile audio (casti si microfon) sunt prezente in partea de sus a partii frontale.
Un detaliu foarte placut este ca porturile USB 3.0 nu au culoarea albastra obisnuita, in acest caz fiind negre, in ton cu restul carcasei.
Butonul de pornire este foarte placut din punct de vedere estetic. Acest buton este incercuit de un inel metalic, iar butonul in sine are striatii concentrice.
Pur si simplu imi place butonul acesta din toate punctele de vedere, pina si senzatia la apasare si zgomotul facut.
Atunci cand calculatorul este pornit, inelul ce imprejoara butonul devine iluminat, servind rolul de indicator pornire (PowerON LED), evident, presupunand ca firele au fost corect conectate la placa de baza 🙂
Butonul de reset este simplu si mic, pentru a nu fi apasat din greseala, insa nu atit de mica si adancit incat sa necesite a fi apasat cu un varf de creion sau pix, poate fi usor actionat cu degetul.
Indicatorul de activitate HDD este pozitionat linga butonul de pornire, putand fi confundat cu indicatorul de pornire.
Ambele indicatoare ilumineaza albastru, precum la mai toate carcasele Fractal Design.
Personal nu agreez iluminarea in culoarea albastru deoarece este foarte deranjanta pentru ochi, dar asta eventual tine doar de preferintele fiecaruia.
Cablurile ce alimenteaza aceste LED-uri si butoane sunt plate, pentru a putea fi ascunse si trasate mai usor.
Partea superioara a carcasei este acoperita de 3 panouri denumite ModuVent de catre producator.
Panourile ModuVent se inlatura relativ usor, insa cu grija pentru ca sunt fragile si daca nu sunt manipulate corect se pot defecta.
Partea panoului dinspre spatele carcasei este cea de unde trebuie inceputa scoaterea panoului din lacas, piciorusele de prindere fiind clipsate in carcasa.
Insa partea dinspre fata carcasei a fiecarui panou nu este clipsata, ci prinsa de gaurile dedicate din carcasa prin glisare.
Pozele explica mai bine decat as putea eu in cuvinte, trebuie declipsata partea din spate, ridicata si apoi tras putin inspre spate.
Odata inlaturate panourile ModuVent, descoperim lacasurile pentru inca trei ventilatoare, fie ele cu diametrele de 140 mm sau 120 mm. Evident, se pot instala diverse radiatoare si in partea de sus a carcasei, pe interior.
DSC_6949/DSC_6950/DSC_6991 una din ele, care consideri ca este mai potrivita, si WP_20150921_032.
Partea dorsala a carcasei prezinta, pe langa obisnuitele sloturi de expansiune, sapte la numar, doar un lacas pentru ventilator ce poate avea dimensiunea de 120 sau 140 mm, fiind inclus un astfel de ventilator, model Dynamic GP-14, 140 mm diametru.
Se observa ca sursa poate fi instalata atat in pozitia normala, cat si la 180 de grade, carcasa fiind prevazuta cu gaurile pentru suruburi destinate ambelor pozitii de montare.
Un alt detaliu placut, deoarece majoritatea surselor cu racire pasiva vin cu specificatia de la producator de a fi montate la 180 grade pentru a fi racite prin convenctie termica.
Interior
In partea inferioara a carcasei observam un filtru de praf situat in zona sursei de alimentare, pentru a impiedica intrarea prafului atit in sursa cat si in carcasa.
Acelasi filtru este pozitionat si deasupra locului destinat altui ventilator optional, si acesta putand avea dimensiunea de120 sau 140 mm.
Partile laterale ale Define S sunt simple, nu e nimic de spus despre ele.
Panoul din dreapta este solid, simplu, fara lacasuri pentru ventilator, iar panoul din partea stanga are un singur loc dedicat unui ventilator de 120 sau 140 mm, lacas ce este acoperit de un alt panou ModuVent.
Ventilatorul lateral ce poate fi instalat optional, ar servi racirii placii video, sau placilor video, dupa caz.
Ambele panouri laterale sunt antifonate folosind un material pe baza de bitumen, ceea ce adauga atit rigiditate cat si greutate intregului ansamblu.
Panourile sunt astfel mai grele decat ar da de banuit la prima vedere, ca de altfel intreaga carcasa.
Pe linga izolatia fonica ce are rol de a reduce reflexiile sonore si vibratiile, faptul ca intreaga carcasa este ridigida si grea accentueaza acest aspect.
Un detaliu de efect este ca suruburile acestor panouri laterale, suruburi ce pot fi desfacute cu mana, fara surubelnita, sunt captive, in sensul ca nu ies din panou si nu pot fi ratacite.
Odata demontate toate panourile ajungem intr-un final la interior.
La prima vedere ar putea parea ca producatorul sau vanzatorul au uitat sa includa parti componente, sau ca acele parti s-au pierdut, in mod misterios, in transport.
Ei bine, nu, toate partile componente sunt incluse, dar da, carcasa este foarte aerisita in partea interioara, foarte spatioasa.
Acest spatiu se datoareaza lipsei sertarelor pentru montarea unitatilor optice sau oricarui alt accesoriu in format 5.25″, cat si lipsei sertarelor pentru montare unitati de stocare in formatele 3.5″ si 2.5″.
Marele avantaj este ca intre ventilatoare si zona in care sunt amplasata componentele vitale nu mai exista nimic care sa interfereze cu fluxul de aer, aerul de la ventilatorul sau ventilatoarele frontale nu este obstructionat de absolut nimic.
Dezavantajele sunt ca, fara prezenta custilor/sertarelor pentru montarea unitatlor de stocare cat si lipsa sertarelor pentru montarea unitatilor optice, carcasa este mai putin rigida la torsionare, cel putin teoretic.
Pe de alta parte, faptul ca tava pentru montarea placii de baza se intinde pina la panoul frontal adauga rigiditate.
In partea superioara a carcasei nu sunt multe de vazut, tot ce era de vazut am vazut din exterior.
Cum spuneam, se pot monta fara probleme trei ventilatoare cu dimensiunile de 140 sau 120 mm, sau radiatoare.
In partea din spatele carcasei, la interior, putem vedea mai indeaproape ventilatorul Fractal Design Dynamic GP-14.
Aceste ventilatoare sunt special gandite pentru carcase, mai precis pentru carcasele Fractal Design din seria Define, fiind incluse de producator atat impreuna cu Define S, cat si cu fratele Define R5.
Ventilatoarele lucreaza la o turatie maxima de 1000 RPM, fiind foarte silentioase, atit in teorie cat si in practica.
Am testat aceste ventilatoare cu metoda “dupa ureche”, in toata gama de turatii si pot spune ca sunt absolut silentioase pina in 700 RPM, chiar inaudibile, iar peste 700 RPM sunetul emis de motor incepe sa devina perceptibil, iar la turatie maxima fiind silentioase dar emitand un mic zgomot al motorului, abia perceptibil.
Sursa de alimentare se monteaza in partea de jos, fiind prevazute distantiere speciale pentru a crea un spatiu intre panoul de jos al carcasei si sursa, distantiere ce au atasate suporti de cauciuc pentru sursa, din nou, pentru antifonare.
Pana si peretele din spatele carcasei, in partea unde vine montata sursa, prezinta o garnitura de antifonare dintr-un material ce seamana cu un burete dens.
Chiar daca in definitiv acestea sunt doar detalii, fac diferenta pentru cei ce isi doresc un computer silentios, cei pentru care este gandita aceasta carcasa.
Chiar si pentru cei ce nu sunt in principal interesati de un PC silentios, aceste detalii adauga un plus de atentie din partea producatorului si dovedesc grija pentru cumparator.
Partea inferioara prezinta, pe linga locul pentru montarea sursei, loc pentru inca un ventilator dimensiunile 140 sau 120mm, sau chiar un radiator cu dimensiunea de 120mm.
In partea frontala sunt prezente gauri predefinite pentru montarea unei pompe din cadrul unui sistem de racire pe baza de lichid.
Tava sau panoul pe care se monteaza placa de baza se intinde din spatele carcasei pana in partea frontala.
Decuparile specifice sunt prezente, in zona procesorului, pentru acces facil la placa de sustinere a cooler-ului atunci cand placa de baza este deja montata si se foloseste un cooler ce necesita o astfel de sustinere.
Aceeasi decupare are rol si de ventilatie in zona procesorului, pentru a nu se retine aer cald intre placa de baza si tava placii de baza.
Desigur, pentru a evita ranile, muchiile decuparii sunt pliate.
Pentru trecerea cablurilor sursei in spatele tavii placii de baza si pentru conectarea lor la placa de baza, avem decupari speciale, prevazute cu garnituri din cauciuc pentru a evita taierea cablurilor sau a izolatiei.
Garniturile au si rol estetic, de altfel, pentru a ascunde dezordinea din spatele tavii placii de baza 🙂
Cum am descris mai devreme, in locul unde in mod normal s-ar situa sertarele pentru unitatile de stocare, nu se regasesc decat gauri predefinite pentru prinderea pompei si rezervorului in cazul folosirii unui sistemul de racire cu lichid.
Inainte de trece pe partea intunecata a Define S, partea din spatele placii de baza, sa completam imaginea racirii, fie ea pe baza de aer fie pe baza de lichid.
Pentru persoanele pentru care unul dintre criteriile in alegerea carcasei este racirea componentelor, ei bine, Define S nu dezamageste, oferind o pleitudine de posibilitati, atit pentru racire pe baza de aer cat si pentru racire pe baza de lichid.
In partea intunecata, din spatele placii de baza, regasim absolut tot ce avem nevoie pentru instalarea unitatilor de stocare.
Regasim aici 2 tavi dedicate SSD-urilor, sau mai bine zis, unitatilor de stocare cu dimensiunea 2,5″, iar spre partea frontala a carcasei regasim, in acelasi stil, dar asezate vertical, tavi pentru montarea unitatilor de stocare cu dimensiunea de 3,5″ sau 2,5″, putind fi instalate unitati cu ambele dimensiuni, evident, nu simultan.
Asadar, se pot instala pina la 3 unitati cu dimensiunea de 3,5″ simultan cu 2 unitati cu dimensiunea de 2,5″, iar unitatile cu dimensiunea de 2,5″ se pot instala in numar maxim de 5.
Din pacate pentru cei ce doresc un calculator silention, metoda folosita pentru instalarea unitatilor cu dimensiunea 3,5″ nu e tocmai cea mai fericita.
Pe linga faptul ca HDD-urile mai rapide vor suferi din cauza lipsei aerisirii, nefiind in zona unde ventilatoarele sufla aer rece, tavile pe care se instaleaza aceste unitati nu sunt tocmai bine fixate pe tava placii de baza si pot transmite vibratii, chiar daca HDD-urile se instaleaza pe suporturi de cauciuc.
Niciuna dintre acestea nu este o mare problema, deoarece numai HDD-urile cu viteza de 7200 RPM se incalzesc si vibreaza suficient cat sa poata cauza probleme, iar astfel de HDD-uri nu mai sunt necesare.
Pe post de unitati de stocare rapide se folosesc SSD-uri iar pentru stocare de mare capacitate se pot folosi HDD-uri cu viteza de 5400 RPM sau 5900 RPM, ce nu vibreaza puternic si, avand un consum foarte redus, nici nu se incalzesc.
Pentru usurinta in aranjarea cablurilor sursei si trasarea lor prin spatele placii de baza, Define S vine prevazuta cu prinderi din velcro purtand marca Fractal Design, sau cel putin logo-ul 🙂
Nu sunt tocmai cele mai solide velcro, dar nici nu este nevoie de mai mult.
Pe langa asta, sunt prevazute multiple puncte de prindere, in punctele cheie pe traseele uzuale ale cablurilor, pentru alte prinderi, folosind fie bride din material plastic sau velcro.
Spatiul disponibil pentru cablurile sursei este mai mult decat suficient, distanta intre panoul lateral si tava placii de baza fiind de ~20 mm in zona placii de baza si 35-40 mm in zona unitatilor de stocare
Instalarea componentelor in aceasta carcasa se realizeaza extrem de facil, datorita spatiului generos disponibil cat si datorita proiectarii ingenioase.
Dar acesta este un subiect ce va fi tratat intr-un alt articol.
Concluzie
In final, dupa toata aceasta descriere, pot spune ca rezumat ca Define S este intr-adevar o combinatie ciudata, dar inovatoare, intre nou si vechi.
Daca ar conta pentru cineva, este construita folosind panoul superior de la Define R5, panoul spate si cel inferior de la Core 3500, panourile laterale fiind o combinatie intre cele ale Define R5 si Core 3500/Define R4/ARC Midi R2.
Partea superioara este clar aceeasi de pe Define R5, deci un hibrid. Pina acum nimic nou.
Partea noua o constituie panourile frontale, atit partea din plastic ce are doar rol estetic, cat si panoul metalic, dar mai ales panoul placii de baza ce acum serveste ca sustinere si pentru unitatile de stocare.
Sertarele pentru instalare unitati optice nu mai sunt prezente sertarele pentru unitati optice, din punctul meu de vedere o alegere excelenta, unitatile optice fiind in mare parte o tehnologie apusa.
Multiple optiuni de instalare a sistemelor de racire pe baza de lichid, atit pentru pompa, rezervor cat si pentru numeroase radiatoare.
De asemenea, fluxul de aer in carcasa este foarte bun, putand fi instalate pana la trei ventilatoare cu dimensiunea de 140 mm in partea frontala, plus multe altele pe diversele panouri, ceea ce face din Define S o alegere excelenta pentru racirea pe baza de lichid, cat si pentru racirea clasica, cu aer.
Faptul ca trei din cele sase panouri sunt izolate fonic este un mare plus, de fapt asta face din Define S o carcasa demna de seria Define.
E drept, celelalte trei panouri raman neizolate fonic, dar asta se intampla si in cazul altor astfel de carcase.
Pentru cei cu adevarat obsedati de silentiozitate exista intotdeauna materiale fonoabsorbante ce pot fi instalate ulterior, pacat totusi ca Fractal Design nu ofera macar ca si accesorii astfel de materiale, de preferat pre-taiate pentru diversele lor modele de carcase.
Per total, Define S este o carcasa excelenta, solida, bine construita, cu un design simplu si discret.
Pretul recomandat de producator, de aproximativ 400 RON in varianta cu panou lateral solid, este unul destul de scazut pentru ceea ce ofera aceasta carcasa, in aceasta categorie de pret, Define S fiind o optiune excelenta.
In loc de concluzie va las cu un scurt film ce prezinta in detaliu carcasa, film realizat chiar de producatorii acestei carcase.
Pro:
- design inovator
- aspectul sobru
- izolatie fonica buna
- pregatire watercooling
- ventilatoare incluse
- posibilitatea instalarii a multiple ventilatoare/radiatoare
- constructia solida
Contra:
- doar doua ventilatoare incluse, trei ar fi fost ideal
- posibilitatea instalarii a doar trei HDD 3.5″ (cu toate ca este suficient pentru majoritatea utilizatorilor)
- izolatia exista doar pe panourile laterale
- filtrul de podea se inlatura din spate