Fractal Design Define 7

Introducere

Ultimele aparitii din seria Define a producatorului suedez Fractal Design poarta numele de Define 7, iar aceasta serie cuprinde carcase de dimensiuni variate, atat Define 7 Compact, care dupa cum spune si numele, sunt de dimensiuni compacte, seria de dimensiuni normale, Define 7, cat si varianta de dimensiuni extinse, anume Define 7 XL.
In cazul de fata voi prezenta varianta clasica, de dimensiuni medii, Define 7, in varianta Light Tempred Glass Black.

Sa incepem prin a prezenta specificatiile tehnice.

Specificatii

 • Material – otel + plastic
 • Culori disponibile – Negru, Alb, Gri
 • Panou frontal – Pornire, Reset, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x USB-C, iesire audio/casti, intrare microfon
 • Spatii unitati stocare – 2 x interne 2.5″ dedicate ce suporta unitati SSD cu inaltime maxima 13 mm, 14 x interne 3.5″ sau 2.5″
 • Format acceptat – E-ATX, ATX, mATX, mini-ITX
 • 7+2 sloturi expansiune
 • 9 pozitii pentru ventiloare – incluse 3 ventilatoare model Fractal Design Dynamic X2 GP14 140 mm
 • Filtre ventilatoare – panou frontal, podea, plafon
 • Cooler CPU cu inaltimea maxima 185 mm
 • Surse ATX lungime maxima 250 mm
 • Placi video lungime maxima 315 mm cu HDD bracket instalate, 467 mm cu ventilatoarele frontale instalate, 491 mm fara ventilatoarele frontale instalate
 • Spatiu pentru aranjare cabluri in spatele suportului placii de baza – 30 mm
 • Dimensiuni carcasa (Lungime x Latime x Inaltime) – 547 x 240 x 475 mm
 • Dimensiuni carcasa – inclusiv stand, suruburi si protuberante – 533 x 240 x 451 mm
 • Volum – 57,70 litri
 • Greutate net – 13,50 kg
 • Dimensiuni ambalaj (Lungime x Latime x Inaltime) – 558 x 363 x 641 mm
 • Greutate cu ambalaj – 15,94 kg

Toate detaliile tehnice se pot regasi, impreuna cu pozele oficiale, aici.

Inainte de a incepe partea scrisa a recenziei, puteti urmari un scurt film de prezentare carcasei, foarte util mai ales pentru cei mai lenesi si mai putin interesati de o prezentare in detaliu 🙂

Ambalaj / Prezentare

Noul ambalaj al carcaselor Fractal Design nu difera prea mult de ceea ce suntem deja obisnuiti atat cand vine vorba de seria Define, cat si de ambalajul altor carcase in general. O mare cutie, din carton maron, cu o sumara prezentare a produsului, iar pe interiorul ambalajului avem noul logo Fractal Design, aceasta fiind noutatea, sau noutatile, logo-ul nou si imprimeul nou.

Carcasa este protejata de tampoane din polistiren expandat de o grosime suficienta incat sa ofere protectie in cazul unor mici accidente. Din pacate, din experienta pot spune ca acest tip de protectie nu protejeaza indeajuns de bine in cazul unor lovituri mai puternice, asa ca in cazul in care doriti sa achizitionati orice produs, dar mai ales o carcasa ambalata astfel, verificati cu atentia ambalajul pentru urme de lovituri.

Pe langa carcasa, in cutie regasim manualul de utilizare, foarte simplu si la obiect, si o cutie cu accesorii, care este chiar bogata as putea spune.

Suruburile si restul de accesorii se afla in cutia separata pentru accesorii.

Avem 4 extra tavi pentru HDD 3.5″ sau 2.5″, manualul de instalare/utilizare, suruburile necesare instalarii, cat si un panou superior ventilat, in cazul in care acesta este necesar.
Nelipsita este microfibra pentru stergerea panoului de sticla.

Suporturile pentru placa de baza sunt deja instalate in carcasa, ele lipsind din pachetul cu diverse suruburi si accesorii.

Exterior

Dupa ce am tot discutat despre ambalaj, ar fi timpul sa va prezint si carcasa in sine, anume carcasa Fractal Design Define 7.

Iar acum e cazul sa imi cer scuze pentru talentele mele fotografice 🙂

Aspectul exterior nu este unul spectaculos, insa nici nu ne-am fi asteptat la asa ceva din partea unei carcase din seria Define, aceasta serie fiind caracterizata de un aspect sobru si simplu.

Singura parte care mai rupe aspectul acesta monoton, in sensul bun al cuvantului, si sobru este panoul lateral din sticla securizata.
Desigur, exista si varianta cu panou lateral solid, cat si cu alte variante de opacitate e sticlei securizate, de la Clear la Dark, iar diferentele le puteti vedea aici, pentru a face o alegere potrivita.

Difference in tint levels between tempered glass versions : Fractal Design Support (fractal-design.com)

Aspectul sobru, simplu, combinat cu dimensiunile reduse, fac din aceasta carcasa o piesa cu adevarat interesanta.

Precum la mai toate carcasele din seria Define, partea frontala a carcasei Define 7 actioneaza ca o usa, se poate deschide, si ne este prezentat un spatiu pentru o unitate 5.25″.
Personal nu inteleg rolul acestui loc, unitatile 5.25″ de orice fel sunt arhaice, iar in spatele unei usi frontale mi se pare cu atat mai lipsita de utilitate.

Carcasa nu prezinta macar indicatoare sau conectori USB pe partea frontala, aceastea fiind pozitionate in partea superioara.
Odata deschisa usa frontala, suntem intampinati de unul sau, mai bine spus, 2 filtre de praf. Unul ce acopera ventilatoarele si mai toata partea frontala, si al doilea mai mic ce acopera locul pentru unitatea 5.25″.
Filtrele se pot inlatura destul de usor, fiind clipsate, pentru a putea fi curatate.

Odata inlaturat panoul frontal cu tot cu filtrele de praf, putem vedea ca aceasta carcasa vine dotata cu 2 ventilatoare Fractal Design Dynamic X2 GP-14 instalate in spatele filtrului frontale, plus inca un astfel de ventilator in partea posterioara a carcasei.
Astfel este asigurat un airflow destul de bun in carcasa, cu presiune pozitiva.

In partea superioara a panoului frontal avem tot I/o frontal, ce include buton de pornire/oprire, LED indicator stare, acesta fiind atat in jurul butonului de pornire cat si in partea frontala, buton reset, 2 porturi USB 3.0, 2 porturi USB 2.0 si un port USB-C.
Chiar daca lipseste LED-ul indicator activitate HDD, se poate utiliza indicatorul de stare ca indicator activitate HDD, deoarece avem de-a face cu o carcasa cu panou din sticla si traim in era RGB, pana la urma, nu cred ca se poate confunda un sistem pornit cu unul oprit, ca sa avem nevoie de indicator stare.

Personal, eu nu inteleg existenta porturilor USB 2.0 pe aceasta carcasa, la fel cum nu inteleg existenta bay-ului 5.25″.
Dar sa revenim la prezentarea carcasei, mai precis a panoului superior. Dupa cum am mentionat si la inceput, in cutia de accesorii a carcasei avem un panou superior complet, de schimb, in varianta ventilata, pentru airflow.

Panoul fara ventilatie este antifonat pe partea interioara, dupa cum de altfel este normal in cazul carcaselor din seria Define, deoarece focusul este pe silentiozitate.
Apropos, acest panou superior, ca de altfel si restul panourilor exterioare, nu sunt prinse folosind suruburi de vreun fel, sunt slipsate cu un sistem foarte bine gandit si executat, fara a avea joc sau a se desprinde accidental.

Sub acest panou regasim un filtru de praf, foarte util in cazul in care se foloseste celalalt panou, cel ventilat. Filtrul se inlatura foarte usor, glisand catre spatele carcasei.
Iar sub acest filtru de praf avem un panou pentru montarea vari ventilatoare, radiatoare. Si acest panou este detasabil, pentru a putea instala mai usor ventilatoarele sau radiatoarele, sau ambele, plus pentru instalarea mai usoara a cablurilor sau placii de baza in carcasa.
Iar pentru entuziastii water cooling, avem o decupare pentru a monta un port de umplere pentru sistemul de racire.

In partea de jos a carcasei, ei bine, avem din nou un filtru de praf, ce acopera un panou ventilat.

Pentru inlaturarea acestui filtru, se gliseaza catre partea frontala.
Ar fi fost de dorit totusi ca picioarele de sustinere a carcasei sa fie mai inalte, pentru a oferi un spatiu mai amplu pentru ventilarea sursei.

In partea posterioara a carcasei avem ventilatorul, pe interior, sloturile pentru placile de extensie, 7 orizontate cat si 2 verticale pentru montarea GPU vertical, plus locul pentru sursa.

Aceasta, sursa, se monteaza pe un suport detasabil pentru o introducere mai usoara in carcasa.

Interior

Pe partea carcasei unde se monteaza placa de baza, adica partea dreapta, cum privim carcasa din partea frontala, avem un panou solid, antifonat, ce acopera componentele interne.
Panoul nu este atasat cu suruburi, ci este, cum spuneam si mai sus, clipsat, pentru usurinta la montare/demontare si pentru o estetica mai buna.

Sub acest panou avem … ei bine, sa incepem.
Suportul placii de baza are o decupare in spatele procesorului, pentru a putea monta si demonta backplate-ul cooler-ului cu placa de baza montata, cat si pentru o racire mai buna procesorului si mai ales a VRM-ului.

Partea inferioara este acoperita de un panou din plastic, pentru a ascunde firele sursei cat si orice altceva este montat acolo, inclusiv sursa, HDD-uri, cabluri. O solutie foarte interesanta si utila, pentru un aspect mai curat, chiar daca aceasta parte a carcasei nu este vizibila.

Cablurile pentru I/O frontal sunt poate o idee cam lungi, as spune, iar cele pentru USB 3.0 si USB-C sunt chiar destul de rigide. Am construit destule PC-uri in acest model de carcasa si de fiecare data am avut dificultati in a aranja corect aceste cabluri datorita rigiditatii lor.

Carcasa este prevazuta cu lagare pentru trasarea cablurilor, iar aceste canale sau lagare vin cu prinderi velcro pentru cabluri.
As putea spune ca un cable management in Define 7 este destul de usor de realizat, si aici ma refer la un cable management bun.
Spatiul intre suportul placii de baza si panoul lateral este de 30mm, mai mult decat suficient pentru a facilita acest cable management despre care vorbeam mai sus.

In partea superioara, mai greu de observat in poze, avem un fan controller ce poarta numele de Nexus 2+ Fan Hub, la care se pot conecta 6 ventilatoare cu mufa 3 pin plus 3 ventilatoare cu mufa 4 pin PWM. Alimentarea se face cu o mufa SATA, iar controlul se realizeaza din placa de baza.

Pentru stocare, avem 2 tavi dedicate drive-urilor de 2.5″, fix in spatele placii de baza, usor detasabile. Iar pentru drive-urile de 3.5″ avem multiple tavi si locuri pentru aceste tavi, pana la 14 in total, dintre care 2 vin deja montate, 4 se regasesc in cutia cu accesorii, iar daca sunt necesare unele aditionale, acestea pot fi cumparate ca accesorii originale.
De mentionat ca drive-urile de 3.5″ se monteaza pe suporturi de cauciuc, pentru a nu transmite vibratii si implicit zgomot in carcasa.
Un drive de 3.5″ sau 2.5″ se poate monta si vertical, pe suportul care altfel este dedicat unei pompe pentru racire cu apa.

Puteti vedea toate modurile posibile de a monta drive-uri in manualul carcasei, dar pentru usurinta vedeti pozele atasate.

De altfel asa se poate observa si ca acea cusca pentru drive-uri de 3.5″ care sustine 2 tavite se poate muta sau inlatura complet, dupa caz.

Trecand in partea stanga, cea acoperita de panoul de sticla, lucrurile sunt mai simple. Si apropos, nici panoul de sticla nu este prin in suruburi, la fel este clipsat.

In primul rand, acoperitoare sursei este perforata, cu acelasi sablon precum si resul panourilor, pare un sablon specific Fractal Design.
Ventilatoarele Fractal Design Dynamic X2 GP-14 sunt la locurile lor, dupa cum se poate vedea sunt 3 la numar.
Cu o singura exceptie, si anume decuparea de deasupra sursei, toate decuparile pentru trecerea cablurilor sunt acoperite cu garnituri din silicon, pentru o estetica mai curata, dar si pentru a evita taierea accidentala a cablurilor de alimentare si a evita un scurt circuit.

Cele 2 panouri din plastic din spatele ventilatoarelor, deasupra custii pentru drive-urile de 3.5″ se pot inlatura, dupa cum se vede in schitele de mai sus, pentru a face loc fie mai multor ventilatoare, fie radiatoarelor de dimensiuni mai mari.

SI daca tot am adus discutia la ventilatoare si radiatoare, tot in manual sunt prezentate toate optiunile, insa pentru usurinta aveti mai jos pozele.
A se observa ca este diferita montarea in cazul in care este folosita unitate de 5.25″ si in cazul in care suportul pentru aceasta este inlaturat.

Flex B-20

Am mentionat mai sus ca placa video poate fi instalata chiar si vertical, folosind un cablu PCI-E Riser.
Ei bine, odata cu seria Define 7, Fractal Design a lansat si un accesoriu pentru aceste carcase, un PCI-E riser dedicat si putin mai complex, ce poarta numele de Flex B-20.

Acest riser insa foloseste sloturile PCI orizontale pentru montare, astfel ca poate fi instalat numai in carcase ce nu au despartitoare fizice intre aceste sloturi.

Pachetul contine absolut toate accesoriile si piesele necesare instalarii, inclusiv un manual destul de detaliat.
Flex B-20 este construit foarte rigid si bine gandit, insa, din cauza situatiei actuale cu privire la placile video, nu am putut construi un sistem ca sa va arat cum arata atat carcasa cat si acest PCI-E riser odata instalate.
Un mare avantaj al folosirii Flex B-20 in defavoarea celor 2 slot-uri PCI verticale prevazute din fabrica pe Define 7 si un PCI-E riser generic, este ca Flex B-20 se montea mai aproape de placa de baza, automat placa video este la distanta mai mare de panoul lateral si are mai mult loc pentru a trage aer, de obicei acesta este marele dezavantaj al montarii GPU in pozitiei verticala. Desigur, si faptul ca nu mai poate fi instalata nicio alta placa de extensie 🙂

Concluzie

Define 7 este cea mai noua incarnare a seriei Define de la Fractal Design, iar imbunatatirile aduse sunt, sincer, chiar impresionante, rezultatul final fiind absolut excelent din punctul meu de vedere.
Modularitate maxima, aspect sobru, antifonare, optiuni multiple de configurare atat ca spatiu de stocare cat si ca racire, ar putea fi spuse foarte multe despre aceasta carcasa, dar consider ca nu mai are nevoie de nicio prezentare, desigur, in afara de cea deja prezenta mai sus 🙂

In concluzie, Define 7 este o carcasa exceptionala ce se ridica la nivelul pe care il asteptam de la Fractal Design.
Iar pentru doritori, se poate cumpara de la PC Garage.

Pro:

 • design sobru, simplu
 • compatibilitate placi de baza  E-ATX
 • panouri clipsate, nu prinse in suruburi
 • posibilitate instalare placi video dimensiuni mari
 • posibilitate instalare placi video vertical
 • pregatire watercooling
 • ventilatoare incluse
 • posibilitate instalare multiple ventilatoare/radiatoare
 • constructie solida
 • spatiu interior
 • modularitate

Contra:

 • dimensiune
 • lipsa LED indicator activitate HDD ?

In concluzia aceste concluzii, carcasa Fractal Design Define 7 Light Tempered Glass Black primeste una din cele mai inalte distinctii din partea CrazyPC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.