Fractal Design Define Nano S Window

Introducere

A trecut ceva vreme de cand am prezentat o carcasa, asa ca … sa incepem.

Producatorul suedez Fractal Design are in portofoliu o noua carcasa in seria Define, ce poarta numele Fractal Design Define Nano S. In caz ca numele de Nano nu ne spune nimic, avem de-a face cu o carcasa in format mini ITX. Aceasta este prima si de altfel singura carcasa exclusiv mITX din seria Define.

Sa incepem prin a prezenta specificatiile tehnice.

Specificatii

  • Material – otel + plastic
  • Culori disponibile – Negru (Alb exclusiv in tarile asiatice)
  • Panou frontal – Pornire, reset, 2 x USB 3.0, iesire audio/casti, intrare microfon
  • Spatii unitati stocare – 2 x interne 2.5″ dedicate ce suporta unitati SSD cu inaltime maxima 13 mm, 2 x interne 3.5″ sau 2.5″
  • Format acceptat – mini-ITX
  • 2 sloturi expansiune
  • 6 pozitii pentru ventiloare – incluse 2 ventilatoare, 1 Fractal Design Dynamic GP14 140 mm + 1 Fractal Deseign Dynamic GP12 120 mm
  • Filtre ventilatoare – panou frontal, podea
  • Cooler CPU cu inaltimea maxima 160 mm
  • Surse ATX lungime maxima 160 mm (surse mai scurte sunt recomandate pentru o aranajare a cablurilor cat mai buna)
  • Placi video lungime maxima 315 mm cu vantilatoarele din partea frontala instalate (placi video mai late decat slot dublu nu sunt recomandate)
  • Spatiu pentru aranjare cabluri in spatele suportului placii de baza – 17 – 35 mm
  • Dimensiuni carcasa (Latime x Inaltime x Lungime) – 203 x 330 x 400 mm
  • Dimensiuni carcasa – inclusiv stand, suruburi si protuberante – 203 x 344 x 412 mm
  • Volum – 26,80 litri
  • Greutate net – 4,6 kg
  • Dimensiuni ambalaj (Latime x Inaltime x Lungime) – 275 x 485 x 420 mm
  • Greutate cu ambalaj – 5,8 kg

Toate detaliile tehnice se pot regasi, impreuna cu pozele oficiale, in urmatorul link.

Inainte de a incepe partea scrisa a recenziei, puteti urmari un scurt film de prezentare carcasei, foarte util mai ales pentru cei mai lenesi si mai putin interesati de o prezentare in detaliu 🙂

 

Ambalaj / Prezentare

Precum toate carcasele Fractal Design, Define Nano S Window vine ambalata intr-o cutie normala, din carton maron, cu o sumara prezentare a produsului pe care il .. protejeaza.

Carcasa este protejata de tampoane din polistiren expandat de o grosime suficienta incat sa ofere protectie in cazul unor mici accidente. Din pacate, din experienta pot spune ca acest tip de protectie nu protejeaza indeajuns de bine in cazul unor lovituri mai puternice, asa ca in cazul in care doriti sa achizitionati orice produs, dar mai ales o carcasa ambalata astfel, verificati cu atentia ambalajul pentru urme de lovituri.

Pe langa carcasa, in cutie regasim manualul de utilizare, foarte simplu si la obiect.
De asemenea, in cutie mai gasim o brosura ce ne prezinta produsele Fractal Design.

 

Suruburile si restul de accesorii se afla in interiorul carcasei, intr-o cutie separata, ce are printat continutul, exact ca la versiunea ATX pe care am prezentat-o anterior.

Suporturile pentru placa de baza sunt deja instalate in carcasa, ele lipsind din pachetul cu diverse suruburi si accesorii.

Pe langa suruburi, in cutia cu accesorii mai gasim si suporturile pentru pompa si rezervor, in caz ca se opteaza pentru o racire cu lichid. Fractal Design a inclus de asemenea si un adaptor de la 3 pin la 2 mufe 3 pin, pentru a putea folosi doua ventilatoare intr-o singura mufa a placii de baza, pentru ca majoritatea placilor mITX nu ofera decat o singura mufa pentru ventilatoare de carcasa.

Exterior

Acum ar fi cazul sa va prezint si subiectul acestui articol, anume carcasa Fractal Design Define Nano S.

Acestea sunt poze oficiale, poze facute de noi gasiti mai jos.

In caz ca nu este evident sau nu cunoasteti modelele Fractal Design, ei bine, Define Nano S arata ca o versiune miniaturizata a lui Define S, ceea ce de altfel si este, dar cu cateva imbunatatiri despre care vom discuta.

De altfel, puteti vedea asemanarile din poze.

Aspectul sobru, simplu, combinat cu dimensiunile reduse, fac din aceasta carcasa o piesa cu adevarat interesanta.

La fel ca Define S, sora mai mare, partea frontala a carcasei Define Nano S este fixa, nu se poate deschide, nu prezinta sertare pentru unitate optica sau pentru orice alt fel de accesoriu, iar finisajul este unul ce imita metalul prelucrat industrial.

Carcasa nu prezinta macar indicatoare sau conectori USB pe partea frontala, aceastea fiind pozitionate in partea superioara.

Asta poate fi un dezavantaj in cazul in care doriti sa folositi carcasa pentru un sistem HTPC, dar altfel unitatile optice sunt de domeniul trecutului si total inutile, din punctul meu de vedere.

Toate indicatoarele si butoanele, mai precis LED indicator pornire (integrat in butonul ce serveste aceluiasi scop), LED indicator activitate HDD, buton pornire, buton reset, plus 2 porturi USB 3.0, se afla in partea superioara a panoului frontal, insa nu fac parte din panou, este un element separat, identic estetic si functional cu acela de pe carcasa Define S.

Asadar, voi descrie acest element asa cum am facut-o in cazul Define S.
Porturile USB 3.0 nu au culoarea albastra obisnuita, in acest caz fiind negre, in ton cu restul carcasei.
Butonul de pornire este foarte placut estetic. Acest buton este incercuit de un inel metalic, iar butonul in sine are striatii concentrice.
Imi place butonul acesta din toate punctele de vedere, pana si senzatia la apasare si zgomotul facut.
Atunci cand calculatorul este pornit, inelul ce inconjoara butonul devine iluminat, servind rolul de indicator pornire (PowerON LED), evident, presupunand ca firele au fost corect conectate corect la placa de baza 🙂
Butonul de reset este simplu si mic, pentru a nu fi apasat din greseala, insa nu atit de mic si adancit incat sa necesite a fi apasat cu un varf de creion sau pix, poate fi usor actionat cu degetul.
Indicatorul de activitate HDD este pozitionat linga butonul de pornire, putand fi confundat cu indicatorul de pornire.
Ambele indicatoare ilumineaza albastru, precum la aproape toate carcasele Fractal Design din seria Define. Personal nu agreez iluminarea in culoarea albastru deoarece este foarte deranjanta pentru ochi, din mai multe puncte de vedere, dar asta tine doar de preferintele fiecaruia.

Partea inferioara ne dezvaluie picioarele carcasei, din cauciuc pentru atenuarea vibratiilor, dar si filtrul de praf asemenator celui de pe Fractal Design Define R5.

Acest filtru de praf este una din imbunatatirile aduse lui Define Nano S in comparatie cu Define S. Pentru usurinta, acest filtru se inlatura prin partea frontala.

Mi se pare o solutie deosebit de buna, comoda, iar constructia, atit a filtrului cat si e sinei pe care este montat, sunt cel putin decente.

Partile laterale sunt acoperite de 2 panouri, in cazul versiunii Define Nano S cele doua panouri sunt identice, chiar simetrice, iar in cazul Define Nano S Window, versiunea prezentata in acest articol, panoul de pe partea dreapta este unul solid, iar cel de pe partea stanga este unul cu fereastra din plexiglass.

Panoul din partea stanga, dupa cum spuneam, este unul cu fereastra din plexiglass, fereastra ce are dimeniuni generoase (comparativ cu dimensiunea panoului), dupa cum puteti vedea din poza.

Partea buna este ca panourile laterale sunt simetrice, in sensul ca panoul stang se potriveste in partea dreapta si vice-versa. In cazul versiunii Define Nano S, varianta fara fereastra laterala, ambele panouri laterale sunt antifonate.

 

Panoul lateral dreapta, in cazul variante Define Nano S cu fereastra laterala, sau ambele panouri laterale in cazul variantei fara fereastra laterala, sunt antifonate cu un material pe baza de bitumen, avand o masa ridicata, iar peste el este aplicat un strat de material textil foarte placut (mie, cel putin) la vedere, cu un aspect industrial.

 

Acelasi material este folosit pentru antifonarea panoului frontal, un detaliu pe care la fratele mai mare, varianta ATX, anume Define S, nu il regasim.

Panoul superior detasabil, ModuVent cum il numeste Fractal Design, este de asemenea antifonat, insa, din pacate, cu un material foarte usor si moale, nu cu acelasi material precum panourile laterale, astfel ca acest ModuVent nu este chiar fix, vibreaza in anumite situatii. Ar fi fost de preferat ca acest panou sa aiba o greutate mai ridicata, ceea ce ar fi fost realizat prin antifonarea cu acelasi material ca si panourile laterale.

Ambele panouri, atit cel de pe partea stanga cat si cel de pe partea dreapta, sunt fixate cu cate 2 suruburi ce pot fi folosite fara surubelnita, asa numitele thumb screws.
Aceste suruburi sunt captive, in sensul ca nu pot fi inlaturare din panou, astfel ca nu pot fi pierdute.
Cu exceptia panourilor laterale, Define Nano S prezinta gauri de ventilatie, chiar daca ascunse, filtrate, blocate, in toate celelalte panouri.

 

Dupa cum am mentionat anterior, in partea de sus, Define Nano S prezinta guri de ventilatie acoperite de un panou ModuVent. De data aceasta este vorba de un singur panou, nu de 3 panouri separate precum in cazul Define S.

 

Plafonul carcasei poate acomoda pina la 2 ventilatoare, dimensiunile fie 120 x 120 mm fie 140 x 140 mm, sau radiatoare pentru racirea pe baza de lichid. Dar vom detalia optiunile de instalare radiatoare si ventilatoare ulterior.

 

In partea frontala a carcasei avem loc pentru 2 ventilatoare 140 mm sau 120 mm, evident, cu radiatoarele de rigoare in cazul unei raciri pe baza de apa.
Carcasa vine echipata din fabrica cu un singur astfel de ventilator, in partea frontala ma refer, anume un ventilator Fractal Design Dynamic GP14, cu dimensiunea 140 x 140 x 25 mm, despre care vom discuta la momentul potrivit.

 

Am instalat eu inca un astfel de ventilator pentru a va arata ca se potriveste un astfel de ventilator, ba chiar acopera toata partea frontala.

 

Aceasta parte frontala este prevazuta cu un filtru de aer ce acopera aproape tot panoul, iar filtrul este foarte bine proiectat, usor de inlaturat si curatat, fiind atasat magnetic.

In partea dorsala avem loc pentru un ventilator dimensiunea 120 x 120 mm, iar cei de la Fractal Design au inclus un astfel de ventilator, model Dynamic GP12.

 

Desigur, se poate instala si un radiator de aceeasi dimensiune, anume 120 x 120 mm.

Daca tot am adus in discutie ventilatoarele incluse de Fractal Design cu Define Nano S, ei bine, acestea sunt.

Ventilatorul Dynamic GP-12 ce vine preinstalat in carcasa este unul cu dimensiunea de 120 x 120 x 25 mm, dupa cum probabil ati putea deduce si din numele sau, iar coloritul este deja pentru Fractal Design, palele ventilatorului fiind in culoare alb iar rama este in culoarea negru.
Ventilatorul Dynamic GP-14 este foarte asemanator cu GP-12, diferentele constau in dimensiune, GP-14 masurand 140 x 140 x 25 mm, si numarul de revolutii per minut, 1200 RPM in cazul GP-12 si doar 1000 RPM in cazul GP-14.

Ambele ventilatoare sunt controlate doar prin voltaj, nedispunand de control prin impulsuri, insa voltajul de pornire este unul scazut, anume 4V.

Ca impresii personale, pot sa va spun ca aceste ventilatoare, in special varianta GP-14, sunt silentioase chiar si la turatie maxima.
Timbrul sonor este unul neutru, deloc deranjant. La turatie scazuta, intre 5 si 7 V, sunetul ventilatoarelor este imperceptibil, pentru a le auzi trebuie sa imi apropii urechea de ventilator pina la aproximativ 20 cm.
Abia la aproximativ 9 V sunetul ventilatoarelor devine perceptibil, si nu ma refer in carcasa, cu alte componente functionale, ci in aer liber, doar cu zgomot ambiental.

 

Specificatiile exacte le puteti gasi pe site-ul Fractal Design :
http://www.fractal-design.com/home/product/casefans/dynamic-series/dynamic-gp-12
http://www.fractal-design.com/home/product/casefans/dynamic-series/dynamic-gp-14

Dat fiind ca am vorbit deja de ventilatoare, care nu se regasesc in exteriorul carcasei, ar fi timpul sa trecem la examinarea interiorului carcasei.

Interior

 

Interiorul este pe cat de spatios ne indica exteriorul, ba chiar mai mult de atit, datorita faptului ca aceasta carcasa, precum fratele mai mare Define S, nu dispune de locuri pentru instalarea unitatilor de 5,25” sau chiar de 3,5” (in compartimentul principal, ce adposteste placa de baza).

Totusi, in lipsa suporturilor pentru instalarea unitatilor optice 5,25” si a unitatilor de stocare 3,5”, avem loc pentru instalarea unui rezervor de lichid si a unei pompe.
Presupun ca nu are rost sa mentionez ca este acelasi design precum in cazul versiunii ATX, anume Fractal Design Define S.

 

Totusi, suportul din imagine poate sustine atit o pompa pentru lichid cat si o unitate de stocare 3,5” sau chiar 2,5”, insa, in mod evident, nu simultan.
Prinderile suruburilor sunt prevazute cu garnituri groase din silicon pentru a absorbi vibratiile si a preveni contactul intre pompa si suport.

 

Fara acest suport, pe podeaua carcasei se poate instala un ventilator de dimensiune 120 x 120 mm.

Restul unitatilor de stocare, in speta unitatile de 2,5”, se pot instala pe un panou detasabil ce se ataseaza in spatele placii de baza.

Pentru usurinta, acest panou este atasat folosind un singur surub ce nu necesita unelte, asa numitul thumb screw. Panoul poate sustine 2 unitati de 2,5” cu o inaltime maxima de 13 mm, ceea ce este mai mult decat suficient atit pentru unitati SSD cat si pentru unitati HDD in format 2,5”.

 

Desigur, avem loc pentru o unitate de stocare 3,5” pe un panou dedicat, atasat pe spatele panoului placii de baza, opus locului pentru montarea rezervorului, folsind de asemenea un singur thumb screw.
Acest suport poate sustine de asemenea o unitate 2,5”. Avem si pe acest panou aceleasi garnituri din silicon descrise mai sus.

Puteti vedea in pozele de mai sus posibilitatile de instalare pentru unitatile de stocare cat si pentru rezervor si pompa. Suportul pentru pompa ce poate fi utilizat pentru instalarea unei unitati 3,5” sau chiar 2,5” se poate de asemenea instala vertical.

 

Panoul ce sustine placa de baza vine cu suporturile pentru placa de baza deja instalate.
Acest panou prezinta o decupare aproape cat placa de baza, in cazul folosirii unui cooler cu backplate, pentru acces mai usor la acesta, cat si pentru acces la SSD-uri m.2 instalate, cum este tipic in cazul placilor de baza in acest format.

Cum ne-am astepta in cazul unei astfel de carcase, decuparile pentru trecerea cablurilor prin panoul placii de baza, sunt acoperite de garnituri de silicon.
Avem decupari suficiente, atit ca dimensiuni cat si ca numar si plasament.

Define Nano S poate acomoda surse ATX cu o lungime maxima de 160 mm, insa daca nu este instalat suportul pentru pompa sau un ventilator optional, sursa poate avea o lungime mai mare.

 

Sursa de alimentare nu se instaleaza direct pe podeaua carcasei, avand 4 picioare de sustine, picioare ce sunt prevazute cu garnituri din silicon pentru a preveni contactul metal pe metal si atenuarea vibratiilor.

De asemenea, si partea din spatele carcasei unde se ataseaza sursa, este prevazuta cu o garnitura dintr-un material ce pare a fi o spuma densa, avand acelasi scop precum picioarele din silicon.
Aceste detalii, desi pot parea lipsite de importanta, fac diferenta intre o carcasa bine gandita si construita si una mai putin … buna.

Din pacate, sursa interfereaza cu instalarea unei placi video cu racire mai inalta de dual slot. Iar in cazul instalarii unei placi cu racire dual-slot, intre sursa si racirea placii video ramane un spatiu redus, 2-3 mm, astfel ca sursa blocheaza partial fluxul de aer catre ventilatoarele placii video.

Problema are o rezolvare extrem de simpla, si totodata destul de complicata.
Aceasta rezolvare presupune folosirea unei surse in format SFX, insa pentru aceasta este necesara folosirea unui adaptor de la ATX la SFX pentru prinderea sursei, adaptor ce nu este inclus in pachetul de accesorii al carcasei, insa nu pot spune ca este surprinzator, nu am vazut inca o carcasa mITX care sa includa acest adaptor.

Daca tot am discutat despre placa video, ei bine, lungimea maxima a acesteia depinde si de ventilatoarele sau radiatoarele instalate in partea frontala.

 

Cablurile butoanelor si indicatoarelor frontale sunt o idee prea lungi pentru dimensiunile carcasei, facand ascunderea lor putin cam greoaie.

Spatele panoului placii de baza, pe langa unitatile de stocare, va trebui sa mai adaposteasca si diversele cabluri, in caz ca se doreste un wire management bun.

 

Date fiind dimensiunile carcasei, avem suficient loc in spatele acestui panou pentru a ascunde cablurile si de asemenea avem suficiente prinderi, unele dintre ele vin dotate cu prinderi velcro.

Am extras din manualul de utilizare al carcasei portiunile ce trateaza compatibilitatea cu ventilatoare si radiatoare, pentru a va face o idee asupra numeroaselor posibilitati ce le ofera Define Nano S.

 

De asemenea, producatorul, Fractal Design, ne anunta ca inaltimea maxima a ventilatoarelor ce pot fi instalate in carcasa este de 160 mm pentru Define Nano S varianta cu fereastra laterala si 162 mm pentru Define Nano S varianta cu panou lateral solid,, insa pot sa spun ca am instalat in aceasta carcasa un sistem ce utiliza un cooler cu inaltimea de 165 mm si nu au existat probleme de compatibilitate, panoul lateral inchizandu-se perfect, chiar daca la o distanta de … sub 1 mm de partea superioara a respectivului ventilator, asta in cazul variantei cu panou lateral cu fereastra.

Concluzie

Define Nano S este prima carcasa Fractal Design din seria Define exclusiv in format Mini ITX, iar rezultatul este unul absolut excelent din punctul meu de vedere.
Desi pare gandita in mod special pentru a fi utilizata cu un sistem de racire cu apa, aceasta versiune in miniatura a Define S poate fi utilizata la fel de facil si pentru a adaposti un sistem racit cu aer, chiar unul foarte performant si totodata foarte bine aranjat, carcasa facilitand cable management-ul.

Cu exceptia dimensiunii, care poate parea putin cam mare pentru o carcasa format mini-ITX, nu am gasit aspecte negative ale Define Nano S.

In concluzie, Define Nano S este o carcasa exceptionala ce se ridica la nivelul fratilor mai mari sau chiar ii depaseste in anumite privinte.

Pro:

  • design sobru, simplu
  • compatibilitate sursa ATX
  • posibilitate instalare placi video dimensiuni mari
  • pregatire watercooling
  • ventilatoare incluse
  • posibilitate instalare multiple ventilatoare/radiatoare
  • constructie solida
  • spatiu interior

Contra:

  • dimensiune nu tocmai redusa
  • LED-uri activitate culoare albastru (chestie de gust)
  • lipsa unui adaptor pentru sursa tip ATX-SFX

In concluzia aceste concluzii, carcasa Fractal Design Define Nano S Window primeste una din cele mai inalte distinctii din partea CrazyPC.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *