Review Corsair Spec Alpha

 

 

 

 

 

 

 

Introducere :

De curând, producătorul Corsair a lansat câteva carcase noi din seria Carbide, toate aceste carcase fiind deosebite, fie prin design-ul exterior, estetic, fie prin proiectarea interiorului.
Din acestea, astăzi vom prezenta cea mai ieftină și totodată cea mai interesantă carcasă Corsair din punct de vedere al design-ului exterior, și anume Carbide Spec ALPHA.
O scurtă prezentare puteți vedea pe site-ul producătorului : http://www.corsair.com/en-us/landing/specalpha

Această carcasă este disponibilă în 3 combinații de culori, anume negru cu antracit, varianta pe care o vom prezenta în acest articol, plus încă 2 variații mai .. vii ca și colorit, alb cu rosu și negru cu rosu, respectiv :
http://www.corsair.com/en/carbide-series-spec-alpha-mid-tower-gaming-case-black-silver
http://www.corsair.com/en/carbide-series-spec-alpha-mid-tower-gaming-case-white-red
http://www.corsair.com/en/carbide-series-spec-alpha-mid-tower-gaming-case-black-red

 

 

Specificații tehnice :

Masa : 5.7kg
Culoare : Negru/Antracti, Alb/Rosu, Negru/Rosu
Format : Mid-Tower
Dimensiuni : 518mm x 220mm x 474mm
Format placă de bază suportată : MicroATX, ATX, Mini-ITX
Lungime maximă placa video : 380mm
Inaltime maximă cooler CPU : 156mm
Lungime maximă sursă : 190mm
Format sursa suportata : ATX
Slot-uri expansiune carcasă : 7
Slot-uri unități stocare : 3.5in x 3, 2.5in x 4
Material : Otel SECC 0.5mm
Conectori panou frontal : USB 3.0 x 2, ieșire Căști x 1, intrare microfon x 1
Locuri montare ventilatoare : frontal 120mm x 2 (2 ventilatoare incluse), superior 120mm x 2, spate, 120mm x 1 (1 ventilator inclus)
Locuri montare radiatoare :  frontal 120/240mm, spate 120mm

 

Ambalaj / Prezentare :

Corsair Carbide Spec Alpha box 1

Corsair Carbide Spec Alpha box 2

Corsair Carbide Spec Alpha box 3

După cum putem observa din pozele de mai sus, Corsair Carbide Spec Alpha vine ambalată într-o simplă cutie de carton natur, având imprimate specificațiile tehnice cât și schema carcasei.
O prezentare simplă și la obiect din care ne putem da seama că avem de-a face în principal cu un produs din gama medie de preț.
Ambalajul este totuși irelevant, din punctul meu de vedere, prefer să fie făcute reducerile de cost doar aici și din alte părti la fel de puțin importante.

Corsair Carbide Spec Alpha package 1

Desfăcând ambalajul, în cutia carcasei vom găsi, în mod absolut neașteptat, carcasa în sine, ambalată într-o pungă și cu protecție din polistiren.
Nimic de reproșat.

Corsair Carbide Spec Alpha accesories 1

Accesoriile, și aici mă refer la șuruburile necesare carcasei, diverse alte prinderi, sunt prezentate spartan, fiind în numar redus. Dat fiind prețul relativ ridicat al carcasei, aș fi preferat ca accesoriile să fie în număr mai mare.
Avem și un manual de prezentare/instalare a carcasei, plus o broșura de garanție.

Exterior :

Cum această prezentare nu este a ambalajului, accesoriilor sau altor obiecte adiționale, să prezăntăm și produsul în sine, anume Corsair Carbide Spec Alpha.

off Corsair Carbide Spec Alpha front angle 1

off Corsair Carbide Spec Alpha front angle 2

off Corsair Carbide Spec Alpha front angle 3

off Corsair Carbide Spec Alpha front angle 4

 

off Corsair Carbide Spec Alpha side 1

off Corsair Carbide Spec Alpha rear 1

 

Acestea sunt fotografiile oficiale are carcasei în schema de culori prezentată în acest articol, ca să vă faceți o idee rapidă despre această carcasă.
Design-ul este deosebit, într-adevar, angular si futurist.

 

Corsair Carbide Spec Alpha front 1

Corsair Carbide Spec Alpha rear 1

Corsair Carbide Spec Alpha side 1

Corsair Carbide Spec Alpha side 2

 

După cum puteți vedea, Spec Alpha există în varianta cu fereastra laterală, și doar în această variantă, toate combinațiile de culori fiind astfel.
Faptul că panourile laterale sunt în relief mie îmi sugerează un produs de buget, deși prețul afișat îmi sugerează altceva. De obicei acele protuberanțe sunt pentru a permite unor componente sa încapă fără probleme în carcasă, dar totuși pentru a ține sașiul carcasei la dimeniuni reduse, cu alte cuvinte reduceri de cost.
Evident, reducerile astea nu fac decât să reducă rigiditatea panoului în sine, și din punctul meu de vedere să dea un aspect ieftin carcasei.
Partea din spate nu prezintă decât lăcașurile pentru plăcile de extensie, în număr de 7, locul pentru ventilatorul cu dimensiunea 120mm x 120mm, locul pentru sursă, și 2 găuri pentru instalarea opțională a unui sistem de răcire cu apa extern.

Dacă tot am adus vorba de panouri și de aspectul exterior, trebuie totuși admis faptul ca Spec Alpha este o carcasă arătoasă.

Corsair Carbide Spec Alpha pannel 1

Corsair Carbide Spec Alpha pannel 2

Panourile frontal și superior sunt detașabile, ceea ce este un avantaj practic, se pot instala mai ușor ventilatoarele, filtrele, se poate curața mai ușor de praf.
Pentru a detașa panoul frontal nu este necesar decât să tragem de el, iar pentru panoul superior, ei bine, acesta se înlătură prin glisare după ce în prealabil se înlătură șuruburile ce îl țin blocat.

Aspectul acestor panouri este unul deosbit, după cum spuneam anterior, cu un design angular foarte futurist.
Din păcate, avantajele se opresc aici. După cum se poate vedea, construcția din plastic dur este una ieftină, iar filtrele de praf sunt practic inexistente, fiind prezente doar grilaje pentru admisie aer, ce sunt integrate în panou, prinse de acesta prin îndoire.
Aceste grilaje pentru admisie aer, ei bine, sunt foarte restrictive. Probabil grilajul exterior are rol estetic iar cel interior, cel care este cu adevarat restrictiv, ține loc de filtru de praf.
O soluție ieftină și cu numeroase dezavantaje la nivel practic.

off Corsair Carbide Spec Alpha front IO 1

Corsair Carbide Spec Alpha IO 1

 

Pe panoul frontal găsim, într-un colt, integrate foarte frumos ca și estetică, toate porturile și butoanele și indicatoarele.
Avem buton de pornire/oprire, ce are integrat indicatorul de pornire/oprire sub forma unui LED cu iluminare albă, buton de reset, indicator activitate HDD, iarași, sub forma unui LED cu iluminare albă, 2 porturi USB 3.0, o ieșire jack 3,5 mm pentru căști, o intrare jack 3,5 mm pentru microfon, și un fan controller cu 3 poziții.
Este îmbucurător faptul că, pe lângă aspectul plăcut al acestui panou cu butoane și intrări/ieșiri, are și un aspect foarte plăcut din punct de vedere estetic, iar aici mă refer în special la prezența fan controller-ului.

Corsair Carbide Spec Alpha pannel 3

Corsair Carbide Spec Alpha pannel 4

Corsair Carbide Spec Alpha pannel 5

Corsair Carbide Spec Alpha pannel 6

 

Panourile laterale, după cum spuneam, prezintă o formă ciudată, cu o porțiune reliefată.
Panoul din stânga carcasei este prevăzut cu o fereastră din plexiglass pentru a pune în evidență componentele din interior. Nu sunt adept al ferestrelor laterale când vine vorba de carcase, din rațiuni pur practice, însa nu pot să neg faptul că anumite configurații sunt demne de pus în valoare.
Oțelul din care sunt produse aceste panouri, anume SECC 0.5mm, cât și faptul că sunt modelate în relief, fac aceste panouri să fie destul de flexibile și deloc rigide, fapt accentuat la panoul stâng din cauza fereastrei din plexi.

 

Corsair Carbide Spec Alpha pannel screw 1

Corsair Carbide Spec Alpha pannel screw 2
Din fericire, șuruburile ce rețin panourile laterale în loc sunt de tip thumb, putând fi manipulate fără șurubelniță. În plus, sunt blocate în panou, astfel că nu pot fi pierdute prea ușor .

Corsair Carbide Spec Alpha interior top 1

 

Panoul superior al carcasei este fix, dar este totuși prevăzut cu grilaj și prinderi pentru ventilatoare, în număr de 2, cu dimeniunea de 120mm x 120mm. Desigur, se pot instala radiatoare în acest loc, fie 120mm x 120mm, fie 120mm x 240mm.

Corsair Carbide Spec Alpha interior bottom 1

În partea inferioară a carcasei găsim același tip de perforație ca și în partea superioară, pentru a permite sursei să tragă aer din afara carcasei, dar și loc pentru un ventilator suplimentar cu dimensiunea de 120mm x 120mm, ventilator ce nu este inclus.
Din păcate, filtrarea prafului se face precum în cazul panoului frontal, cu același grilaj cu perforații mici, dar foarte restrictiv și de o calitate cel puțin îndoielnică.
Singura parte bună este că acest filtru de praf, să îl numim așa, deși un nume corect ar fi blocator curent aer, este detașabil și poate fi curățat, ceea ce nu se poate spune și despre filtrul frontal.

Interior :

off Corsair Carbide Spec Alpha interior side 1

off Corsair Carbide Spec Alpha interior side 2



Să vedem ce ne prezintă Spec Alpha în interior.

Corsair Carbide Spec Alpha interior front 1

Corsair Carbide Spec Alpha rear 1

Corsair Carbide Spec Alpha interior side 1

Corsair Carbide Spec Alpha interior side 2

Corsair Carbide Spec Alpha interior side 3

Corsair Carbide Spec Alpha interior side 4

Spațiul interior în Corsair Spec Alpha este … suficient, cel puțin la prima vedere.
Ce lipsește însă sunt garniturile din cauciuc pentru găurile din suportul plăcii de bază, pe unde cablurile sursei trec pentru a fi ascunse. Dat fiind costul carcasei, nu înțeleg lipsa acestor garnituri.
Totuși, acele găuri pentru trecerea cablurilor există și sunt poziționate bine, așadar nu există vreo scuză pentru a nu avea toate cablurile aranjate ca pentru revistă 🙂
Desigur, exista o excepție de la această regulă. Mă refer la decuparea, ca să nu mai folosesc termenul de gaură, pentru cablul EPS12V, ATX12V, cum preferați, mai precis cablul cu 4 sau 8 pini pentru alimentarea cu 12V a VRM-ului ce alimentează procesorul.
Ei bine, această decupare … există, însă e total inutilă, deoarece este acoperită de placa de bază. Singurul cablu ce se poate trece prin decuparea respectiva este cel al ventilatorului din spatele carcasei.
Dacă tot am vorbit despre ascuns și aranjat cablurile, ei bine, în spatele panoului placii de bază este loc suficient pentru a ascunde cablurile.
Cablurile panoului de control din fața carcasei, adică acele cabluri ce leagă butoanele de pornire, reset, și indicatoarele de placă de bază, sunt toate tipul plat, excepție făcând doar cablul pentru porturile USB 3.0.
Singura hiba este ca aceste cabluri sunt o idee prea lungi, insa fiind o carcasa ATX nu este o problemă.
Totuși, carcasa este prevazută cu suficiente prinderi dedicate pentru ancorarea cablurilor, prinderi ce sunt plasate foarte bine, astfel ca lungimea cablurilor nu ar trebui să fie un dezavantaj.
Cum spuneam, doar o scuză pentru a nu avea un sistem aranjat si coafat.

off Corsair Carbide Spec Alpha cables 1

Corsair Carbide Spec Alpha cables 1

După cum se poate vedea, aceste cabluri sunt plate și marcate corespunzător.
Controller-ul pentru ventilatoare accepta 4 ventilatoare, însă numai cele ce au conector cu 3 pini, nu și modelele PWM cu 4 pini.
Alimentarea pentru acest fan controller se face printr-o mufă de alimentare de tip SATA.

Corsair Carbide Spec Alpha interior IO 1

 

Fără panoul frontal putem observa butoanele și indicatoarele în toată splendoarea lor.

off Corsair Carbide Spec Alpha fans front 1

off Corsair Carbide Spec Alpha fans rear 1

Corsair Carbide Spec Alpha fans front

 

Corsair Carbide Spec Alpha fans rear

Pentru a asigura răcirea componentelor din carcasă sunt necesare câteva ventilatoare. Corsair Spec Alpha vine prevăzută cu 3 ventilatoare, 2 în partea frontală, unul în partea dorsală.
Toate aceste ventilatoare sunt dimensiunea 120mm x 120mm.
Deși în specificații ni se spune că în partea frontală pot fi instalate 2 ventilatoare dimensiunea 120mm, vizual pare că pot fi instalate 3 astfel de ventilatoare.
Ventilatoarele incluse sunt construite din plastic transparent si dotate cu iluminare LED de culoare albă, pentru un efect vizual deosebit.
Ventilatorul din spatele carcasei este acelasi model ca si ventilatoarele frontale, insa construit din plastic de culoare neagra și fara iluminare LED.
Modelul acestor ventilatoare este A1225M12S. Nu am putut afla prea multe detalii despre ele, nefiind vândute de Corsair decât împreună cu diverse carcase, ce am putut afla însă este că numărul maxim de rotații per minut este 1200.
Teoretic, cel puțin, ar trebui să fie destul de silentioase, dar vom afla la momentul potrivit.
Faptul că sunt prezente frontal 2 ventilatoare, pentru a introduce aer în carcasă, iar în spate este prezent un singur ventilator ce scoate aerul cald în carcasă este un lucru bun, creând astfel presiune pozitivă în carcasă și astfel, pe lângă răcirea mai bună, este evitată și acumularea de praf.

Corsair Carbide Spec Alpha PSU 1

Locul dedicat pentru montarea sursei de putere este în partea de jos, cum era de așteptat, iar ce m-a impresionat placut sunt piciorușele din cauciuc pe care va fi poziționată sursa.

Corsair Carbide Spec Alpha SSD HDD 1

Corsair Carbide Spec Alpha SSD HDD 2

Așa cum am putut afla la început, din specificații, în carcasa Spec Alpha se pot instala 3 unități de stocare cu dimensiunea 3.5″ și 4 unități stocare cu dimensiunea 2.5″.
Toate cele 3 unități 3.5″ se vor instala în partea frontală, în tăvile dedicate. Nu sunt deloc fan al sistemului Corsair de montare al acestor unități de stocare, deoarece, deși construit din plastic, nu amortizează absolut deloc vibrațiile cauzate de aceste unități și astfel nu amortizează deloc zgomotul.
Unitățile 2.5″ se pot instala în cele 2 lăcașuri dedicate în partea frontală, deasupra unităților de 3.5″, și în cele 2 prinderi dedicate din spatele tăvii plăcii de bază.

Într-un final, după prezentarea în detaliu a carcasei, să trecem și la instalarea unui sistem în ea.

Corsair Carbide Spec Alpha build 1

Corsair Carbide Spec Alpha build 2

Instalarea este facilă, nu prezinta vreo dificultate anume și nici nu am găsit un neajuns al acestei carcase ce ar merită menționat, cu excepția lipsei decupării, sau mai degrabă spațiuliu necesar pentru acea decupare, pentru cablul de alimentare CPU EPS12V. Consider că pentru o carcasă ATX, în special una la acest preț, lansată în anul 2016 acesta este un mare dezavantaj, indiferent cum privim.
Aspectul, odată sistemul pornit, este chiar plăcut. Deși în poze pare iluminarea LED-urilor a fi albastră, nu este, este albă.
Ventilatoarele nu sunt tocmai silențioase, însă nici zgomotoase nu aș putea spune că sunt. Din fericire, carcasa vine dotată cu un fan controller și astfel se poate ajusta turația acestor ventilatoare.
Pe setarea minimă a fan controller-ului, zgomotul ventilatoarelor este inaudibil, iar pe setare medie sunt silențioase, dar zgomotul este totul perceptibil, vag însă.

Concluzie :

Din punct de vedere pur practic, Corsair Carbide Spec Alpha este o carcasă cu un preț  mare, și anume 99,99 USD pe site-ul Corsair, pentru ceea ce oferă.
Pe de altă parte, fiind prezentată ca o carcasă pentru gaming, ce-o mai fi însemnând și asta nu pot să înteleg, putem spune că aspectul estetic primează, dar personal nu mă convinge acest argument.

Pro :
– aspect exterior
– 3 ventilatoare incluse
– fan controller inclus
– susțineri cauciuc sursă

Contra :
– preț
– lipsa decupare pentru cablul EPS12V
– filtre praf ?
– construcție relativ ieftină

 

Master_Silver_2

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *