Noctua NH-L9a-AM4

Introducere

 

Producatorul austriac Noctua este atit de cunoscut incat nu stiu daca exista inca vreun pasionat de PC hardware care sa nu fi auzit de acest producator de ventilatoare si coolere.
In caz ca existati, ma refer aici la entuziastii ce nu au auzit inca de acest producator, Noctua, ei bine, acum este sansa voastra de a va largi orizonturile 🙂
Astfel ca, pentru toti cei interesati, voi prezenta unul dintre cele mai noi coolere lansate de Noctua, anume modelul NH-L9a-AM4.
Este o denumire putin criptica, dar totusi are o logica.
N de la Noctua
H de la heatsink
L de la Low, adica este un cooler cu inaltime redusa
9 deoarece foloseste un ventilator cu diametrul de 92mm sau aproximativ 9cm
a pentru ca este dedicat procesoarelor AMD (exista si o veriune i, dedicata procesoarelor Intel)
AM4 presupun ca nu are nevoie de explicatii, reprezinta socket-ul pentru care este folosit

Inainte de a trece le o prezentare amanuntita a acestui cooler, sa ne uitam rapid peste specificatiile tehnice.
Imi cer scuze pentru faptul ca aceste specificatii sunt in limba engleza, insa a le treduce ar fi dat o nota putin ridicola anumitor termeni si fraze.

Specificatii

 

Cooler Specification :

 • Socket compatibility : AMD AM4
 • Height (without fan) : 23 mm
 • Width (without fan) : 114 mm
 • Depth (without fan) : 92 mm
 • Height (with fan) : 37 mm
 • Width (with fan) : 114 mm
 • Depth (with fan) : 92 mm
 • Weight (without fan) : 390 g
 • Weight (with fan/s) : 465 g
 • Material : Copper (base and heat-pipes), aluminium (cooling fins), soldered joints & nickel plating
 • Max. TDP : see TDP guide*
 • Fan compatibility : 92x92x14mm, 92x92x25mm
 • Scope of delivery : NF-A9x14 PWM premium fan, Low-Noise Adaptor (L.N.A.), NT-H1 high-grade thermal compound, SecuFirm2™ AM4 mounting kit, Screws for 92x92x25mm fans, Noctua metal case-badge
 • Warranty : 6 Years

FAN Specification :

 • Model : Noctua NF-A9x14 PWM
 • Bearing : SSO2
 • Max. Rotational Speed (+/- 10%) : 2500 RPM
 • Max. Rotational Speed with L.N.A. (+/- 10%) : 1800 RPM
 • Min. Rotational Speed (PWM, +/-20%) : 600 RPM
 • Max. Airflow : 57,5 m³/h
 • Max. Airflow with L.N.A. : 40,8 m³/h
 • Max. Acoustical Noise : 23,6 dB(A)
 • Max. Acoustical Noise with L.N.A. : 14,8 dB(A)
 • Input Power : 2,52 W
 • Voltage Range : 12 V
 • MTTF : > 150.000 h

*The NH-L9a-AM4 is a highly compact, quiet low-profile cooler designed for use in small form factor cases and HTPC environments. While it provides first-rate performance in its class, it is not suitable for overclocking and is only recommended for CPUs/APUs with up to 95W TDP (Thermal Design Power). Please consult our TDP guidelines to find out whether the NH-L9a-AM4 is recommended for your CPU/APU.

Toate detaliile tehnice se pot regasi, impreuna cu pozele oficiale, in urmatorul link.

Dupa cum putem deduce din nume, specificatii si descrierea celor de la Noctua, avem de a face cu un cooler de dimensiuni mici, destinat in special sistemelor unde spatiul interior este redus, precum sistemele mini ITX sau chiar thin mITX.

Avem si un desen tehnic al produsului, pentru a vizualiza mai bine dimensiunile.

Ambalaj / Prezentare

 

Prezentarea, sau direct spus, ambalajul, este specific produselor Noctua, o cutie din carton lucios, imprimata cu imaginea cooler-ului pe care il contine.
Nu este cea mai colorata cutie, cea mai atractiva, insa este un ambalaj de calitate, cu o tenta sobra. Acesta este un detaliu, relativ lipsit de importanta, insa ne da o idee despre calitatea produsului pe care il contine cutia, de altfel a tuturor produselor Noctua.

Pe diferitele laturi ale cutiei avem imprimate specificatiile produsului, in multiple limbi, desene tehnice ale cooler-ului.
Avem si o lista a continutului, desigur.

 

Atentia la detalii se pastreaza si in interiorul cutiei, toate piesele fiind ambalate separat, integrate intr-un suport din burete dens.
Dupa cum puteti observa, chiar si suruburile sunt ambalate separat.

Accesorii

 

Acum sa despachetam cooler-ul si accesoriile.

Avem urmatoarele piese in pachet :

 • radiator Noctua NH-L9a-AM4
 • ventilator Noctua NF-A9x14 PWM
 • backplate Noctua NM-ABP4
 • tub pasta termica Noctua NT-H1
 • adaptor low noise Noctua NA-RC7
 • set 4 suruburi prindere ventilator 14mm inaltime (sunt instalate deja, pentru a tine ventilatorul atasat de radiator)
 • set 4 suruburi prindere ventilator 25mm inaltime
 • set 4 suruburi instalare heatsink
 • sticker metalic logo Noctua
 • manual

Puteti vedea in detaliu accesoriile incluse in pachet.
Nici mai multe nici mai putine decat cele necesare, ba chiar Noctua ne pune la dispozitie un set suplimentar de suruburi pentru instalarea unui ventilator optional cu inaltimea de 25mm, ventilator ce nu este inclus in pachet.

Dupa cum este evident, instalarea nu se va face folosind sistemul de prindere al socket-ului AM4, ci prin inlaturarea acestuia si instalarea backplate-ului metalic pus la dispozitie de Noctua, insa vor discuta acest aspect atunci cand e cazul, cand ajungem sa instalam cooler-ul.

 

Manualul, de altfel unul foarte sumar dar suficient, ne prezinta instalarea, care este deosebit de usoara.

 

Cooler

 

 

Ar fi totusi cazul sa prezint si produsul in sine, cooler-ul NH-L9a-AM4.

Dupa cum este evident, NH-L9a-AM4 este un cooler de dimensiuni foarte reduse, e de-a dreptul dragalas.
Asa cum putem vedea din poze cat si din specificatii, inaltimea cooler-ului este de doar 37 mm, inclusiv ventilator, ceea ce inseamna ca acest cooler este mai scund decat majoritatea modulelor RAM.

Radiator

 

Radiatorul este foarte simplu, 2 heatpipe-uri si baza din cupru nichelat, iar finii sunt din aluminiu si sunt sudati de heatpipe-uri.

Faptul ca finii din aluminiu sunt sudati de heatpipe-uri este un detaliu important, ajuta mult la transferul termic, nu toate radiatoarele sunt construite astfel, e un detaliu ce imi inspira calitate.
Baza cooler-ului este totusi perfect plana, ceea ce ajuta in contactul cu IHS-ul procesorului, desi nu este perfect finisata, probabil din motive tehnice.

Dimensiunea aproximativa a bazei este 40 x 40 mm, astfel ca acopera complet procesorul.

 

Ventilator

 

Ventilatorul se detaseaza de radiator desuruband cele 4 suruburi de sustinere.
Acesta poate fi inlocuit cu alt ventilator, in caz ca se doreste.

 

Modelul este NF-A9x14 PWM, iar dupa cum ne putem da seama din denumire, diametrul acestuia este 92mm si inaltimea 14mm, mai precis, 92 x 92 x 14 mm, iar motorul suporta control PWM, modulatie impulsurilor in amplitudine.
Oare cifra 9 din denumire este un indicativ al dimensiunii sau al numarului palelor ? Bineinteles, glumesc, da, ventilatorul dispune de 9 pale, insa cifra din denumire este in mod cert un indicativ al dimensiunii.

Ventilatorul poate fi inlocuit cu un altul de simensiuni similare, anume diametrul 92mm, dar inaltimea 25mm, mai precis dimensiunea 92 x 92 x 25 mm, Noctua punandu-ne la dispozitie in pachet un set de suruburi dedicate.

Din pacate, sau din fericire, in functie de gusturi, coloritul ventilatorului este specific Noctua, rama bej si pale maron.

La o privire mai atenta vedem ca ventilatorul este dotat cu tampoane anti-vibratie, nedetasabile.

De asemenea, cablul este matisat intr-un material cauciucat si este prins de rama ventilatorului cu o clema speciala. Toate ventilatoarele Noctua au o astfel de clema si este foarte utila, previne smulgerea cablului din neatentie.

Mufa de alimentare a ventilatorului este una cu 4 pini, model PWM, insa se poate utiliza si in headere cu 3 pini, insa se va pierde functia de control PWM.

 

Performanta

 

Dupa ce am prezentat cooler-ul, atit radiator cat si ventilator, nu ne ramane decat sa testam performanta acestuia.
Vom incepe prin a prezenta sistemul de test.
Datorita faptului ca este un cooler de dimensiuni reduse, dedicat in special sistemelor mITX, am decis sa folosesc pentru teste un astfel de sistem, inclusiv o carcasa mITX.

Sistem test :

Am ales procesorul AMD Ryzen 7 1700X deoarece are un TDP 95W, maximul suportat de coolerul Noctua NH-L9a-AM4.

Dupa cum e normal, nu au exista probleme la instalare, dimpotriva, aceasta a decurs extrem de usor, fara cea mai mica incompatibilitate.
Din pacate, din motive de memorie, anume a mea, am neglijat sa fotografiez toata operatiunea sau sistemul.
Pentru comparatie, am folosit un cooler stock AMD, anume varianta Wraith Spire. Am ales acest cooler deoarece este inclus in pachetul procesoarelor Ryzen, desigur, nu Ryzen 7 1700X, insa estimativ, pretul este comparabil cu NH-L9a-AM4, si anume 39 USD sau Euro.

Temperatura camerei a fost mentinuta la ~23 grade Celsius, folosind aer conditionat.

Mufa ventilatorului a fost conectata la conectorul CPU_FAN al placii de baza, iar in BIOS am setat profilul ventilatorului pe optiunea “normal”.

Pentru idle, am pornit sistemul, intrat in Windows, fara pornit macar o aplicatie exceptand CoreTemp versiunea 1.10.2 pentru a monitoriza temperatura. Am realizat 4 masuratori, la 10 minute, 15, 20 si 25 de minute de la pornire, iar apoi am facut media aritmetica.
Pentru incarcarea procesorului, am folosit OCCT versiunea 4.5.1, am efectuat 4 masuratori cu CoreTemp la 25, 30, 35 si 40 minute dupa pornirea testului.


In mod evident, solutia Noctua este de preferat variantei AMD.
Pe linga faptul ca temperaturile sunt net mai mici, atit in varianta normala cat si folosind adaptorul LNA, si nivelul de zgomot emis este mai scazut. Nu am putut masura nivelul de zgomot, insa diferenta este evidenta, sesizabila, deloc subtila.
Desigur, numarul de rotatii per minut are un rol important, iar acestea ar fi cifrele maxime, fara reglare PWM.
Noctua NH-L9a-AM4~2600 ROM
Noctua NH-L9a-AM4 LNA~1900 RPM
AMD Wraith Spire~2550 ROM

Din pacate, la viteza maxima, ventilatorul nu este tocmai silentios, insa nu este nici zgomotos.

Numarul minim de revolutii per minut al ventilatorului este, conform specificatiilor, de 600 RPM, insa in realitate este putin mai sus, aproximativ 650 RPM.
De asemenea, ventilatorul proneste la o tensiune de alimentare de 5V, insa nu am testat mai jos de atit pentru a determina tensiunea minima de alimentare pentru pornire.

 

Concluzie

 

Noctua NH-L9a-AM4 este un cooler deosebit, atita ca dimensiuni, cat si ca destinatie, fiind destinat sistemelor mITX sau HTPC.
Cu toate acestea, performanta nu este deloc pe masura dimensiunilor, fiind absolut decenta, iar nivelul sonor este unul redus.

Personal, sunt absolut impresionat de acest mini cooler, mi se pare ideal pentru un sistem in care spatiul interior este redus.

Pro:

 • dimensiuni reduse
 • design simplu
 • compatibilitate maxima
 • performanta buna
 • constructie calitativa
 • ventilator aproximativ silentios
 • accesorii incluse, precum LNA

Contra:

 • nu este cel mai silentios sau performant cooler

In concluzie a acestei concluzii, coolerul Noctua NH-L9a-AM4 primeste una din cele mai inalte distinctii din partea CrazyPC, anume premiul Master Gold Award.

Leave a Reply

Your email address will not be published.