Noctua NH-L12S
Introducere
Acum cateva zile va prezentam una din ultimele aparitii Noctua, anume NH-L9a-AM4, iar acum a venit vremea sa prezentam fratele mai mare, anume modelul NH-L12S.
Pentru cei nefamiliarizati cu sistemul de denumire al fabricantului Noctua, ei bine, aveti mai jos o explicatie.
N de la Noctua
H de la heatsink
L de la Low, adica este un cooler cu inaltime redusa
12 deoarece foloseste un ventilator cu diametrul de 120mm sau 12cm
S de la Slim, NH-L12S fiind mai subtire decat varianta originala, anume NH-L12
Vom face o prezentare amanuntita a acestui cooler, dar inainte de asta sa ne uitam rapid peste specificatiile tehnice.
Imi cer scuze pentru faptul ca aceste specificatii sunt in limba engleza, insa a le treduce ar fi dat o nota putin ridicola anumitor termeni si fraze.
Specificatii
Cooler Specification :
- Socket compatibility : Intel LGA2066, LGA2011-0, LGA2011-3 (Square ILM), LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 and AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+ (backplate required)
- Height (without fan) : 70 mm
- Width (without fan) : 128 mm
- Depth (without fan) : 146 mm
- Height (with fan) : 70 mm
- Width (with fan) : 128 mm
- Depth (with fan) : 146 mm
- Weight (without fan) : 390 g
- Weight (with fan/s) : 520 g
- Material : Copper (base and heat-pipes), aluminium (cooling fins), soldered joints & nickel plating
- Max. TDP : see TDP guide*
- Fan compatibility : 120x120x15 & 120x120x25
- Scope of delivery : 1x NF-A12x15 PWM premium fan, Low-Noise Adaptor (L.N.A.), NT-H1 high-grade thermal compound, SecuFirm2™ mounting kit, Noctua metal case-badge
- Warranty : 6 Years
FAN Specification :
- Model : 1x Noctua NF-A12x15 PWM
- Bearing : SSO2
- Max. Rotational Speed (+/- 10%) : 1850 RPM
- Max. Rotational Speed with L.N.A. (+/- 10%) : 1400 RPM
- Min. Rotational Speed (PWM, +/-20%) : 450 RPM
- Max. Airflow : 94,2 m³/h
- Max. Airflow with L.N.A. : 70,8 m³/h
- Max. Acoustical Noise : 23,9 dB(A)
- Max. Acoustical Noise with L.N.A. : 16,8 dB(A)
- Input Power : 1,56 W
- Voltage Range : 12 V
- MTTF : > 150.000 h
*The NH-L12S is a low-profile quiet cooler designed for use in Small Form Factor cases and HTPC environments. While it provides first-rate performance in its class, it is not suitable for overclocking and should be used with care on CPUs with more than 95W TDP (Thermal Design Power). Please consult our TDP guidelines to find out whether the NH-L12S is recommended for your CPU.
Ce mi se pare ciudat, totusi, probabil o simpla scapare a celor de la Noctua, este faptul ca in acel TDP Guide mentionat, cooler-ul ce face subiectul articolului de fata apare ca fiind suficient pentru un procesor cu TDP de 140W.
Toate detaliile tehnice se pot regasi, impreuna cu pozele oficiale, le puteti gasi aici.
Tot pe site-ul Noctua puteti regasi si manualele de prezentare si cel de instalare, in format PDF.
Dat fiind ca acest cooler are in denumire atit L cat si S, litere ale caror semnificatii le-am explicat mai sus, putem trage concluzia, chiar inainte de a vedea produsul in sine, ca avem de-a face cu un cooler de dimensiuni … reduse.
Avem si un desen tehnic al produsului, pentru a vizualiza mai bine dimensiunile.
Ambalaj / Prezentare
Cutia in care vine acest cooler este una specifica produselor Noctua, carton lucios, imprimat cu imaginea cooler-ului pe care il contine si detalii despre acesta, inclusiv lista a continutului.
Noctua nu ambaleaza produsele proprii in cutii colorate, ce atrag atentia, insa prezentarea este una de sobra, serioasa, de buna calitate, ca de altfel si produsele in sine.
Desigur, cutiile sunt doar detalii nesemnificative in final, insa ne putem face o idee despre calitatea produsului pe care il contine cutia, de altfel a tuturor produselor Noctua.
Pe 2 laturi ale cutiei avem o poza stilizata a produsului, NH-L12S, pe o alta parte avem imprimata descrierea produsului, in multiple limbi, pe o alta o lista cu principalele caracteristici ale produslui, scoase in evidenta, iar pe o alta parte avem lista continutului si specificatiile produsului, inclusiv desene tehnice ale cooler-ului.
Accesorii
Acum sa despachetam cooler-ul si accesoriile.
Atentia la detalii se pastreaza si in interiorul cutiei, toate piesele fiind ambalate separat, integrate intr-un suport din burete dens.
Dupa cum puteti observa, chiar si suruburile sunt ambalate separat.
Avem urmatoarele piese in pachet :
- radiator Noctua NH-L12S
- ventilator Noctua NF-A12x15 PWM
- siteme prindere Noctua SecuFirm2
- tub pasta termica Noctua NT-H1
- adaptor low noise Noctua NA-RC7
- sticker metalic logo Noctua
- manuale
Vazand in detaliu accesoriile, vedem ca Noctua ne pune la dispozitie absolut toate prinderile si accesoriile necesare pentru a putea instala, cu usurinta as spune, acest cooler pe oricare din socket-urile disponibile in prezent, exceptie facand FM2+ si SP3, acesta din urma fiind prea nou si avand o suprafata prea mare pentru a putea fi acoperit de acest cooler.
Avem desigur manuale disponibile pentru instalarea pe diverse platforme, 3 la numar, intel LGA 115x, intel LGA 20xx, si de asemenea pe socket-urile AMD.
Dupa cum mentionam mai devreme, instalarea este foarte usoara pe absolut toate socket-urile, dupa umila mea parere sistemele de prindere Noctua fiind unele din cele mai bine gandite si construite atit pentru siguranta cat si pentru usurinta la instalare.
Cooler
Ar fi totusi cazul sa prezint si produsul in sine, cooler-ul NH-L12S.
Dupa cum puteti vedea, NH-L12S este un cooler de dimensiuni reduse, de tip orizontal.
Acesta are o inaltime de numai 70 mm cu tot cu ventilator, ceea ce asigura ca va fi compatibil cu majoritatea carcaselor, indiferent de dimensiunea si formatul acestora.
Faptul ca asezarea cooler-ului este orizontala prezinta cateva avantaje, pe linga faptul ca dimensiunea este redusa in plan vertical, un astfel de cooler raceste si VRM-ul placii de baza.
Dupa cum se poate vedea, ventilatorul este instalat intre baza cooler-ului si radiatorul propriu-zis, acesta fiind unul din motivele pentru care inaltimea total a cooler-ului este de doar 70 mm.
Singurul neajuns este ca, in aceasta configuratie, cooler poate bloca instalarea modulelor RAM mai inalte, insa cele cu radiator normal se vor potrivi fara probleme.
In cazul meu, pe placa de baza folosita, nu a fost absolut nicio problema cu modulele RAM, mai ales ca folosesc doar 2 module deci sunt ocupate doar 2 slot-uri din cele 4 disponibile, iar cel mai apropiat de socket-ul procesorului este lasat liber, acesta de altfel fiind singurul care ar fi in pericol de a fi blocat de cooler.
Din nefericire, am neglijat a fotografia aceste detalii, insa am compensat partial prin a fotografia ulterior spatiul disponibil sub cooler.
Pentru a va face o idee, inaltimea cutiei de carton din poza este de aproximativ 35-40 mm.
Desigur, pentru a avea mai mult spatiu si a nu bloca intalarea memoriilor, sau pentru .. ca asa vrea posesorul, ventilatorul se poate instala si deasupra radiatorului, fara absolut niciun efort.
Presupun chiar ca s-ar putea instala chiar 2 ventilatoare daca dispunem de clemele necesare, pe care, daca nu ma insel, Noctua ni le poate pune la dispozitie gratuit, la cerere.
In aceasta varianta de instalare a ventilatorului, inaltimea totala a cooler-ului va fi de maxim 87 mm.
Radiator
Radiatorul este unul normal, 4 heatpipe-uri de 6 mm grosime, din cupru nichelat, baza din cupru nichelat, iar finii sunt din aluminiu si sunt sudati de heatpipe-uri, ceea ce faciliteaza transferul termic intra heatpipe-uri si fini.
Nu toate radiatoarele sunt construite astfel, cu heatpipe-urile sudate.
Din cate imi pot da seama, atit la vizual cat si dupa urmele de pasta termica lasate pe IHS, baza cooler-ului este aproape perfect plana, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Nu este insa perfect finisata, avand mici urme de prelucrare mecanica. Ar fi fost ideal sa fie slefuita perfect, dar procesul este costisitor si avantajele sunt mai mult de ordin estetic.
Dimensiunea bazei cooler-ului este de aproximativ 40 x 40 mm, suficient cat sa acopere toate procesoarele din lista de compatibilitate.
Ventilator
Ventilatorul NF-A12x15 PWM este atasat de radiator cu 2 cleme metalice, putand fi detasat cu usurinta.
Dupa cum ne putem da seama din denumire, diametrul ventilatorului este 120 mm si inaltimea 15mm, mai precis, 120 x 120 x 15 mm, iar motorul suporta control PWM, modulatie impulsurilor in amplitudine.
Motorul PWM foloseste tehnologia SCD, o tehnologie patentata de Noctua, care ajuta la mentinerea unui nivel sonor scazut.
Puteti citi mai multe aici despre aceasta tehnologie : http://noctua.at/en/custom-designed-pwm-ic-with-scd
Din pacate, sau din fericire, in functie de gusturi, coloritul ventilatorului este specific Noctua, rama bej si pale maron.
As fi preferat totusi un colorit mai neutru, clasic, negru cu negru.
Acest ventilator este dotat cu tampoane anti-vibratie, nedetasabile.
Impreuna cu Stepped Inlet Design si ISM sau Inner Surface Microstructeres, ambele fiind tehnologii patentate Noctua, aceste tehnologii formeaza asa numita carcasa AAO, de altfel o alta tehnologie Noctua, despre puteti citi mai multe despre aceasta tehnologie aici : http://noctua.at/en/aao-frame
Fie ca va uitati la poze sau cititi specificatiile, puteti vedea ca motorul, centrul acestui ventilator este unul destul de masiv, si chiar mai mult de atit, este ranforsat cu metal.
Din ceea ce ne spune Noctua, acest motor aduce un plus de stabilitate si silentionzitate.
Chiar si eticheta de pe spatele motorului este una metalica.
Ascultand ventilatorului in discutie, pot sa va spun ca este unul din cele mai silentioase ventilatoare de 120 mm pe care le-am auzit, posibil chiar sa fie cel mai silentios.
Dar mai important de atit, amprenta sonora este una complet neutra, fara a fi deranjanta pe vreo gama de frecvente.
Cablul ventilatorului este matisat intr-un material cauciucat si este prins de rama ventilatorului cu o clema de plastic, precum mai toate ventilatoarele Noctua, previne smulgerea cablului din neatentie. Mi se pare un detaliu de calitate.
Mufa de alimentare a ventilatorului este una cu 4 pini, model PWM, insa se poate utiliza si in headere cu 3 pini, insa se va pierde functia de control PWM.
Performanta
Desigur, toata partea teoretica trebuie sustinuta si de teste, asa ca voi incepe prin a prezenta sistemul de test.
Sistem test :
- carcasa Fractal Design Define S
- sursa Corsair SF450
- placa de baza ASUS Sabertooth Z170 S
- procesor Intel Core I7-7700K cu delid
- memorie Crucial Ballistix Sport LT White 32GB Kit (2 x 16GB) DDR4-2666
- placa video integrata in CPU, Intel HD 630
- pasta termica Thermal Grizzly Kryonaut (nu am folosit pasta Noctua NT-H1 ce vine in pachet pentru a elimina orice alta variabila)
Am ales procesorul Intel Core i7-7700K deoarece are un TDP 95W, maximul suportat de NH-L12S pe acest socket.
Din motive probabil evidente pentru cei ce au folosit un astfel de procesor, acest Core i7-7700K a suferit prcedura numita delid, despre care vom discuta intr-un articol dedicat.
Motivul pentru care a fost necesara aceasta operatiune este ca, indiferent de cooler-ul folosit, temperatura procesorului atingea 98 grade Celsius in anumite teste, ceea ce este mult peste limita de siguranta, cel putin in viziunea mea.
Dupa cum spuneam mai sus, nu au exista probleme la instalare, nu e prima oara cand instalez un cooler Noctua, stiam la ce sa ma astept, insa prima experienta cu Noctua a fost una foarte facila, am fost placut surprins.
Dat fiind ca nu am gasit un cooler similar, adica orientare orizontala si ventilator slim de 120 mm, testele nu sunt unele comparative.
Temperatura camerei a fost mentinuta la ~23 grade Celsius, folosind aer conditionat.
Mufa ventilatorului a fost conectata la conectorul CPU_FAN al placii de baza, iar in BIOS am setat profilul ventilatorului pe optiunea “normal”.
Pentru idle, am pornit sistemul, intrat in Windows, fara pornit macar o aplicatie exceptand CoreTemp versiunea 1.10.2 pentru a monitoriza temperatura. Am realizat 4 masuratori, la 10 minute, 15, 20 si 25 de minute de la pornire, iar apoi am facut media aritmetica.
Pentru incarcarea procesorului, am folosit OCCT versiunea 4.5.1, am efectuat 4 masuratori cu CoreTemp la 25, 30, 35 si 40 minute dupa pornirea testului.
Poate nu este evident, insa NH-L12S este un cooler cu performante foarte bune, reusind sa mentina temperatura procesorului la un nivel mai mult decat onorabil, mai ales luand in considerare dimensiunile cooler-ului cat si ale ventilatorului.
Chiar si folosind adaptorul LNA, temperaturile raman la nivel decent iar nivelul de zgomot emis este mai scazut.
Din pacate, nu am putut masura nivelul de zgomot, insa diferenta este foarte mica la turatie maxima, sau deloc sesizabila la turatie minima.
Desigur, numarul de rotatii per minut are un rol important, iar acestea ar fi cifrele maxime, fara reglare PWM.
Noctua NH-L12S – ~1910 ROM
Noctua NH-L12S LNA – ~1500 RPM
Chiar si la viteza maxima, cooler-ul este relativ silentios. Insa cu adaptorul LNA, la 1500 RPM, nivelul de zgomot emis de ventilator este aproape imperceptibil.
Conform specificatiilor, numarul minim de revolutii per minut al ventilatorului este de 450 RPM, in realitate insa este putin mai sus, aproximativ 480 RPM.
De asemenea, ventilatorul proneste la o tensiune de alimentare de 5V, insa nu am testat mai jos de atit pentru a determina tensiunea minima de alimentare pentru pornire.
Concluzie
Noctua NH-L12S este un cooler foarte bun, la modul general, sau de-a dreptul exceptional daca ne referim la un cooler de dimensiuni reduse, destinat sistemelor mITX sau HTPC.
Performanta este foarte buna iar nivelul sonor este unul foarte scazut.
Mi-a placut extrem de mult acest cooler, in special ventilatorul, in ciuda culorilor alese, specifice Noctua. As folosi acest cooler intr-un sistem mic, mITX, pentru utilizare office sau HTPC.
Pro:
- dimensiuni reduse
- ventilator FOARTE silentios
- compatibilitate cu multiple socket-uri
- performanta foarte buna
- constructie calitativa
- multiple accesorii incluse, precum LNA
Contra:
- poate bloca sloturi RAM
- ventilator maron cu bej
Ca urmare a acestei recenzii, coolerul Noctua NH-L12S primeste din partea CrazyPC premiul Master Gold Award.