Review Tenda RX3 Router Wi-Fi 6

Tenda este o companie fondată în 1999 și este recunoscută ca furnizor de top al dispozitivelor și echipamentelor pentru rețea. Tenda se angajează să ofere soluții accesibile și usor de instalat pentru rețele, prin produse inovatoare de ultimă generație, cu scopul de a crea un sistem de viață inteligent pentru oameni.
Inovația stă la baza valorilor companiei. Tenda deține două centre R&D pentru cercetare și dezvoltare, în Shenzhen și Chengdu, cu aproximativ 1000 de angajați; un centru de product ie, cu 3000 de lucrător și o nou baz operațională de 120000 m2 în curs de construcție.

Ce este Wi-Fi 6 ? Este standardul de următoare generație pentru produsele wireless, este pentru WiFi ac așa cum 5G este pentru 4G: următoarea evoluție în dezvoltarea produsului. S-a vorbit despre WiFi 6 încă de la lansarea Galaxy S10 pentru că era primul telefon care folosește noul standard pentru rețele wireless. La ora actuală sunt puține telefoane Samsung care au WiFi 802.11ax, plus noile modele iPhone.

Noul standard tehnologic IEEE Wi-Fi 802.11ax va oferi utilizatorilor viteze mari de transfer de date și o acoperire mai bună decât tehnologiile anterioare. De asemenea, tehnologia promite transferuri de date eficiente în zonele de birouri unde sunt multe dispozitive conectate, dar și un consum de energie redus. Toate echipamentele compatibile cu tehnologia nouă vor purta marca WiFi 6 Certified oferită de Alianța WiFi care gestionează tehnologia.
WiFI 6 promite viteze de transfer de 1.320 Mbps, versiunea anterioară Wi-Fi 802.11ac avea maximum 940Mbps. De asemenea va permite upload la viteze mai mari, precum și transferuri multiple între echipamente la viteze maxime. Evident, veți avea nevoie de routere Wi-Fi 6, laptopuri dotate cu tehnologia nouă, telefoane care recunosc tehnologia. Evident și echipamentele mai vechi vor funcționa pe rețeaua nouă, dar performanțele tehnice nu vor fi aceleași.
Pentru a beneficia de performanțele respective pe Internet, nu veți avea nevoie doar de router, ci și de o conexiune pe fibră optică care să poată susține aceste noi viteze de download și upload.

Astăzi avem deosebita plăcere să vedem de ce este capabil un router Tenda RX3, unul dintre cele 4 modele cu WiFi6 de la Tenda.


Carcasa sa este realizată integral din plastic.

În spate, Tenda RX3 oferă un port WAN, alături de alte 3 porturi tip LAN, un buton de Reset/WPN și portul de alimentare. Nu vine cu port USB, astfel că nu vei putea transfera fișiere sau folosi un stick cu net.

Tenda RX3 punctează foarte bine la capitolul viteze, unde prin intermediul tehnologiilor MU-MIMO și OFDMA și al benzilor de 2.4GHz și de 5GHz oferă viteze maxime în teorie de 574 Mbps și respectiv 1201 MBps.

Acesta vine cu BSS Coloring, fiind în măsură să reducă interferențele din vecinătate, să îmbunătățească utilizarea spectrului și eficiența comunicării. De asemenea, regăsim și tehnologia TWT (Target Wake-up Time) ce permite activarea dispozitivelor conectate numai atunci când sunt utilizate, pentru conservarea energiei din baterie.
Routerul poate fi monitorizat și configurat chiar și printr-o aplicație mobilă.

Pe spate, Tenda RX3 (AX1800) are patru picioruşe pentru stabilitate pe suprafaţa pe care îl aşezi și o etichetă cu mai multe informaţii despre model, parola iniţială.

Pachetul conţine: router, cablu de reţea, alimentator şi manuale de utilizare.

Routerul este dotat cu 4 antene de 6dBi cu Beamforming. Acestea nu sunt detașabile.
RX3 încorporează WPA3, cel mai nou standard de securitate Wi-Fi, care sporește protecția în cazul tentativelor de spargere a parolei și a atacurilor forțate și asigură o siguranță mai mare a utilizatorilor în rețelele Wi-Fi deschise.

Acest router are un procesor Quad-Core  de 1.5 GHz ce asigură sporirea semnificativă a capacității de încărcare a rețelei și de reducere a timpului de răspuns .


Specificații :

Categorie
TipHome
Porturi
Port LAN/WANDa
Porturi LAN3x LAN
Porturi WAN1x WAN
Porturi LAN/WAN10/100/1000 Mbps
General
Frecventa2.4 / 5 GHz
Standarde802.11 a/b/g/n/ac/ax
WiFi 5Da
WiFi 6Da
Dual BandDa
Viteza transfer wireless5GHz: 1201 Mbps
2.4GHz: 574 Mbps
AlimentareAC 100-240V~50/60Hz 0.4A
Protocoale suportateIEEE802.3, IEEE802.3u,IEEE802.3ab
IPIPv4
IPv4
VPNPPTP, L2TP
DNSSupport DynDNS
Oray.com
88ip
NoIP
Dimensiuni237.6 x 153.1 x 45 mm
Hardware
Tip antenaExterna
Antena4 x 6 dBi

Link oficial : Link
Preț estimativ : Preț

Tenda Interfata Configurare :

Tenda Wifi Software Android :

Tenda RX3 :

Rezultate WiFi6 :

Concluzie :

Cu un raport preț calitate/performanță foarte bun RX3 a reușit să mă surprindă plăcut.

A reușit să acopere cu succes un apartament de 3 camere decomandat de circa 70 mp, având acoperire bună în fiecare cameră.

Am conectat un Xiaomi Mi 11 Lite 5g NE și pe tot parcursul testelor nu am avut niciun fel de problemă. De asemenea am mai conectat un tv Smart TCL la rețea și am vizionat diverse filme și seriale pe Netflix sau am vizionat pe YT diverse clipuri iar acestea s-au încărcat foarte repede și nu am avut niciun fel de probleme când am folosit acest router.

Conexiunea de internet este de 1GB de la Digi.

Având în vedere rezultatele obținute cât și prețul de achiziție consider că acest router wireless este un Best Buy iar redacția CrazyPC acest produs primește următorul premiu :

Leave a Reply

Your email address will not be published.