Nu mai cumparati platforme Intel LGA 1155 Sandy Bridge! (pana in aprilie)

 

Stim, am cam motait o perioada, iar acum ca ne-am trezit parca tot visam. Dar da, oricat am fi de crazypc, indemnul e pe bune.

Problema

Motivatia e simpla, si vine sub forma unui citat din comunicatul oficial Intel privind o eroare foarte importanta in fabricarea chipset-urilor H67/P67:

In some cases, the Serial-ATA (SATA) ports within the chipsets may degrade over time, potentially impacting the performance or functionality of SATA-linked devices such as hard disk drives and DVD-drives.

Deci nu numai ca in timp performanta dispozitivelor de stocare conectate la porturile SATA se poate degrada, ba chiar Intel ridica problema FUNCTIONALITATII acelor dispozitive. Mda, cam very naspa, cum ar spune varu’ liceean.

Solutia

La sfarsitul lunii februarie sunt asteptate sa iasa pe poarta Intel noile chipset-uri corectate, urmand ca abia prin luna aprilie sa existe o disponibilitate reala a placilor de baza revizuite.

Daca ati cumparat deja o placa de baza bazata pe platforma LGA 1155, inca nu e clar cum (si daca – din cauza asta titlul e indemn) o veti putea inlocui. Intel a rezervat deja procesului de inlocuire a chipset-urilor / placilor de baza existente de piata circa 700 milioane de dolari.

De asemenea, conform Anandtech, porturile SATA cu probleme sunt doar cele 3Gb/s (rate transfer de max. 300MB/sec), cele 6Gb/s (rate transfer de max. 600MB/sec) fiind perfect utilizabile. Asadar, daca sunteti posesor al unei placi bazate pe chipset-ul P67/H67, folositi DOAR porturile 6 Gb/s.

 

Comentarii pe langa subiect

Marketingul Intel i-u soptit (in acelasi articol citat anterior) lui Anand ca problema e de fapt una de asigurare a calitatii din punct de vedere statistic, si ca inginerii Intel nu au nicio vina. In conditiile in care se astepta o rata a defectiunilor de 5-15%, eu unul ma indoiesc de explicatia Intel.

Asadar, intrebarea pe care mi-o pun eu e alta: ce se va intampla in spatele cortinei cu inginerii Intel responsabili de aceste pierderi uriase? Am gasit din intamplare urmatoarea imagine cu un individ foarte mandru ca fusese ideea lui ca Intel sa cumpere McAfee…

Oare ce rictus au zilele astea inginerii in culpa? Oare ce vor pati? 5% reducere a salariului? Parca prea drastic…

Nu vreau sa termin aceasta stire pana nu fac o paralela cu Romanica… sa zicem ca la uzinele Dacia s-ar fi intamplat un incident asemanator. Cel responsabil ar fi fost ridicat intai cu catuse de catre mascati; apoi s-ar fi facut SUTE de ore de talk-show-uri in care pe rand s-ar fi aratat indignati diversi comentatori in tema, de la Dr. Cristian Andrei pana la Bianca Dragusanu. Dupa cateva saptamani respectivul ar fi fost eliberat pe motiv de viciu de procedura, si subiectul ar fi fost ignorat, pentru ca avem si noi totusi o limita la programul de circ – mereu apare cate ceva mai important.

In final intind la maxim coarda comparativa, si fac urmatoarea supozitie: doar 3 angajati Intel sunt responsabili, si fiecare dintre ei au o fibra morala similara cu a anumitor politicieni romani. Astfel, la aflarea vestii, Basescul si-ar fi luat la palme superiorii (lovituri scurte si decise, din poanie, urmate de priviri amenintatoare si injuraturi scrasnite), Vadimul si-ar fi chemat tovarasii (generali in armata americana) sa faca acelasi lucru, plus doua-trei poezii defaimatoare pe blogul personal, si cu acuzatii la adresa serviciilor secrete Mossad, iar Geoana-ul ar fi sarit in sus de bucurie, neintelegand exact despre ce e vorba, si-ar fi imbratisat / pupat familia, prietenii, colegii, si vecinii, s-ar fi imbatat, iar cand s-ar fi trezit ar fi dat vina pe Basescul cel malefic si violent care, normal, ar fi inscenat totul.

Stiu ca m-am lungit cu glumitele, dar am incercat sa fac nitel haz de necazul neasteptat al celor de la Intel. Sper sa nu se mai repete, ca si asa vor iesi extrem de sifonati.

2 thoughts on “Nu mai cumparati platforme Intel LGA 1155 Sandy Bridge! (pana in aprilie)

  1. Totul e publicitate. Decat sa cheltuie banii pe reclame prefera sa fidelizeze clientii prin aceste “probleme”
    parerea mea

Leave a Reply

Your email address will not be published.