Nokia N9 Demo Day Bucuresti
Ce este Nokia Demo Day?
În această săptămână fanii producătorului finlandez de telefoane mobile s-au putut, iar în unele orașe încă se pot, bucura de o interacțiune mai apropiată cu reprezentanții companiei. Cred că majoritatea dintre dumneavoastră ați auzit pe o cale sau alta despre noul smartphone de la Nokia, N9, și presupun că majoritatea dintre cei care au auzit de el au avut măcar curiozitatea să îl butoneze atunci când au aflat despre sistemul de operare și interfața inovatoare care îl dotează.
Ei bine, acesta a fost scopul evenimentului: în această săptămâna Nokia se plimbă prin întreaga țară – București, Brașov, Cluj, Iași și Timișoara – și organizează întâlniri deschise publicului larg (prin înscrieri pe facebook sau Twitter) unde oricine poate pune mâna pe Nokia N9. Iar Demo Day nu s-a organizat nici pentru prima, nici pentru ultima oară, ci are loc cu ocazia fiecărei lansări majore Nokia în România.
Demo Day București
Locația: Howard Johnson, P-ța Romană, ora 18:00. Nu e multă lume prezentă – nici locuri nu sunt multe, până în 20 aș zice – dar oamenii de la Nokia sunt încântați de ce urmează să ne arate. Ni se spune că se urmărește stabilirea unui dialog, că o simplă prezentare ar fi prea banală și că publicul ar trebui să se implice în discuție, să își exprime impresiile, comentariile și înțepăturile cu referire la telefon.
Atmosfera e relaxată la un asemenea eveniment de anvergură nu prea largă; lumea se simte bine și fiecare se prezintă „în mod oficial” celorlalți, împărtășind experiențele anterioare cu produse Nokia, așteptările și curiozitățile legate de acest Demo Day. Acum vine prima parte – prezentarea oficială a lui N9 de către trainer-ul Nokia. Și parcă nu a fost nimic nou spus aici, toată lumea cunoștea caracteristicile telefonului, impresionante d.p.d.v. hardware și interesante d.p.d.v. software, așa că aștepta să pună mâna pe telefon.
Nokia N9
Hardware
La un moment dat s-a întâmplat și acest lucru, iar trei Nokia N9 au ajuns în mâinile noastre. Fiecare a început să își satisfacă micile (sau marile) curiozități pe care le avea, fiecare încerca să găsească defecte – căci, culmea, ți-ar plăcea să nu ai ce găsi.
Primul lucru pe care l-am observat a fost hardware-ul: încă de la prima atingere îți oferă acel feeling premium, de smartphone construit fără compromis – eram atât captivat de exterior încât l-am aprins după minute bune.
După spusele celor de la Nokia, în acest dispozitiv au fost investite mai multe ore către design-ul produsului decât în oricare altul, și lăsați-mă să vă spun că se vede: carcasa, unibody din policarbonat, este extrem de solidă, fără să ridice gramajul mai mult decât trebuie sau să strice aspectul elegant (nu există nicio crăpătură, deschidere sau fantă; doar două șuruburi atât de bine ascunse încât vă provoc să le găsiți).
Display-ul arată foarte bine, mai bine decât pe Galaxy S II sau iPhone 4; cum zicala „adevărul este undeva la mijloc” nu greșește niciodată, la fel pot spune și despre display-ul AMOLED de 3.9″ de pe Nokia N9 – având o diagonală mai mică, însă rezoluție mai mare (854×480 vs. 840×480), pare mult mai sharp decât Galaxy S II, iar tehnologia AMOLED (Nokia îi zice Clear Black Display, dacă vă interesează) oferă un contrast fenomenal pe lângă Retina Display.
Procesorul și GPU-ul nu pot fi comentate pertinent după o întâlnire atât de scurtă, întrucât asupra nivelului de performanță software-ul are o pondere probabil mai mare decât hardware-ul în sine.
Ultima componentă hardware de importanță mare pentru mine, personal, este camera. Finlandezii au ales un alt modul foto decât la N8 pentru a păstra design-ul minimalist. Pozele așadar nu sunt la cel mai înalt nivel (stabilit tot de Nokia, heh), dar arată onorabil, la nivel comparabil cu ultimele smartphone-uri apărute pe piață (da, și modulul optic de pe N9 are o deschidere largă – f/2.2).
Una peste alta hardware-ul este cu siguranță premium; telefonul se simte ca unul „ediție limitată” (ceea ce și este, din păcate): arată bine, promite că va rezista în timp chiar și căzăturilor, și își respectă statutul de smartphone high-end atât prin camera cu care este dotat, dar mai ales prin display și construcție.
Software
Probabil lucrul care i-a intrigat pe cei mai mulți legat de noul dispozitiv Nokia a fost software-ul. Sistemul de operare al lui N9 este la bază MeeGo 1.2, modificat pe toate părțile însă de Nokia – în special pe partea de interfață cu utilizatorul -, care îi oferă numele de cod de Harmattan. După cum ați văzut telefonul nu are niciun buton fizic de navigare, oriunde l-ai căuta, fapt datorat interfaței pe care Nokia o propune utilizatorului: Ce-ar fi dacă poți rezolva orice îți propui cu un swipe?
Cu un swipe deblochezi telefonul, cu un swipe schimbi între ecrane, cu un swipe navighezi în aplicații, cu un swipe ieși dintr-o aplicație. „Atenție!”, vă avertizează Nokia, „Crează dependență.”, pe bună dreptate totuși, întrucât gestul de swipe este atât de natural… Mă bucur să văd metode noi de a interacționa cu telefonul folosind un touchscreen, metode din ce în ce mai intuitive, mai naturale, apropiate de mișcările pe care le facem inconștient zi de zi (tot cu un swipe ștergi masa, tot cu un swipe dai la o parte hârtiile de pe birou, etc.).
Telefonul vine cu aplicațiile folosite în mod regulat de majoritatea utilizatorilor – RSS feeds, AccuWeather, Facebook, Twitter, Foursquare, Player-e multimedia, Browser, Calculator, Calendar, etc. – și poate nu sună a mult, dar dacă tot ce îți dorești e să folosești telefonul, nu doar să te joci cu el și să încerci câte un skin diferit pe zi, e important de știut că Nokia N9 îți oferă necesarul.
Și cu atâtea aplicații disponibile out-of-the-box (altfel magazinul virtual de aplicații nu este nici pe departe la fel de vast ca cele de pe platformele consacrate), era important ca multitasking-ul să funcționeze bine. Ei bine, unul dintre cele trei ecrane principale este cel de aplicații recente (un soi de task manager crud), unde poți vizualiza în timp real aplicațiile care rulează pe telefon. Sistemul nu a avut probleme de stabilitate nici cu 20+ de aplicații deschise, dar din când în când mai sughița – deh, nu o facem cu toții câteodată?
Interfața este accelerată pe GPU, deci foarte fluentă. Nu am să vă mint, nu este iOS sau WP7, însă telefonul cel mai apropiat de Nokia N9 pe care l-am văzut în termeni de fluiditate și timp de răspuns este Galaxy S II. Cam asta înseamnă optimizare software – performanță identică pe hardware incomparabil mai vechi. Cum spuneam și mai sus: din când în când hardware-ul nu mai face față, iar framerate-ul scade binișor sub 60fps, lucru care se vede în special imediat după ieșirea dintr-o aplicație.
Browser-ul nativ are în spate motorul WebKit2, iar acest lucru se vede de la prima pagină vizitată. Viteza, atât de încărcare cât și de interacțiune, este foarte foarte bună, culmea… mai bună decât în ecranul cu aplicații al telefonului. Un scurt test îmi confirmă impresia: 3609.4ms în Sunspider 0.9.1 – comparabil cu ultima generație de telefoane dual-core cu Android 2.3.
Nu sunt toate bune și frumoase, se vede că platforma este la început de drum: unele decizii de design în materie de software nu sunt cele mai reușite, au loc scăderi de performanță și lipsesc facilități în comparație cu Symbian (m-am întristat când am auzit că nu există suport USB on-the-go). Partea bună e că majoritatea acestor lipsuri poate fi rezolvată strict prin update-uri software. Partea proastă e că nu vom vedea update-uri hardware pe platforma MeeGo: Nokia N9 rămâne o statuie în cinstea a ce ar fi putut fi MeeGo.
Impresii
În final, organizatorii ne-au întrebat „Eh, v-ați cumpăra așa ceva?” iar nimeni, dar absolut nimeni, nu a putut da un răspuns hotărât pe loc, chiar dacă N9 este ediție limitată (da, am primit confirmarea că se vor produce doar 90.000 de unități). Iar asta s-a întâmplat după un contact direct cu produsul pe durata a două-trei ceasuri… De ce vă povestesc acest lucru? Ca să îmi justific următoarea afirmație, concluzia este dificilă și poate fi extrem de subiectivă.
Pe de o parte avem de-a face cu un produs uimitor care inspiră „high-end” de la design și construcție până la interfața cu utilizatorul și facilități. Pe de altă parte, avem un produs fără un orizont prea larg – este primul și ultimul telefon cu MeeGo. Este un început foarte bun, excelent chiar, dar un sfârșit neconvingător…
Consider că evenimentul a fost un succes chiar dacă numărul celor prezenți nu a trecut de 20. De fiecare dată când o companie așa mare ca Nokia se deschide publicului larg am impresia că toată lumea câștigă; îi felicit așadar pe organizatori și le urez „la cât mai multe”!
1 thought on “Nokia N9 Demo Day Bucuresti”