Scythe Mugen – 2 vs. 3

Singurul scop al unui cooler este de a răci procesorul căruia îi este dedicat, disipând căldura primită în cel mai scurt timp posibil; iar atunci când se găsesc două produse cu performanțe practic identice diferența o face bundle-ul, calitatea construcției, ușurința în utilizare (montare) sau aspectul. Există cooler-e construite să ofere pachetul complet pentru ca producătorul să poată cere clientului câțiva dolari în plus; există și cooler-e astfel gândite încât să ajungă în magazin la un preț cât mai scăzut, care fac doar necesarul absolut pentru a păstra CPU-ul la o temperatură rezonabilă. Și mai există cele între…

 

Scythe Mugen – cui se adresează?

În această categorie de mijloc intră și protagoniștii articolului pe care-l citiți. Deși astfel gândite încât să ofere un echilibru între performanță, calitate și preț, Mugen-urile sunt orientate totuși înspre high-end punând accentul mai mult pe performanță decât pe orice altceva fără să ridice costurile mai mult decât trebuie.

Atât Mugen 2 cât și Mugen 3 se învârt în jurul sumei de 200 de lei, în momentul de față, ceea ce le face considerabil mai accesibile decât jucătorii de top dar le scoate imediat de pe listele celor care „vor doar să cumpere un cooler aftermarket”. Clientela țintă, deci, o reprezintă cei care caută un cooler performant care să nu afecteze prea tare pușculița – poate asta și-ar cumpăra un pasionat, poate asta și-ar cumpăra un gamer sau, de ce nu?, cel care caută să elimine zgomotul enervant al cooler-ului stock, toți grijulii cu buzunarul propriu.

 

Ambalaj. Construcție. Prima impresie

Mugen 2 rev. B

Ce poate fi spus despre ambalaj? E clasic, e tipic, e trivial: pe fiecare parte Scythe își laudă „copilul” fără să adopte un design elegant ori rafinat. Partea dreaptă a cutiei ne oferă cele mai multe detalii – e compatibil cu… orice socket de pe piață (478, LGA775, LGA1155/6, LGA1366, 754, 939, 940, AM2(+), AM3) și vine cu tot ce ne trebuie ca să îl putem monta, spre deosebire de față unde aflăm de F.M.S.B. sau M.A.P.S. 😀 Cum ziceam, ambalajul e trivial…

Bundle-ul este complet: pe lângâ cele necesare montării, Scythe mai aruncă în pachet și un ventilator cu turație maximă de 1300rpm, folosind un conector cu 4 pini, și… cam atât, pentru că nu avem de-a face cu un produs extra high-end. În opinia mea nu lipsește nimic din pachet, altele sunt problemele.

Mugen 2 este un cooler mare. Foarte mare. Deși se poate zice că arhitectural este un tower clasic, Mugen 2 este mult mai lat decât alte heatsink-uri, ceea poate duce la imposibilitatea de a-l monta în anumite configurații (pe anumite plăci de bază, în anumite carcase, în configurație push-pull, etc.) și cu siguranță îngreunează etapa montării, și-așa dificilă din pricina sistemului de prindere gândit de Scythe. Deși personal nu am găsit încă o placă de bază pe care să nu poată fi montat, vă recomand să fiți precauți înainte să cumpărați un asemenea radiator.

Avem de-a face cu 5 heatpipe-uri în formă de „U” dispuse pe două rânduri astfel încât ventilatorul bate direct pe jumătate din fiecare. Heatpipe-urile, construite din cupru, preiau căldura de la procesor prin intermediul bazei nichelate, de altfel și ea tot din cupru, lustruită destul de bine și destul de plată. Acest ultim aspect ne interesează cel mai mult, și, deși la prima vedere o bază plată ar părea alegerea potrivită pentru un transfer optim de căldură, problema este că majoritatea procesoarelor au IHS-ul concav. Ce înseamnă asta? Cooler-ul ar trebui să fie convex.

Din punct de vedere al calității construcției Scythe Mugen 2 nu emite pretenții, indiferent cum l-am judeca. „Aripioarele” de aluminiu sunt subțiri și pot fi îndoite destul de ușor, un minus destul de important din partea mea, iar la 870g radiatorul nu este nici pe departe ușor, în principal din cauza dimensiunilor generoase, dar nu pare atât de solid pe cât ați crede, așa cum nu ar părea nici un camion de juma’ de tonă.

Recapitulând caracteristicile arhitecturale și de construcție ne putem aștepta la performanțe onorabile folosind ventilatoare de turație scăzută mulțumită celor 8 heatpipe-uri și a suprafeței largi de unde poate fi disipată căldura degajată de procesor. Pe de altă parte, suprafața de contact cu procesorul s-ar putea să nu fie cea mai bună iar acest lucru să ducă la degradarea performanței odată cu creșterea TDP-ului.

Mugen 3

Acum să trecem la mezinul familiei Mugen – versiunea a treia. Uitându-ne la ambalaj și bundle vedem imediat că cele două sunt înrudite, întrucât cutia împrumută același design (cum i-am zis? trivial parcă? :P) tipic Scythe iar accesoriile din pachet sunt… fix aceleași.

Asta înseamnă că și Mugen 3 vine cu un pachet complet: avem toate cele necesare montării radiatorului pe orice socket ce și-ar putea găsi locul în calculatorul oricărui om cât de cât contemporan, precum și același ventilator, de data aceasta cu turație variabilă între 300rpm și 1600rpm, mai performant deci.

Pachetul conținând aceleași lucruri ca și la Mugen 2, noua versiune a cooler-ului se diferențiază (destul de clar permiteți-mi să precizez) prin design și construcție. Principial avem de-a face și aici cu o construcție de tip tower, care ar constitui singura asemănare cu predecesorul său. Mugen 3 dispune de șase heatpipe-uri în formă de „U”, care, datorita faptului ca sunt racite de corpuri lamelare aproape distincte, par a fi echivalente cu 12 heatpipe-uri efectiv, ceea ce nu poate fi decât un avantaj.

În contrast cu numărul ridicat de heatpipe-uri, care pot în teorie să preia mai multă căldură de la procesor, aria totală care o disipa căldura a scăzut considerabil. Motivele acestei decizii de proiectare sunt cunoscute doar de cei de la Scythe, dar există și o parte bună: lățimea radiatorului a scăzut, lucru care îl face să fie mai ușor de montat și care poate rezolva eventualele incompatibilități cu unele modele de plăci de bază.

De notat este și faptul că suprafața de contact cu procesorul a noului cooler este de această dată convexă, cum am convenit mai sus că este preferabil. Cele 6 heatpipe-uri și un contact termic cu procesorul îmbunătățit imediat mă fac să remarc atenția acordată de Scythe setup-urilor cu TDP mare. Asta nu sună rău…

Calitatea construcției s-a schimbat doar puțin față de Mugen 2, deci mă pot lua de același lucru: radiatorul nu pare a fi prea solid, deși problema s-a mai ameliorat. Greutatea a scăzut până la puțin peste 800g, dar date fiind dimensiunile mai mici, Mugen 3 nu mai pare a fi construit ieftin. În afară de acest aspect nu mai găsesc nimic care să merite a fi menționat – și pentru acest cooler va fi nevoie să scoateți din buzunar ~200 de lei deci o construcție care să lase de dorit nu ar fi permisă, însă nimic legat de Mugen 3 nu impresionează la prima vedere.

La ce ar fi trebuit să ne așteptăm deci de la cel mai nou Mugen înainte de a-l testa? Suprafața mai mică de disipare a căldurii înseamnă că performanța la TDP-uri mici cu airflow scăzut poate suferi în comparație cu predecesorul său; astfel, poate că Mugen 3 nu este desinat silent-computing-ului, dar numărul mai mare de heatpipe-uri și baza puțin convexă îl pot face un cooler foarte performant în condiții grele: procesoare cu TDP ridicat ori în regim de overclocking.

 

Un sistem de montare incomod

Am stabilit că aceste două cooler-e de la Scythe nu emit pretenția de a fi cele mai bune în toate aspectele pentru a scădea prețul, adică niște compromisuri au trebuit să fie făcute, „corners were cut” cum s-ar zice în engleză. Există două direcții principale din care poți scădea costul de producție: 1. Folosești materiale mai puține sau mai ieftine; 2. Angajezi inginerii cu pretenții financiare mai relaxate, cu implicații evidente.

Nu există o soluție bună și una mai puțin bună, concluzia o poți trage de-abia când ai de-a face cu produsul final, cu întregul pachet. În ceea ce privește Mugen-urile e clar că nu vor impresiona pe nimeni prin design, materiale sau atenția la detalii, dar există un lucru care m-a adus de câteva ori la culmea frustrării: sistemul de montare.

Ambele modele folosesc un sistem de montare cu backplate. Ok, sună perfect normal, dar există o mulțime de moduri în care poate funcționa un astfel de sistem, iar problema lui Scythe este că l-au ales pe cel mai dificil fără să aibe vreun avantaj pe care eu să-l observ. Majoritatea sistemelor cu backplate folosesc șuruburi care vin din partea de sus a plăcii de bază prinse cu piulițe pe partea backplate-ului, ceea ce înseamnă o montare destul de facilă: pui cooler-ul pe placa de bază și îl prinzi cu patru piulițe.

Scythe a adoptat o metodă… pe invers: șuruburile se înfiletează din spatele backplate-ului în 4 piulițe prinse de cooler. Aceasta este sursa tuturor frustrărilor mele legate de cele două Mugen-uri, pentru că procedura de montare decurge astfel: pui radiatorul peste procesor fără să fie prins, întorci întreg ansamblul placă de bază-cooler și încerci să aliniezi cooler-ul cu găurile din PCB pentru ca să poți înfileta șuruburile. Cel mai ușor mod de a face toată această harababură pare a fi pe o masă unde să stea cooler-ul cu baza în sus. Apoi se așează placa peste și se aliniază găurile din PCB cu cele ale cooler-ului cu o stânga în timp ce dreapta înfiletează șuruburile.

Per ansamblu montarea a fost un proces extrem de iritant și prea îndelungat aș zice. În doi oameni ar fi mult mai ușor de realizat, dar serios acum… e nevoie de doi oameni să montezi un amărât de radiator?!

 

[toggle_box title=”Metodologie & sistemul de test” width=”full”]Vă spun dinainte să vedeți rezultatele că aceste două cooler-e sunt polivalente – pot face față atât TDP-urile relativ mari cât și într-un PC silențios – totuși, Scythe are un cooler dedicat funcționării fanless, și anume Ninja. Ca urmare cele două Mugen-uri nu vor fi testate fără ventilator, mai ales că le vom pune pe o platformă călduță bazată pe LGA1366:

  • Procesor: Core i7 920
  • Placă de bază: EVGA Classified
  • Memorie: 6GB DDR3
  • Sursă: Corsair HX750

Folosind procesorul doar la setări stock nu ne va oferi prea multe detalii legat de scalarea performanței odată cu TDP-ul, așa că am ales două setup-uri diferite:

  1. Stock: 2800MHz, vCore=1.1V, vVTT=1.2V;
  2. Overclock: 3600MHz (21×172), vCore=1.35V, vVTT=1.4V.

De asemenea am urmărit și dependența performanței în funcție de volumul de aer mișcat printre lamelele radiatorului. Am renunțat deci la ventilatoarele din pachet și am cules trei Slipstream-uri: 800rpm, 1200rpm și 1600rpm. Temperatura ambientală a fost menținută în jurul valorii de 23˚C (+/- 0.2˚C), iar pentru a încălzi cât mai tare procesorul am folosit ultima versiune de Intel Burn Test, v2.52. Rezultatul este egal cu media aritmetică a temperaturilor maxime pe cele 4 nuclee ale procesorului, temperaturi obținute cu ajutorul Real Temp v3.69 b1.[/toggle_box]

 

Rezultate

Primele sunt temperaturile înregistrate la setările din fabrică, care s-ar întâlni la majoritatea utilizatorilor:

[cf]grafic 1[/cf]

Surprinzător, folosind un ventilator de 800rpm Mugen 3 se descurcă mai bine decât predecesorul său (cu 2˚C sub) pentru ca la 1200rpm și 1600rpm să rămână în urmă: chiar și cu un ventilator de 1200rpm Mugen 2 își învinge succesorul cu 1˚C, așa cum prezisesem mai sus.

Asta e povestea la TDP să-i zicem mediu (pentru că un Nehalem tot degajă mai multă căldură decât un Sandy Bridge, de exemplu), dar la setări mai agresive, unde cantitatea de căldură degajată crește simțitor, lucrurile iau o întorsătură normală:

[cf]grafic 2[/cf]

Mugen 3 se detașează complet, învingând celălalt cooler la orice turație a ventilatorului. Schimbările arhitecturale între cele două generații au fost clar îndreptate înspre obținerea de performanțe superioare la TDP-uri mai mari iar acest lucru se vede uitându-ne la ultimul grafic.

 

Concluzii

Să fiu sincer, concluzia nu este dificilă în legătură cu niciunul dintre cele două cooler-e. Ambele oferă un raport preț/performanță foarte buna, după cum am putut vedea, dar nu au fost scutite de anumite compromisuri cum ar fi acel oribil sistem de montare. Pentru cei care odată ce au montat radiatorul uită de el în PC nu am nicio problemă să recomand aceste cooler-e, dar celor care, din orice motiv, umblă mai des cu radiatorul sau procesorul le recomand să caute și alte variante.

Dacă dificultatea montării nu v-a făcut să renunțați la Mugen atunci urmează să stabiliți ce pretenții aveți. Mugen 2 se potrivește mai degrabă sistemelor silențioase, cât timp are loc în carcasă și nu lovește vreun radiator al plăcii de bază; echipați-l cu un ventilator lent și bucurați-vă de liniște, cooler-ul își va face datoria onorabil.

Pentru cei care au nevoie de ceva mai performant Mugen 3 este recomandat; performanța scade mult mai puțin odată cu creșterea TDP-ului și s-ar putea să vă permită să urcați câțiva MHz în plus. Problema este că pe piață se găsesc numeroase cooler-e care fac o treabă și mai bună în condiții extreme iar singurul avantaj al Scythe-ului rămâne prețul. Nu pot să nu remarc însă că la o turație ~ inaudibilă, cea de 800rpm, Mugen 3 este soluție excelentă.

În concluzie, Mugen 2 și Mugen 3 nu sunt lipsite de probleme și nu se pot nici măcar compara cu jucătorii de top în ceea ce privește calitatea construcției sau nivelul de performanță dar Scythe a construit două cooler-e absolut cinstite, cu un raport preț/performanță foarte bun. Dezavantajul e că de aici din „mijloc” e foarte ușor să îți îndrepți atenția fie spre ceva mai ieftin, fie spre ceva mai performant…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *