Review Tenda A21 AC 2100

Wireless range extender-ul (sau wireless repeater-ul) a devenit un echipament de rețea destul de popular imediat după ce routerele wireless au început să devină suficient de ieftine pentru a intra în casele oricui. Utilizatorii au încercat astfel să se bucure de o acoperire wireless mai bună în toate colțurile casei, fără a cheltui însă prea mult și fără a face modificări importante pentru o rețea cablată.

În teorie, un router wireless de bună calitate ar trebui să acopere o reședință standard cu 2-4 camere. Atunci când spațiul de locuit este mai mare, întinzându-se eventual și pe două etaje, acoperirea wireless este subminată de atenuarea pereților din beton armat sau care conțin alte elemente metalice, de limitele de putere impuse de legislație și de zgomotul radio generat de alte rețele wireless din vecinătate. Un range extender încearcă să acopere aceste probleme cu un cost cât mai mic, acesta fiind un echipament ușor de instalat și de folosit care poate fi integrat în cadrul rețelei wireless deja existente chiar și de către o persoană fără cunoștințe prea mari de rețelistică.

Trebuie înțeles însă de la bun început că un range extender este doar un compromis, un access point oferind avantaje incontestabile de putere și acoperire. Spre deosebire de acestea, range extenderul este însă ieftin și poate salva uneori situația fără prea multe bătăi de cap, fiind astfel o soluție populară în cazul în care pretențiile utilizatorului nu sunt foarte mari.

Ce este un range extender

Utilizatorii probabil că sunt familiarizați deja cu access point-urile, acestea putând fi văzute la lucru în camere de hotel, aeroporturi sau spații de lucru. Din anumite puncte de vedere, un range extender și un access point sunt asemănătoare deoarece ambele unesc în mod transparent două rețele (adică funcționează ca un bridge de rețea), ambele furnizează conectivitate Wi-Fi într-o anumită zonă și ambele extind limitele rețelei deja existente. Asemănările dintre acestea se opresc însă aici, cele două tipuri de echipamente fiind gândite pentru situații diferite și construite diferit.

Range extender-ul este un echipament mai puțin pretențios. Aceasta nu se conectează la rețeaua cablată, presupunându-se că utilizatorul casnic nu are o infrastructură de rețea și nici nu poate trage cabluri în alte camere fără a provoca un deranj nedorit, ci direct la rețeaua wireless deja existentă care este oferită de către router.

Astăzi am plăcerea să testez un range exter de la Tenda , mai precis A21 AC 2100.

A21 are 4 antene externe omnidirecționale ce permit extinderea rețelei existente cu un semnal puternic. Astfel, A21 permite extinderea acoperirii wireless până la 275 mp, pentru aproximativ 30 de dispositive.

La capitolul performanță acest range extender este construit în jurul standardului IEEE 802.11ac Wave2, oferind o viteză de transfer dual-band concurentă de până la 2034 Mbps (pana la 300 Mbps la 2.4 GHz si 1734 Mbps la 5 GHz.

Datorită 4×4 MU-MIMO, A21 asigură o viteză de transmisie în banda de 5 GHz cu 1/3 mai mare decât cea a dispozitivelor AC1750 ți AC1900, bazate pe tehnologia 3×3 MU-MIMO, oferind o viteză mare chiar și atunci când sunt conectați mai multi utilizatori simultan.

Carcasa sa este construită dintr-un plastic solid.

Cele patru antene exterioare se depliază și se pot orienta în poziția cerută de condițiile de utilizare, astfel încât putem monta unitatea ori într-o priză verticală pe un perete, ori într-una orizontală. Producătorul recomandă orientarea a două antene în sus și două în jos dacă se dorește și acoperirea wireless a unui etaj inferior, sau a tuturor antenelor în sus pentru utilizarea pe un singur etaj.

Utilizarea produsului este simplă. Primul pas este să introducem extenderul în priză și să îl conectăm la o rețea existentă, fie wireless, fie prin cablu UTP.

Conectarea se poate face în mai multe moduri.

Dacă routerul dispune de un buton WPS, este suficient să apăsăm pe rând butonul routerului și butonul WPS prezent pe extender pentru a completa configurarea. Din acest moment extenderul va retransmite semnalul wireless primit de la router.

Dacă nu există un buton WPS pe router sau nu dorim să îl folosim, cu setările de fabrica extenderul generează propria sa rețea WiFi fără parolă, la care ne putem conecta cu orice telefon mobil, laptop sau PC capabil de comunicare wireless. Odată conectați, avem acces la panoul de configurare a extenderului, unde e suficient să alegem rețeaua existentă pe care dorim să o extindem și sa introducem parola de acces în rețea.

Putem conecta dispozitivul și prin cablu UTP la un router sau switch. În acest caz îl putem configura să funcționeze ca access point, oferind posibilitatea de a beneficia de semnal wireless dual-band. Putem configura un singur SSID pentru ambele benzi de 2.4 si 5GHz, urmand ca fiecare client sa primească semnalul optim, sau două SSID-uri separate, câte unul pentru fiecare bandă.

Odată încheiată configurarea, putem amplasa extenderul. Setările făcute sunt reținute și nu se pierd atunci când îl scoatem din priză. Dispozitivul ne va comunica singur prin culoarea ledului încorporat calitatea semnalului wireless recepționat, respectiv distanța maximă la care poate fi amplasat.

Specificații :

Caracteristici
Port Retea1x RJ-45
Viteza de transfer10/100/1000 Mbps
Standarde IEEE 802.11802.11 a/b/g/n/ac
Rata transfer1734 Mbps max.
Frecventa2.4, 5 GHz
Dual BandDa
AntenaExtern
Putere antena3 dBi
Caracteristici Tehnice
Dimensiuni109 x 78 x 56.2 mm

Link oficial : Link

Preț estimativ : Preț

Tenda A21 :

Concluzie :

A21 a fost testat într-un apartament de 3 camere semidecomandat de 80 mp cu pereti groși. De obicei în ultima cămeră din spatele apartamentului semnalul wireless era foarte slab. . Folosind acest extender pus în holul apartamentului am reușit să obțin un semnal mult mai puternic și stabil.Abonamentul este Vodafone 500

Conectat la această rețea wireless am reușit să vizionez fără probleme diverse seriale pe Netflix și să rulez clipuri pe youtube fără lag. Lucru care înainte era imposibil.

Cu un raport preț/calitate/performanțe bun recomand cu căldură tuturor celor doresc un semnal wireless mai bun și puternic în căminul lor.

Din partea redacției acest produs primește următorul premiu :

Leave a Reply

Your email address will not be published.