Noctua gama Chromax, ventilatoare si accesorii
Introducere
Producatorul austriac Noctua este celebru pentru produsele sale prin doua aspecte ce le caracterizeaza.
In primul rand, calitatea produselor este una foarte buna.
In al doilea rand, schema de culori folosita pentru ventilatoarele acestui producator este una … deosebita, specifica brand-ului Noctua.
Pentru cei ce nu sunt in tema, ventilatoarele la care ma refer vin colorate colorate cu rama bej si palele maron, colorit ce nu poate trece neobservat.
Poate o imagine ar fi mai utila decat o descriere.
Ei bine, asa arata majoritatea ventilatoarelor Noctua.
De curand, insa, Noctua a lansat o serie noua de ventilatoare si accesorii pentru a multumi si pe cei lezati cromatic de combinatia specifica acestui producator.
Noua gama de produse se numeste Chromax, un nume foarte potrivit, deoarece majoritatea produselor din aceasta gama, veti vedea de ce in prezentarea ce urmeaza.
Specificatii
Dat fiind ca este vorba de mai multe produse, nu unul singur, si nu avem de-a face cu produse din aceeasi categorie, cel mai bine urmati linkurile de mai jos pentru a afla sepcificatiile fiecareui produs in parte.
Gama in sine poate fi gasita aici : https://noctua.at/en/products/product-line-chromax si contine urmatoarele produse :
Ventilatoare :
Noctua NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap
Noctua NF-A14 PWM chromax.black.swap
Noctua NF-F12 PWM chromax.black.swap
Noctua NF-S12A PWM chromax.black.swap
Acoperitoare radiatoare :
NA-HC1 chromax.black.swap
NA-HC2 chromax.black
NA-HC2 chromax.white
NA-HC3 chromax.black.swap
NA-HC4 chromax.black
NA-HC4 chromax.white
Cabluri :
NA-SEC1 chromax.black
NA-SEC1 chromax.blue
NA-SEC1 chromax.green
NA-SEC1 chromax.red
NA-SEC1 chromax.white
NA-SEC1 chromax.yellow
NA-SYC1 chromax.black
NA-SYC1 chromax.blue
NA-SYC1 chromax.green
NA-SYC1 chromax.red
NA-SYC1 chromax.white
NA-SYC1 chromax.yellow
Accesorii anti-vibratie :
NA-SAVP1 chromax.black
NA-SAVP1 chromax.blue
NA-SAVP1 chromax.green
NA-SAVP1 chromax.red
NA-SAVP1 chromax.white
NA-SAVP1 chromax.yellow
NA-SAV2 chromax.black
NA-SAV2 chromax.blue
NA-SAV2 chromax.green
NA-SAV2 chromax.red
NA-SAV2 chromax.white
NA-SAV2 chromax.yellow
Prezentare
Ventilatoare
Pentru a prezenta aceste produse vom avea nevoie de spatiu si de organizare, asa ca vom incepe in ordinea … importantei, as putea spune, cu ventilatoarele.
Acestea, ventilatoarele adica, nu sunt in sine modele noi, ci doar editii colorate neutru, negru, ale unor modele de ventilatoare Noctua deja existente, chiar celebre.
Este vorba de modelele de dimensiunea 120 x 120 x 25 mm, anume NF-F12 PWM si NF-S12A PWM, si de cele cu … diametrul palelor de 140 mm, veti vedea de ce scriu asa si nu dimensiunea exacta, NF-A14 PWM si NF-A15 PWM, acesta din urma in varianta High Speed, care nu se vinde separat, decat in pachet cu radiatoarele NH-D15 si NH-U14S si variantele acestora.
Dar sa revenim la ventilatoarele din seria Chromax.
Dupa cum scriam mai sus, avem de-a face cu 4 ventilatoare.
Incepem cu ventilatoarele mai mici, adica cele avand dimensiunea 120 x 120 x 25 mm.
Noctua NF-F12 PWM chromax.black.swap
Noctua NF-S12A PWM chromax.black.swap
Desigur, pozele oficiale nu prezinta chiar tot.
In realitate, aceste ventilatoare sunt ceva mai impresionante, atit constructia lor, detaliile, cat si ambalajul si accesoriile.
Dupa cum puteti vedea, ambalajul este unul premium, cel putin din punctul meu de vedere. De altfel, pretul acestor ventilatoare le incadreaza in categoria premium, asta daca nu era suficient sa stim ca sunt produse de Noctua.
Incluse in ambalaj avem, pe linga ventilator, 6 seturi a cate 4 tampoane anti-vibratie din silicon, fiecare set avand o culoare diferita, alb, albastru, galben, negru, rosu si verde, un set de suruburi pentru instalare si de asemenea un cablu pentru ventilator, deoarece acesta, sau acestea, ventilatoarele, vin cu un cablu foarte scurt, sau mai bine spus, cablul este detasabil si poate fi inlocuit usor.
Tampoanele din cauciuc si suruburile vin intr-o cutiuta separata, ce se gaseste sub ambalajul ventilatorului.
Tot pe spatele ambalajului vom regasi si cablul detasabil. Acesta, dupa cum am scris, poate fi usor inlocuit cu un altul, iar Noctua are in gama Chromax si astfel de cabluri disponibile separat.
Cablurile atasate ventilatoarelor sunt de tip panglica, negre, ca sa fie cat mai putin vizibile, iar pentru a nu fi smulse de la locul lor cand este detasat cablul prelungitor, sunt fixate cu o clema dedicata. Cu cat ma uit mai atent la aceste ventilatoare, cu atit gasesc mai multe detalii foarte atent gandite de Noctua si bine puse la punct.
Folosind diferitele cabluri colorate disponibile separat, puteti crea combinatia de culori dorita, aceasta fiind toata ideea din spatele aceste intregi game de produse.
Sa vorbim totusi putin si despre ventilatoarele in sine, pentru ca, desi sunt doar niste editii diferit colorate ale unor ventilatoare Noctua deja existente, dupa cum am scris mai sus, merita putina atentie.
Dupa cum se poate vedea, sunt ventilatoare destul de diferite ca aspect, cel putin din punct de vedere al palelor.
Ambele ventilatoare au pe spatele rulmentului scrise specificatiile, pe o placa metalica. Acesta, ma refer la placa metalica, nu la specificatii, este un detaliu pe care nu l-am mai intalnit la alte ventilatoare, majoritatea avand un simplu abtibild pe care sunt imprimate acele specificatii.
La fel, ambele ventilatoare au buza in trepte, dupa cum se poate vedea in poza, si gropi mici pe partea interioara a ramei.
Noctua denumeste aceste tehnologii Stepped Inlet Design si respectiv Inner Surface Microstructures.
NF-F12 este un ventilator pentru presiune statica, ne spune Noctua, si debit de aer cu focus, de unde si numele N(octua)F(an)-F(ocus)12(cm).
Pentru a obtine acel focus al debitului de aer, puntile ce unesc rama vantilatorului de centrul acestuia au crestaturi speciale, le putei observa in pozele de mai jos.
Aceasta tehnologie este denumita Focused Flow™ Frame de catre Noctua.
Iar daca tot vorbim despre varianta chromax.black.swap, a lui NF-F12 PWM, sa vedem si diferenta comparativ cu varianta originala.
Daca nu as cunoaste, as fi tentat sa cred ca versiunea originala, cea in colorit bej cu maron, este o editie speciala, atit de … nenatural arata pentru un ventilator.
NF-S12A, spre deosebire de NF-F12, nu creaza presiune statica ridicata, insa debitul de aer este ridicat.
Partial responsabila pentru acest debit de aer crescut este tehnologia denumita de Noctua Anti-Stall Knobs, adica acele mici protuberante ce se pot vedea pe palele ventilatorului.
Sa ne indreptam acum atentia asupra ventilatoarelor mai mari, cele avand diametrul palelor de 140 mm.
Noctua NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap
Noctua NF-A14 PWM chromax.black.swap
Cu exceptia ramei ventilatoarelor, care este diferita ca forma, NF-A14 PWM si NF-A15 PWM sunt identice din punct de vedere fizic cat si electric. Palele sunt la fel, rulmentul este identic.
NF-A14 este ventilator clasic, rama fiind aproximativ de forma patrata, iar NF-A15 are rama de o forma deosebita, pentru a avea punctele de prindere precum un ventilator de dimensiunea 120 x 120 mm, dar cu toate aceastea, rama lui NF-A15 este mai mare decat cea a lui NF-A14.
Ambalajele celor doua ventilatoare nu sunt foarte diferite, cum de altfel spuneam ca nici ventilatoarele nu sunt.
Din motive pe care nu le pot intelege pe deplin, ventilatoarele din seria chromax.black.swap vin cu doar 4 tampoane din silicon, 4 de fiecare culoare mai precis, insa NF-A15 vine cu 8 tampoane din fiecare culoare.
Ventilatoarele NF-A14 si NF-A15 nu sunt dedicate pentru a crea presiune statica sau debit de aer, ci mai degraba un compromis intre cele doua, insa mentinand un nivel sonor scazut.
In pozele de mai sus se pot vedea anumite nervuri sau canale pe palele ventilatoarelor, aceste nervuri se numesc Flow Acceleration Channels.
Toate ventilatoarele prezentate astazi se bazeaza pe o multime de tehnologii sau detalii specifice Noctua, fiecare denumita cat mai … tehnic. Tehnologii precum Stepped Inlet Design si Inner Surface Microstructures sunt inglobate si in NF-A14 si NF-A15, pe linga multe altele.
La ca in cazul ventilatoarelor de 120 mm prezentate mai sus, avem cabluri detasabile si pentru ventilatoarele de 140 mm, cablul nedetasabil fiind prins in cleme dedicate, capac metalic pe spatele rulemtului, cu specificatiile ventilatorului, totul perfect pina la cel mai mic detaliu.
Am avut la dispozitie un ventilator NF-A15 in varianta originala de colorit, venit impreuna cu un cooler NH-U14S, asa ca il putem compara cu fratele mai tanar varianta chromax.black.swap.
Atit din punct de vedere practic, cat si din punct de vedere estetic, prefer varianta noua, chromax.black.swap, fara discutie.
Acelasi lucru se aplica in cazult tuturor ventilatoarelor prezentate mai sus, nu doar pentru NF-A15 chromax.black.swap.
Acoperitoare radiatoare
De aproximativ 2 ani, atit carcasele cu panou lateral transparent, fie ca este vorba de o simpla fereastra din plexiglass in panoul lateral, fie ca e vorba de un panou intreg construit din sticla securizata, cat si iluminarea LED, RGB sau unicolor, au devenit din ce in ce mai populare si raspandite.
Majoritatea producatorilor de … aproape orice componenta hardware pentru PC au inceput sa includa elemente estetice mentionate mai sus, iluminare LED, diverse acoperitori, pe placile de baza, pe placile video, pina si carcasele au inceput sa vina dotate cu tot felul de panouri care acopera cabluri si alte elemente mai putin aspectuoase.
Noctua, in stilul caracteristic, s-au abtinut de la a include iluminare in ventilatoarele lor, sau orice alt element estetic, au pastrat puritatea si goliciunea produselor.
Asta pina de curand, cand au inclus in gama Chromax cateva accesorii fara utilitate practica, insa cu mare efect estetic.
Cele mai importante din aceste accesorii sunt acoperitorile pentru radiatoare, pe care le voi prezenta in continuare.
Avem de-a face cu un set de 3 acoperitori pentru coolerele din seria NH-U12S si un set tot de 3 acoperitori pentru coolerele din seria NH-D15.
Cu exceptia dimensiunilor si a faptului ca, in mod absolut logic, pentru NH-D15 avem incluse in pachet 2 piese pentru a putea acoperi intregul cooler, acoperitorile nu difera foarte mult.
Acoperitorile pentru coolere din seria NH-U12S se potrivesc pe urmatoarele coolere : NH-U12S, NH-U12S SE-AM4 si NH-U12S TR4-SP3.
In mod criptic, dar probabil logic in sistemul Noctua, aceste 3 acoperitori poarta numele de NA-HC1 chromax.black.swap, NA-HC2 chromax.black si respectiv NA-HC2 chromax.white.
Sa traducem putin : N(octua)A(ccessories)-H(eatsink)C(over), numerotarea nu o inteleg, probabil e pur si simplu in ordinea lansarii pe piata, iar chromax.black.swap, chromax.black si chromax.white nu cred ca necesita explicatii.
Diferente mari intre cele 3 acoperitori nu sunt, in afara de colorit.
E drept, NA-HC1 chromax.black.swap are anumite decupari si poate fi personalizata.
Ambalajul este unul cam ne edificator in ceea ce priveste produsul pe care il contine, ca de altfel mai toate ambalajele produselor din aceasta gama.
Fotografia produsului se afla, din pacate, pe spatele ambalajului. Apreciez faptul ca aceste ambalaje sunt foarte curate si sobre, insa poza aceea minuscula de pe partea frontala a ambalajului nu ajuta foarte mult la identificarea produsului, sau poate sunt eu mai … incet.
Continutul, cat si aranjarea in ambalaj, este de apreciat, foarte curat si simplu.
Pe linga acoperitoarea in sine, partea metalica, avem o clema de prindere, un suport din plastic si manualul de instalare, care este foarte explicativ.
In cazul variantei chromax.black.swap avem si un set de 3 cartoanse colorate ce servesc drept fond de culoare pentru decuparile din acoperitoare.
Cartonasele despre care vorbeam au culori diferite pe fiecare parte, avem astfel alb-negru, rosu-galben si albastru-verde, in total 6 culori pot fi folosite. Nu sunt simple bucati de hartie, ci sunt laminate, sau construite din plastic, pentru ca au un finisas lucios. Vin protejate de un film transparent ce se poate inlatura inainte de instalare.
Desigur, au o dimensiune si forma simpla, astfel ca puteti sa le inlocuiti cu unele decupate din … hartie, carton, plastic, orice, in orice culoare doriti, sau chiar textura, gen carbon, aluminiu, etc.
Ba chiar ma gandeam ca ar putea fi transparent satinat, translucent, si iluminare LED, daca Noctua nu a binevoit sa ne puna la dispozitie asta.
Cu imaginatie si putina indemanare se pot face multe combinatii cu aceasta acoperitoare.
Acestea sunt acoperitorile propriu-zise, partea metalica.
Foarte bine proiectate si foarte bine construite. Daca despre cum sunt proiectate vom discuta mai tarziu, din punct de vedere al constructiei cred ca este evident si din poze ca e vorba despre produse de calitate.
Sunt vopsite electrostatic, astfel ca sunt foarte rezistente la zgarieturi. Fiind construite din aluminiu, este cea mai buna alegere, atit din punct de vedere tehnic cat si din punct de vedere estetic.
Din punct de vedere al proiectarii, ei bine, avem acoperitoarea din aluminiu, acoperitoare ce trebuie sa fie instalata si dezinstalata usor de pe un radiator din aluminiu.
Instalarea, aplicarea mai bine spus, se face magnetic. Portiunea cilindrica mica de pe spatele acoperitorii este un metal feros, aluminiul neffind feros asa ca nu este infulentat de magneti.
Pentru a preveni zgomotele rezultate din contactul intre acoperitoare si radiator, sunt instalate tampoane din spuma poliuretanica, sau buretel daca preferati, portiunile inchise la culoare din poza.
Pentru a putea vorbi despre instalare, trebuie in primul rand sa prezentam cooler-ul caruia ii sunt destinate aceste acoperitori.
Dupa cum se poate vedea, arata ca un cooler normal, nimic deosebit.
Instalarea incepe prin atasarea suportului, bazei de plastic, peste radiator.
Piesa din plastic se ataseaza de radiator prin intermediul clemei furnizata in pachetul acoperitorii.
Aceeasi baza de plastic are la capete 2 magneti pentru a sustine ferm pe pozitie acoperitoarea din aluminiu, acoperitoare despre care scriam mai devreme ca vine prevazuta cu 2 parti din metal feros.
O solutie foarte ingenioasa si totodata simpla.
Impreuna cu ventilatorul NF-F12 chromax.black.swap si cablurile din gama Chromax, se pot realiza o multitudine de combinatii cromatice, cateva le puteti vedea mai jos.
Sunt absolut convins ca se poate gasi o combinatie fericita si potrivita oricatui sistem, indiferent de culorile folosite in acel sistem.
Ce ar trebui mentionat este ca odata instalate acoperitorile, inaltimea totala a cooler-ului va creste cu 6 mm, de la 158 mm la 164 mm, iar latimea va creste cu 3 mm, de la 125 mm la 128 mm.
Trebuie tinut cont de acest aspect pentru ca nu toate carcasele pot adaposti coolere atit de inalte.
Pentru coolere din seria NH-D15 avem parte de acelasi tratament, doar ca acoperitorile se potrivesc pe urmatoarele coolere : NH-D15, NH-D15S si NH-D15 SE-AM4.
Avem la dispozitie tot 3 acoperitori ce poarta numele de NA-HC3 chromax.black.swap, NA-HC4 chromax.black si respectiv NA-HC4 chromax.white.
In mare parte acopritorile sunt foarte asemanatoare cu variantele pentru NH-U12S, doar ca in pachet vin in numar dublu toate piesele, exceptie facand desigur manualul de instalare.
Nu sunt foarte multe de povestit, am dezbatut deja subiectul mai sus, asa ca ramane doar sa prezint pozele.
Bine inteles, de aceasta data, fiind disponibile 2 acoperitori pentru cooler, in varianta chromax.black.swap puteti alege culori diferite de accent pentru cele 2 acoperitori, avand la dispozitie cate 2 piese colorate din fiecare culoare.
Cooler-ul caruia ii sunt destinate aceste acoperitori, Noctua NH-D15, arata in felul urmator.
Nu am instalat si al doilea ventilator ce vine in pachetul acestui cooler pentru a putea face o comparatie directa cu look-ul dupa inlocuirea ventilatorului cu varianta chromax.black.swap, avand la dispozitie un singur ventilator NF-A15 chromax.black.swap.
Instalarea se realizeaza la fel de usor, atasate bazele din plastic, prinse cu acea clema metalica, apoi acoperitoarea atasata magnetic.
Odata instalate acoperitorile, eventual inlocuite si ventuilatoarele, prezentarea este una mult mai buna, cel putin in opinia mea.
Trebuie si aici mentionat ca acoperitoarile acestea vor ridica inaltimea cooler-ului cu 5 mm, de la 160 mm la 165 mm, si latimea va creste de asemenea, dar cu 3 mm, de la 150 mm la 153 mm.
De asemenea, acoperitorile pentru NH-D15 se potrivesc si pe NH-U14S, cu mentiunea ca partea metalica, acoperitoarea, nu acopera in intregime radiatorul, lasand un spatiu mic in partea de jos si in partile laterale. Evident, doar una din cele 2 acoperitori va fi folosita in acest caz.
Cabluri
La final, dar nu la urma, in gama Chromax sunt prezente si cateva cabluri pentru ventilatoare, toate fiind colorate, sau mai bine spus, imbracate in tub colorat.
Avem doar 2 tipuri de cabluri, si anume cablu prelungitor pentru ventilatoare, mufe 4 pin, lungime 30 cm, si cabluri Y pentru a conecta 2 ventilatoare cu mufe 4 pin la aceeasi mufa.
Dupa cum se poate observa, avem disponibile 6 culori pentru fiecare tip de cablu, anume alb, albastru, galben, negru, rosu si verde.
Prelungirile pentru cabluri ventilator, lungime 300 mm, mufe 4 pin PWM mama la un capat, 4 pin PWM tata la celalalt capat.
NA-SEC1 chromax.black
NA-SEC1 chromax.blue
NA-SEC1 chromax.green
NA-SEC1 chromax.red
NA-SEC1 chromax.white
NA-SEC1 chromax.yellow
Fiind vorba de cabluri, nu se pot spune multe, insa ce se poate spune este ca aceste prelungiri sunt in set de 4 in pachet.
Materialul ce acopera cablurile este foarte placut la atingere, are o textura cauciucata, pare de calitate, rezistent, iar culorile sunt foarte vii si nu se abat de la nuantele folosite la celelalte accesorii din gama Chromax.
Singurul aspect care nu imi place in mod special este ca nu folosesc si acel heatshrink de la capetele cablului in aceeasi culoare, ci este negru si cam lung, strica putin imaginea, fiind foarte vizibil.
Cablurile Y au lungime totala de 115 mm, la un capat au mufa 4 pin PWM tata, iar celelalte doua capete sunt prevazute cu mufe 4 pin PWM mama.
Pot fi cu usurinta folosite pentru a conecta 2 ventilatoare la aceeasi mufa de alimentare, insa cu grija pentru ca multe mufe suporta un maxim de 12W iar consumul celor 2 ventilataore conectate ar trebuie sa fie insumat, sub aceasta cifra de 12W.
NA-SYC1 chromax.black
NA-SYC1 chromax.blue
NA-SYC1 chromax.green
NA-SYC1 chromax.red
NA-SYC1 chromax.white
NA-SYC1 chromax.yellow
In cazul acestor cabluri Y, avem doar 3 la numar in fiecare pachet, culorile disponibile fiind aceleasi.
Personal, as folosi aceste cabluri Y impreuna cu 2 ventilatoare din seria Chromax, instalate pe acealasi radiator, pentru a le conecta la mufa de alimentare, cablul fiind scurt si putand cu usurinta fi ascuns astfel.
Concluzie
Personal am ramas foarte placut impresionat de toata gama de produse Chromax de la Noctua.
Daca in cazul ventilatoarelor existau deja variantele IndustrialPPC in varianta de colorit negru, chiar daca fara cablu detasabil si la un pret usor cam foarte piperat ;-), si puteau fi combinate cu deja existentele tampoane anti-vibratie colorate, iar cablurile Y si de extensie nu sunt ceva iesit din comun, ei bine, acoperitorile de radiatoare m-au impresionat placut din absolut toate punctele de vedere, mai putin pret.
In ziua de astazi, cand deja carcasele cu fereastra laterala au devenit demodate si inlocuite cu unele cu panou din sticla securizata, se simte clar nevoie de elemente estetice care sa dea pina si unui cooler pe aer un aspect mai … sobru si placut.
Nu am absolut nicio rezerva in a recomanda cu incredere aceste produse, personal voi folosi atit acoperitoare de cooler cat si ventilator din gama Chromax.
Pro:
- calitatea conceptiei si a constructiei (bine gandit, bine lucrat, la propriu)
- optiuni variante ale coloritului
- usor de folosit si instalat
Contra:
- pret
Tot ce pot sa mai spun este ca intreaga gama de accesorii Chromax a firmei Noctua merita din plin premiul Master Gold Award din partea redactiei CrazyPC.