Intel Smart Response Technology (SSD Caching) – prezentare, test si recomandari

O data cu introducerea noului chipset Z68, cei de la INTEL integrează şi noua tehnologie Smart Response sau SSD Caching. Avantajul principal al acestei tehnologii este inbunatatirea performanţelor hard-disk-urilor prin folosirea unui SSD pe post de mamorie cache.

Atenţie însă: capacitatiile SSD-urilor trebuie să fie cuprinse între 20GB şi 64GB!

 

Cum funcţionează?

Sistemul de funcţionare este foarte bine conceput, presupunând ca datele accesate frecvent sa fie mutate pe SSD, de unde să fie accesate mai rapid şi mai uşor; iar când spun date nu mă refer neapărat la întreaga secvenţă a unui anumit program, ci la anumite blocuri (termenul oficial Intel) de date accesate în mod repetat. Astfel, procesul este adaptiv: cu cât folosiţi mai mult un program, cu atât vor fi mai multe blocuri de date care corespund acelui program încărcate pe SSD.

Se poate face o analogie cu serviciul de windows SuperFetch, care încarcă în memoria RAM date accesate frecvent pentru a spori performanţa sistemului. În cazul de faţă SSD-ul de cache joacă rolul memoriei RAM.

 

Moduri de lucru

Practic sunt două setări posibile pentru Smart Response – Enhanced şi Maximized. Aveţi în tabelul urmator explicate pe larg diferenţele între cele două moduri şi riscurile pe care le implică comparativ cu o configuraţie RAID 0 sau cazurile întalnite cel mai des, respectiv instalarea sistemului de operare doar pe bătrânul HDD sau pe un singur SSD.

Pe scurt, în modul Enhanced (recomandarea noastră) toate datele sunt scrise atât pe SSD, cât şi pe HDD, şi deci în eventualitatea unei pene de curent sau a altei situaţii imprevizibile, nu există pericolul pierderii unor date; acest risc este foarte ridicat în modul Maximized, însă performanţa este FOARTE puţin mai bună.

 

Cum se activează?

Pentru activarea Smart Response, trebuiesc îndeplinite următoarele condiţii:

1. Setaţi în BIOS modul RAID de funcţionare a controller-ului;
2. Instalaţi preferabil ultimul driver actualizat Intel Rapid Storage Technology;
3. Activaţi Smart Response în modul €œEnhanced.

În continuare vom analiza beneficiile tehnologiei Smart Response (via un SSD de cache Sandforce F40 de la Corsair) raportate la soluţia clasică – sistemul de operare instalat doar pe HDD, si soluţia de aşteptat mai performantă – doar pe SSD.

[toggle_box title=”Sistem de test (+ pentru detalii)” width=”full”]Placă de baza: ASUS P8Z68-V PRO
Procesor: Intel Core i5 2500K
Cooler: Prolimatech Super Mega
Video: EVGA GeForce GTX 560 Ti Free Performance Boost 01G-P3-1561-KR
Memorii: Kingston HyperX Genesis 4GB DDR3 2133MHz CL9 KHX2133C9AD3X2K2/4GX
SSD / Unităţi stocare: SSD Corsair Force Series 60GB CSSD-F60GB2-BRKT-A, HDD Western Digital Caviar Blue WD6400AAKS 640GB 7200 RPM, SSD Corsair Force Series 40GB CSSD-F40GB2-A
Sursa: Corsair CMPSU-750TX V2
Bench Table: Cooler Master Test Bench V1.0 (CL-001)

Sistem de operare: Windows 7 Ultimate x64 SP1 [/toggle_box]

[toggle_box title=”Benchmark-uri folosite (+ pentru detalii)” width=”full”]
ATTO Disk Benchmark 2.47
AS SSD 1.6.4013.39530
CrystalDiskMark 3.0.1b
Timpi încărcare Windows 7 Ultimate x64 SP1 şi Duke Nukem Forever[/toggle_box]

 

Rezultatele testului

Mai întâi AS SSD…

[cf]grafic 1[/cf]

…apoi CrystalDiskmark…

[cf]grafic 2[/cf]

… apoi ATTO…

…şi în final timpii de încărcare; aceştia au fost masurati din momentul în care logo-ul de Windows a fost afişat pe ecran şi până la încărcarea completă a sistemului de operare.

 

Timpi de încărcare (secunde) HDD Western Digital Smart Response HDD + SSD F40 SSD Corsair F60
Windows 18,57 14,28 11,35
Duke Nukem 8,18 5,28 4,10

 

Concluzii

Intel Smart Response este o tehnologie bine implementată, care, după cum s-a văzut şi în testele de mai sus, merită toată atenţia mai ales în cazul în care nu doriţi să renunţaţi la capacitatiile mari ale hard-disk-urilor actuale inclusiv pentru partiţia principală (a sistemului de operare), dar simţiţi nevoia unui spor suplimentar de performanţă.

Smart Response va fi excelentă în viitor pentru sistemele portabile, unde vor fi în continuare foarte răspândite lentele harddisk-uri de 5400 rpm. Includerea acestei tehnologii pe chipsetul Z68 nu o vedem însă ca un beneficiu evident, deoarece plăcile de bază ce folosesc acest chipset sunt în continuare destul de scumpe; probabil că în urma acestui articol vor fi destul de mulţi cititori care vor prefera să achiziţioneze un model mai ieftin de placă de bază (cu H61/H67/P67) împreună cu un SSD pentru sistemul de operare şi aplicaţii în dauna cuplului Z68 + SSD de cache.

Aşadar totul se rezumă la posibilităţile dumneavoastra financiare şi la cât de mare doriţi să fie prima partiţie. Daca ~ 60 GB vă sunt suficienţi, atunci alegerea este clară: un SSD (Sandforce de preferat); dacă insă aveţi nevoie de o capacitate mai mare a partiţiei C:, atunci Z68 şi al său SSD caching devin extrem de interesante.

1 thought on “Intel Smart Response Technology (SSD Caching) – prezentare, test si recomandari

Leave a Reply

Your email address will not be published.