Galaxy Nexus, Android 4 sunt aici

Așteptam asta de ceva timp și iată că s-a întâmplat: a patra iterație Android a fost prezentată întregii lumi astăzi la Hong Kong. Evenimentul ar fi trebuit să aibe loc acum o săptămână, în ziua de 11, dar a fost amânată până în această dimineată, motivul oficial fiind decesul lui Steve Jobs de pe 5 octombrie. Eh, astea-s detalii iar noi suntem interesați de protagoniștii zilei, nu?

Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Știam de ceva vreme că Android 4.0, nume de cod „Ice Cream Sandwich”, reprezintă recombinarea versiunilor 2.3 (Gingerbread), construită pentru smartphone-uri, și 3 (Honeycomb), cu care au fost echipate doar tablete, dar asta nu i-a oprit pe cei de la Google să introducă o mulțime de noi îmbunătățiri și facilități. ICS prezintă utilizatorului o interfață schimbată în proporție foarte mare, zice Google. Chiar și font-ul de sistem a fost schimbat; acum se numește Roboto și a fost gândit special pentru Android – este ușor de citit la dimensiuni mici, foarte des întâlnite pe smartphone-uri, și arată foarte bine când „crește”. 😀 Aplicațiile de bază ale sistemului de operare au fost și ele regândite, iar acum se folosesc mult mai mult de gesturi decât de butoane propriu-zise (butonul de meniu a dispărut de fapt la Galaxy Nexus ;-)); launcher-ul permite acum alegerea arbitrară a shortcut-urilor din bara de jos, și chiar acceptă folder-e acolo; aplicația de contacte a fost înlocuită de „People hub”, asemeni celui de pe Windows Phone 7, unde poți găsi toate istoria comunicării cu un anumit contact.

Browser-ul primește și el un facelift alături de îmbunătățiri ale motoarelor din spate, atât WebKit cât și V8. Putem remarca trei dintre ele: 1. Acum se poate selecta user-agent desktop, adică vor fi încărcate versiunile desktop are website-urilor în mod automat; 2. A fost adăugat în sfârșit modul Incognito, în care nimic legat de sesiunea nu este salvat; 3. Modul în care se face navigarea între tab-uri a fost schimbată, acum ele reprezintă o listă verticală de thumbnail-uri.

În aceeași manieră, moștenită de la Honeycomb, funcționează și multitasking-ul între aplicații: Apeși butonul dedicat și ești pus în fața unei liste verticale cu thumbnail-urile ultimelor aplicații folosite; de acolo poți fie deschide aplicația dorită fie o poți închide printr-un simplu swipe lateral.

Probabil toate aceste lucruri erau de așteptat să ajungă în ICS, dar Google întotdeauna vrea să ne surprindă. Ca urmare putem vorbi despre două lucruri noi în cea mai nouă versiune de Android, care deși sunt atât de simple în utlizare, nu au mai fost implementate până acum pe nicio platformă out-of-the-box, din câte știu eu.

Vorbim bineînțeles despre Face Unlock și Android Beam. Primul nume este atât de sugestiv încât probabil ați înțeles despre ce vorbim: nu mai e nevoie de cod de securitate sau vreun gest din partea utilizatorului pentru a debloca telefonul – îl scoți din buzunar, apeși pe buton, iar dispozitivul va recunoaște chipul proprietarului și se va debloca automat; simplu, folositor, drăguț. Rămâne de văzut ce rată de succes va avea algoritmul de detectare a chipului și dacă nu cumva reprezintă, ironic, o gaură de securitate – imaginați-vă că ați putea pune mâna pe un telefon iar apoi să îl deblocați folosind, de exemplu, o poză a proprietarului! Cea de-a doua surpriză, Android Beam, se folosește de tehnologia NFC (suportată de Android începând cu versiunea 2.3) pentru a facilita transferul de informații – poze, documente, cărți de vizită, etc. – între telefoanele compatibile. Și aici implicarea utilizatorului este minimă: deschizi fișierul dorit, apropii telefoanele și apeși confirmi partajarea.

Samsung Galaxy Nexus.

La fiecare lansare majoră Android, Google și-a ales câțiva parteneri hardware cheie: În principiu producătorul SoC-ului și al telefonului Nexus pe care se lansează versiunea respectivă a sistemului de operare. După colaborarea la Nexus S, Samsung a fost din nou ales să producă telefonul care să reprezinte telefonul Google, dar, foarte ironic, SoC-ul folosit provine de la Texas Instruments.

Telefonul vine dotat cu un display generos, de 4.65″, cu rezoluție HD (1280×720), dar Samsung susține faptul că dimensiunile fizice ale device-ului nu depășesc cele ale smartphone-urilor dotate cu un ecran de 4.3″. Mă întreb cât va mai continua această cursă către diagonale din ce în ce mai mari, dacă vreau o tabletă îmi iau o tabletă. Această frustrare personală fiind exprimată, trebuie să spun: Galaxy Nexus arată foarte interesant în această formă curbată; e puțin mai gros decât un Galaxy S II dar nu cred că va fi mai puțin confortabil, rămâne de văzut atunci când va sosi și în România. Specificațiile complete le puteți vedea puțin mai jos:

 

Samsung Galaxy Nexus
SoC TI OMAP 4460
Display 4.65″ 1280×720 HD Super AMOLED
Cameră 5 MP AF cu flash LED (Spate), 1.3 MP (Față)
Memorie 1 GB LPDDR2, 16 GB / 32 GB NAND
Dimensiuni 135.5 x 67.94 x 8.94 mm, 135 grams
Baterie 1750 mAh Li-Ion
Rețele HSPA+ 21.1 850/900/1900/1700/2100
EDGE/GPRS 850/900/1900/
LTE
Senzori Accelerometru, compas, giroscop, de proximitate, barometru
Conectivitate 802.11n a/b/g/n (2.4/5 GHz), Bluetooth 3.0, NFC, USB 2.0

 

Impresii finale.

Nu pot concluziona decât intenția lui Google de ne da pe spate pe toți: interfața cu utilizatorul este drastic schimbată în ICS față de alte versiuni ale Android iar telefonul-pereche, Galaxy Nexus, posedă câteva caracteristici impresionante; toate acestea pot convingea lumea că Android nu este „fragmentat” sau „urât”. Apropos, UI-ul se pare că este accelerat pe GPU, deci totul se mișcă foarte fluent. 🙂

Eu sunt curios în legătură cu un lucru sincer: Vor continua producătorii să modifice această interfață pentru care a fost depus ceva efort după bunul lor plac? Sper că vor fi mai reținuți decât în trecut.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *