Fractal Design Dynamic X2 GP-12 GP-14
Introducere
Producatorul suedez Fractal Design este bine cunoscut pentru carcasele ce poarta aceasta marca, in special pentru seria Define, am prezentat si noi catev carcase din portfoliul Fractal Design.
Majoritatea acestor carcase vin din fabrica dotate cu ventilatoare, iar unele din aceste ventilatoare se pot achiziona separat, in variante “retail”.
In experienta mea, aceste ventilatoare sunt unele cu nivel de sunet scazut si un pret modest, asa ca am decis sa prezentam si cele mai noi ventilatoare din gama Fractal Design.
Ma refer la Fractal Design Dynamic X2 GP-12 si Fractal Design Dynamic X2 GP-14.
Specificatii
Dat fiind ca ar fi fost atit inutil cat si dificil de urmarit, am preferat sa nu copiez si traduc specificatiile acestor ventilatoare ci sa le pun la dispozitie sub forma de imagine, exact cum sunt ele date de catre producator.
Toate detaliile tehnice se pot regasi, impreuna cu pozele oficiale, in urmatorul GP-12 si GP-14.
Pentru cei ce sunt interesati de mai multe detalii, le puteti regasi in fisa de prezentare de pe site-ul producatorului, aici.
Ambalaj / Prezentare
Avem de-a face cu 2 produse diferite, ce vin in 2 variante de culoare fiecare, cat si in 2 variante de impachetare, atit in ambalaj individual, retail, cat si in pachet cu anumite carcase, astfel ca am ales sa prezint ventilatorul Dynamic X2 GP-12 in varianta de colorit cu pale albe si impachetare bulk (au fost extrase dintr-o carcasa Fractal Design Define C pe care o voi prezenta ulterior), iar ventilatorul Dynamic X2 GP-14 in varianta de colorit negru complet si impachetare retail, astfel ca sunt acoperit toate variantele de colorit si impachetare.
Dat fiind ca varianta Dynamic X2 GP-12 provine dintr-o carcasa, nu avem ambalaj, asa ca vom prezenta ambalajul retail pentru Dynamic X2 GP-14.
Cum este de asteptat de la Fractal Design, ambalajul ventilatoarelor Dynamic X2 este unul simplu si sobru.
Pe partea din spate a cutiei avem imprimate specificatiile, totul foarte … clinic, scurt si la obiect cum s-ar spune in limba materna 😉
La fel de scurt si la obiect este si continutul cutiei, anume ventilator si suruburile de montare, 4 la numar, nimic mai mult, nimic mai putin decat strictul necesar.
Produs
Nu am aminat intentionat prezentarea subiectului, sau mai bine spus, subiectelor acestui articol.
Ventilatoarele, cele 2 la numar, sunt unele simple, fara LED-uri sau alte …. imbunatatiri, sa le spunem.
Cele de mai sus sunt poze oficiale, de pe site-ul producatorului, Fractal Design, pentru usurinta si pentru a va prezenta ambele modele in ambele variante de culoare.
Eu voi prezenta separat ventilatoarele, incepand cu mezinul Dynamic X2 GP-12.
Asa cum am putut citi mai sus, in specificatiile produsului, de altfel dupa cum ne putem da seama si din nume, Fractal Design Dynamic X2 GP-12 este un ventilatorul cu diametrul de 120 mm sau 12 cm, mai precis dimensiunile sunt 120 x 120 x 25 mm.
Cele 7 pale ale ventilatorului sunt de culoare alba, as putea spune caracteristica Fractal Design, ce pare sa prefere un contrast puternic alb-negru in majoritatea produselor ce le poarta numele.
Conectarea acestui ventilator se face printr-o mufa cu 3 pini, iar cablul este unul de tip panglica, fara a fi matisat.
Din pacate nu avem de-a face cu un ventilator cu functie PWM, adica controlabil prin modulatia amplitudinii impulsurilor.
Numele producatorului Fractal Design este stantat pe centrul ventilatorului, se poate vedea si in poze daca priviti cu atentie, iar pe spatele ventilatorului este o eticheta ce contine minimul de specificatii.
Pe una din laterale sunt indicate directia de rotatie a palelor si directia curentului de aer generat, pentru a putea instala corect acest ventilator.
Cu exceptia dimensiunii, care este, in mod evident, de 140 x 140 x 25 mm, Fractal Design Dynamic X2 GP-14 este asemanator lui Dynamic X2 GP-12.
Desigur, de fata avem, pentru contrast, varianta complet neagra a lui Dynamic X2 GP-14, insa (aproape) tot ce am scris mai sus despre Dynamic X2 GP-12 se aplica si acestui ventilator.
Lungimea cablului de tip panglica este de aproximativ 500 mm, suficient pentru a ajunge la un eventual fan controller sau la mufa dedicata din placa de baza.
In ambele variante de culoare si ambele variante de dimensiune, lipseste un sistem anti-vibratie la prinderile ventilatoarelor, fie in portiunea unde ar face contact cu metalul carcasei, fie complet, inclusiv locul unde se infileteaza surubul.
De asemenea, plasticul folosit pare putin cam rigid si nu cel mai calitativ, dar acum deja pot si eu sa recunosc faptul ca aici caut nod in papura, mai pe romaneste.
Test
As vrea sa incep prin a spune ca ideea acestui articol mi-a venit de foarte multa vreme, de la primul contact cu ventilatoarele Fractal Design Dynamic, deoarece am ramas impresionat de nivelul de zgomot emis in functionare, de gama larga de tensiune de alimentare in care pot fi controlate, de constructia solida, de pret.
In foarte scurt timp aceste ventilatoare au devenit preferatele mele, le folosesc pe carcasa ce adaposteste sistemul personal, astfel ca nu am putut rata ocazia de a testa varianta X2.
Ventilatoarele Dynamic X2 au fost testate fara a fi instalate in carcasa, legate un fan controller analogic, anume Lamptron FC5-v3, iar testarea sonora s-a facut cu urechea proprie si personala, care de altfel este foarte sensibila.
Ventilatorul Dynamic X2 GP-12 are un numar maxim de revolutii pe minut de 1200, conform specificatiilor, insa in testele mele ambele exemplare de care am dispus au atins aproximativ 1350 RPM la tensiune maxima, anume 12V.
Totusi, putin cam mult peste specificatiile producatorului, insa nimic deranjant, ce nu se poate corecta din software-ul placii de baza sau din fan controller.
Fractal Design ne spune ca tensiunea minima la care Dynamic X2 GP-12 va porni este de 4V, insa in testele mele a pornit mai degraba la o tensiune de 4,3V, tensiune la care numarul de revolutii per minut este de ~550.
Am testat atit numarul de revolutii cat si nivelul sonor (acesta din urma fara a folosi un echipament specializat pentru ca nu dispunem de o camera dedicata, fara ecou), la tensiunile de 5V, 7V, 9V si 12V, iar rezultatele sunt dupa cum urmeaza.
- Tensiunea de 5V, ~670 RPM, sunetul emis este imperceptibil de la 1 metru distanta iar timbrul sonor este unul neutru.
- Tensiunea de 7V, ~850 RPM, sunetul emis este imperceptibil de la 1 metru distanta iar timbrul sonor este unul neutru.
- Tensiunea de 9V, ~1100 RPM, sunetul emis este perceptibil de la 1 metru distanta, insa deloc deranjant, chiar nici pentru urechile mele, iar timbrul sonor ramane unul neutru. Aproape silentios, insa nu si pentru mine.
- Tensiunea de 12V, ~1350 RPM, sunetul emis este perceptibil de la 1 metru distanta, un sunet de tonalitate inalta al motorului ventilatorului si de asemenea in gama de frecvente medii se aude sunet de la turbulentele aerului. La aceasta tensiune, din pacate, nu as mai putea spune ca ventilatorul este silentios.
Fratele mai mare, Dynamic GP-14 este ceva mai incet, cu doar 1000 RPM declarate de producator la tensiunea de 12V.
In mod absolut ciudat, acesta chiar respecta declaratiile producatorului, pastrand numarul de revolutii pe minut in jurul valorii de 1020.
La fel, fratele mai mare este mai cuminte, ascultator de parinti si respecta declaratiile producatorului si in ceea ce priveste tensiunea minima de alimentare sa care porneste, anume 4V, avand aproximativ 450 RPM.
- Tensiunea de 5V, ~520 RPM, sunetul emis este imperceptibil de la 1 metru distanta iar timbrul sonor este unul neutru.
- Tensiunea de 7V, ~650 RPM, sunetul emis este imperceptibil de la 1 metru distanta iar timbrul sonor este unul neutru.
- Tensiunea de 9V, ~850 RPM, sunetul emis este vag perceptibil de la 1 metru distanta, insa deloc deranjant, chiar nici pentru urechile mele, iar timbrul sonor ramane unul neutru. Eu il consider a fi silentios, mai ales ca odata instalat in carcasa acel minim de zgomot emis nu se va mai auzi.
- Tensiunea de 12V, ~1020 RPM, sunetul emis este perceptibil de la 1 metru distanta, dar tonalitatea nu este una deranjanta, mai degraba doar turbulente de aer. Multi ar considera Dynamic X2 GP-14 ca fiind silentios si la turatie maxima, insa eu nu consider la fel, insa pot spune ca este “aproape” silentios la aceasta turatie, chiar si instalat in carcasa..
Concluzie
Fractal Design Dynamic X2 sunt, din punctul meu de vedere, cea mai buna alegere pentru ventilatoare de carcasa.
Asta nu pentru ca sunt cele mai bune ventilatoare, desi sunt printre cele mai bune, ci mai degraba pentru ca sunt disponibile la un pret accesibil, sunt silentioase, au o performanta mai mult decat suficienta pentru ventilatoare de carcasa.
Fractal Design a facut o alegere excelenta pastrand relativ scazut numarul de revolutii pe minut pentru aceste ventilatoare, putand fi considerate silentioase chiar si la tensiunea de alimentare nominala de 12V.
De asemenea, sunt incantat de culorile disponibile, deoarece se pot asorta cu orice alte componente dintr-un sistem, fiind culori neutre.
Totusi, pretul relativ scazut se reflecta in calitatea constructiei, care nu este la nivel de … Noctua, de exemplu, cat si in lipsa unor functii mai avansate precum controlul PWM, care ar fi fost mai mult decat binevenit. Sa nu fiu inteles gresit, calitatea constructiei este solida, buna, insa nu exceptionala.
Personal as putea spune ca as fi preferat ca si cablurile acestor ventilatoare sa fie matisate, insa nu le putem avea pe toate.
Pro:
- silentioase, chiar foarte silentioase in cazul Dynamic X2 GP14
- performanta decenta
- design sobru, simplu
- 2 variante de culoare disponibile
- pret decent
- constructie solida
Contra:
- fara control PWM
- fara tampoane din cauciuc/silicon pentru atenuare vibratii
Din partea redactiei CrazyPC.ro, ventilatoare Fractal Design din seria Dynamic X2 primesc una din cele mai inalte distinctii, anume Gold Award.