ASROCK OC FORMULA Z87 review

 

 

 

 

 

 

 

Caracteristici

Home Cloud – Desktop de la distanță oriunde

Această placă de bază oferă pornire de la distanță cu Intel® LAN onboard, pentru conectarea cu PC-ul din orice colț al lumii. Îl veți putea porni sau opri, monitoriza sau controla de la distanță cu ajutorul unui smartphone, tablete sau computer. Notă: Intel® Remote Wake beneficiază de suport în Win8 sau Win8 64bit OS.

1

 

Rezistentă la apă datorită Conformal Coating – Reduce la maximum pagubele provocate în urma contactului cu apă.

Lichidele cu proprietăți conductoare precum apa deteriorează în mare parte toate componentele electronice cu care intră în contact. De aceea ASRock a implementat un strat special de protecție pe plăcile de bază, ce asigură rezistența plăcilor de bază la lichide conductoare, coroziune și praf. Utilizatorii nu vor mai trebui să se îngrijoreze de vărsarea de azot lichid, heliu lichid  peste placile de bază în overclocking. *Conformal Coating oferă protecție împotriva lichidelor conductoare, dar numai până la o anumită limită. Pentru a evita deteriorarea computerului sau altor componente, recomandăm utilizatorilor să evite pe cât posibil aceste accidente.

 

2

Seria de plăci de bază ASRock OC Formula cu Conformal Coating aplicat oferă 5 ani garație pentru orice defecțiune ce poate apărea în condiții normale de utilizare în timpul perioadei de garanție. *Serviciile pentru această garanție de 5 ani pot varia în funcție de regiune.(RMA detail conditions)

garantie5ani5YEARS


HDMI-In – Metoda inteligentă pentru conectarea dispozitivelor

V-ați săturat de schimbarea constantă a dispozitivelor pentru conectarea acestora la singurul monitor disponibil? De acum înainte vă trebuie să conectați doar monitorul la placa de bază și să conectați dispozitivul secundar (cum ar fi consola PS3 sau Xbox) la portul HDMI-In. Cu ajutorul HDMI-In utilizatorii pot alterna între imaginea redată de ecran și imaginea redată de dispozitivul secundar fără a fi nevoie de pornirea computerului.

3
Purity Sound™ – Bask in the Music

Purity Sound este o combinație de solutii audio hardware, software și tehnologii ce vor satisface chiar și cei mai selectivi audiofili. Include 7.1 CH HD audio cu codec audio Realtek ALC1150, 115dB SNR DAC cu Differential Amplifier, amplificator de caști TI® 5532 Premium Headset Amplifier ce suportă căști cu până la 600 ohm, tehnologii cap less Direct Drive, strat de protecție EMI, protecție de izolare pentru PCB și suport pentru DTS Connect.

4 5 6

 

Purity Sound™ vă oferă: ♦ 115dB SNR ♦ Bass excelent ♦ Distorsiune redusă de sunet ♦  Suportă căști cu până la 600 ohm

 

Soluții audio tradiționale: ♦ 110dB SNR ♦ Bass mai slab ♦ mai multe distorsiuni sonore  ♦ Nu suportă caști de înaltă impedanță.
Această diagramă este testată sub frecvențe de 32 ohm pentru a simula căștile normale. Indică modul în care frecvențele soluțiilor audio care scad în mod dramatic la frecvențe joase, în timp ce Purity Sound™ își menține răspunsul și oferă sunete joase mai bune datorită amplificatorului TI®NE5532.

 

 

 

12 Power Phase Design
Echipată cu un sistem de 12 faze, această placă de bază este dotată cu componente robuste și oferă procesorului o livrare de energie constantă. În plus, oferă capacități neegalate de overclocking și performanțe îmbunătățite cu cele mai scăzute temperaturi pentru entuziaști.

7
Premium Alloy Chokes (PAC)

În comparație cu bobinele realizate din pilitura de fier, Premium Alloy Chokes beneficiază de un aliaj special capabil să reducă până la 70% din pierderile de energie. Mai mult, construcția revoluționară a bobinei îi conferă o proprietate magnetică și rezistentă la temperaturi înalte astfel oferind o lungă durată de viață plăcii de bază.

Dual-Stack MOSFET (DSM)

Dual-Stack MOSFET (DSM) este un nou design inovator de tranzistori MOSFET. Suprafața matriței de silicon este marită prin implementarea a două matrițe într-un MOSFET. Cu cât este mai mare suprafața matriței, cu atât mai este mai mică rezistența Rds(on). În comparație cu un MOSFET tradițional, DSM-ul poate oferi o suprafață mai mare de matriță și rezistență Rds(on) mai mică, așadar sursa de putere pentru CPU Vcore este mult mai eficientă.

Digi Power

Această placă de bază utilizează un design digital PWM (Modulatie Pulse-Width), ce oferă voltaj etajului de alimentare în mod constant și eficient.

Multiple Filter Cap (MFC)

Cu ajutorul a trei variante de condensatori, MFC permite utilizatorilor să obțină nivele extreme de overclocking din platforma PC fără a duce grija componentelor hardware.

Distortion-Free Slot

Noul design al pinilor pentru slotul de memorie de la ASRock reduce în mod eficient distorsiunile și promovează performanțele.

8
Hi-Density Power Connector

Cu ajutorul Hi-Density Power Connectors pentru conectorul de alimentare al procesorului, se pot reduce pierderile de energie cu 23% și temperatura conectorului cu până la 22℃

15μ Gold Finger

În comparație cu alte plăci ce oferă doar 3-4 μ unități, această placă de bază oferă 15μ unități gold în socket-ul procesorului, sloturile de memorie și sloturile PCIE x16, ce oferă performanțe de trei ori mai ridicate.

Twin-Power Cooling

Twin-Power Cooling este o combinație între sistemul activ de răcire cu aer și sistemul de racire cu lichid. Răcirea extremă cu heatpipe maximizează prin convecție eliminarea aerului cald, oferind un flux de aer mai bun și disipare rapidă de caldură.

Pasta termo-conductoare GELID Solutions GC-Extreme

Pasta termo-conductoare GELID Solutions GC-Extreme este un bonus adăugat ce permite overclockerilor să stabilizeze temperatura procesorului.

PCB cu 8 straturi

PCB-ul cu 8 straturi beneficiază de 4 seturi a câte 2 uncii de cupru per strat, doar materialele de înaltă calitate fiind selectate pentru straturile PCB-ului, ce rezultă în temperaturi scăzute și eficiență de energie înaltă pentru overclocking.

Status OLED

Status OLED afișează diverse informații despre sistem pe un ecran OLED de înaltă rezoluție. Acum se pot utiliza trei butoane pentru selectarea informațiilor precum self test, coduri debug, timpul actual, temperaturi, frecvențe și voltaje diferite de pe placa de bază.

oledstatus
Senzor termic multiplu

Senzorul termic multiplu redă utilizatorilor temperaturile anumitor componente ale plăcii de bază în mod grafic, pentru ca utilizatorii să observe și să controleze temperatura fiecărei componente ale plăcii de bază în overclocking.

10
Profilul OC al lui Nick Shih

Profilul OC al lui Nick Shih oferă setări implicite pentru diferite nivele de overclocking. Este șansa de a învăța câte ceva de la marele campion.

Interfață interactivă UEFI

Interfața interactivă UEFI de la ASRock este un mix de utilități de configurare a sistemului, efecte de sunet captivante și imagistică excelentă. UEFI pune la dispoziția utilizatorului o interfață mult mai atractivă și mult mai dinamică.

Formula Drive

ASRock Formula Drive este un software all-in-one pentru reglajul fin al diferitelor funcții într-o interfață usor de utilizat.

FAN-Tastic Tuning

FAN-Tastic Tuning oferă posibilitatea de a ajusta viteza ventilatorului(RPM) în mod direct proporțional cu temperatura sistemului. Utilizatorii pot modifica setările prin simpla apăsare a butoanelor “+/-” și finalizarea prin apăsarea butonului “APPLY”.

Rapid OC

Butoanele Rapid OC onboard permit overclockerilor să seteze raportul procesorului, frecvențele BCLK și etajul de alimentare al procesorului. Utilizați Rapid OC pentru a găsi cel mai bun randament al procesorului.

Mod LN2

Utilizați comutatorul onboard pentru activarea modului LN2.

11
Slow Mode

Utilizați comutatorul onboard pentru selectarea Slow Mode pentru a forța procesorul să funcționeze la cea mai joasă frecvență.

PCIe ON/OFF

Pentru utilizatorii ce trebuie sa îndepărteze și să reinstaleze plăcile PCIe, dar care se tem de deterioarea plăcii de bază și a componentelor sale, pot utiliza comutatoarele PCIe ON/OFF pentru activarea sau dezactivarea sloturilor PCIe.

Fine-Tuning V-Controller

Controller-ul Fine-Tuning V-Controller este o colecție nouă de setări din  ASRock UEFI. Oferă suficiente opțiuni de configurare pentru overclockerii ce caută sa depășească limitele.

V-Probe

V-Probe™ este un set de puncte de detecție dispuse pe placa de bază. Permite overclockerilor să obțină citiri precise ale voltajului prin intermediul unui multitester.

Timing Configurator

Timing Configurator este o unealtă rapidă și ușor de utilizat ce oferă utilizatorilor o colecție abundentă de setări DRAM subtile pentru reglaje profesionale. Este o aplicație independentă ce rulează în sistemul de operare Windows® iar schimbările se vor simți imediat.

XFast 555

Tehnologia proprietară XFast 555 de la ASRock (XFast RAM, XFast LAN and XFast USB) permite utilizatorilor să experimenteze un spor de performanțe de 5 ori mai mare în ceea ce privește performanța sistemului, viteza LAN și viteza de transfer USB.

12
USB Key

Într-o lume în care timpul înseamnă bani, de ce să irosiți timp important în fiecare zi pentru introducerea numelui de utilizator necesar conectării la Windows? De ce trebuie trebuie să memoram acele parole foarte lungi? Pur și simplu conectați USB Key și lăsați computer-ul să se conecteze la Windows® în mod automat!

DTS Connect

DTS Connect este denumirea unui sistem format din două componente, ce incude DTS Interactive și DTS Neo: C; se utilizează numai pe platforme desktop, cu scopul de a converti formatul audio PC în format DTS.

HDMI™ (Interfață multi-media de înaltă definiție)

Acest produs oferă suport HDMI™ , o interfață standard ce poate transfera date video necomprimate și audio canal multiplu printr-un singur cablu. Atât semnalele de date audio cât și video transferate prin intermediul interfeței HDMI™ sunt digitale fără ca acestea să fie convertite în semnale anaog, așadar poate oferi o claritate audio și video remarcabilă.

 

 

 Specificații :

 

General
Format eATX
Soclu procesor 1150
Producator chipset Intel
Model chipset Z87
BIOS – 2 x 64Mb AMI UEFI Legal BIOS with Multilingual GUI support (1 x Main BIOS and 1 x Backup BIOS)
– Supports Secure Backup UEFI Technology
– ACPI 1.1 Compliance Wake Up Events
– SMBIOS 2.3.1 Support
– CPU, DRAM, PCH 1.05V, PCH 1.5V Voltage Multi-adjustment
Procesoare suportate 4th Generation Intel
Interfata grafica PCI Express x16 3.0
Placa video integrata Necesita procesor cu tehnologia Intel HD Graphics
Placa audio integrata 7.1 Audio with Realtek ALC1150
Placa retea integrata 10/100/1000 Gigabit LAN by Intel i217V
Numar SATA-III 10
Altele 1 x mini-PCI Express slot
Memorii Suportate
Tip memorie DDR3
Memorie maxima 32 GB
Numar sloturi 4
Tehnologie Dual channel
Frecvente suportate 3000+ O.C./2933 O.C./2800 O.C./2400 O.C./2133 O.C./1866 O.C./1600/1333 MHz
Sloturi
PCI Express 3.0 x16 3 (x16 / x8 / x4)
PCI Express 2.0 x16 1 (x4)
PCI Express x1 2
Multi-GPU SLI Supports nVidia Quad SLI and SLI
Multi-GPU CrossfireX Supports AMD Quad Crossfire, 4-Way CrossFireX Technology, 3-Way CrossFireX and CrossFireX, 2-Way CrossFireX and CrossFireX
Conectori Back Panel
PS/2 Mouse-Tastatura 1
Optical S/PDIF out 1
Clear CMOS 1
HDMI 2
RJ-45 LAN 1
USB 2.0 2
USB 3.0 8
Suport audio 7.1

 

Link oficial 

Preț estimativ

 

 

 

 

PLACA DE BAZA + BUNDLE

 

 

cutie_fatacutie_spate

capac_deschis capac_deschis2

bundle bundle2

placa_general placa_spate

buton_menu oleddebug_butoaneoled_debugvpoint_statusledepsswitchessunet_purityalimentare_multicardconecticasloturi_pcieracirecomformal4vrm2vrm1comformal3comformal2 comformalcomformal5

 

 

La o plimbare prin BIOS:

 

 

 

Sistem de test :

 

Procesor – Intel I7 4770K
Placă de bază – Asrock Z87 OC Formula
Memorii – TeamGroup Xtreem 2*4GB DDR3 2600Mhz cl10
Placă video – Asus GeForce GTX 780 DirectCU II OC 2GB 
SSD – Samsung 128GB 2.5-inch SSD 840 Pro Series 
Sursa – Corsair AX1200i
Cpu Cooler – Thermalright Archon SB-E
Benchtable – Cooler Master Lab 
TIM – Prolimatech PK3

 

 

 

Metodologie :

Pentru că ASROCK OC FORMULA, este o placă destinată în special overclockingului, am decis ca procesorul să ruleze testele la frecvența de 4.500 MHz. Memoria a rulat la frecvența de 2666 MHz, cu setul de latente 10-12-12-28 1T.

Sistemul de operare folosit este Microsoft Windows 7 Ultimate x64 bit edition, care beneficiează de toate update-urile la zi.
Mai jos putem observa suita de benchmark-uri folosită pentru testele noastre:

 • Aida 64
 • AogenMark
 • Cinebench
 • MaxxMem
 • Multi Core Linpack
 • Pifast
 • SuperPi
 • Wprime
 • X264 FHD
 • PCMARK 8 Creative Suite
 • SISOFT SANDRA CRYPTOGRAPHY
 • SISOFT SANDRA PROCESSOR ARITHMETIC
 • SISOFT SISOFT SANDRA PROCESSOR MULTI-CORE EFFICIENCY
 • SISOFT SANDRA PROCESSOR MULTI-MEDIA
 • 3D MARK VANTAGE
 • 3D MARK 2011
 • 3D MARK
 • RESIDENT EVIL 6 BENCHMARK
 • SNIPER ELITE V2
 • FINAL FANTASY XIV BENCHMARK
 • METRO LAST LIGHT

 

 

REZULTATE  2D :

 

 

 

 

REZULTATE  3D :

 

 

Overclocking:

 

Pentru a evidenția potențialul de overclocking al memoriei, am folosit un kit de memorie 2X4GB echipat cu ic-uri Hynix MFR single-sided, reușind să obțin următorul rezultat:

3264

 

 

 

 

CONCLUZIE:

 

Cei de la Asrock au păstrat ceea ce a fost cel mai bun de  la generația anterioară și anume Z77 OC Formula.

Au reușit cu succes să imbunatățească noua placă de bază Asrock Z87 OC Formula. Îmbunătățiri adoptate anumitor capitole precum stabilitatea în regim de overclock, partea tensiunilor furnizate este și ea îmbunătățită.

Toate aceste lucruri fac din Asrock  OC FORMULA, o placă echilibrată, performantă, și de ce nu, chiar doesebită.

Feature-urile de overclocking  cât  și bios-ul s-au dovedit a fi extrem de utile  și plăcute,  pe toată perioada testelor.

Asrock Z87 OC Formula primește din partea redacției următorul premiu :

 

 

Hall_Of_Fame

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *