Nvidia GTX480 si GTX470 sau circul preturilor de lansare

Noua arhitectura Nvidia Fermi a sosit, in sfarsit, dupa multe tergiversari, la jumatate de an dupa ce ATI a lansat prima serie de placi video capabile de DirectX 11. Sunt oare placile disponibile si le putem deci cumpara, sau amanam iar inclusiv achizitia?

Mai intai sa va spun celor mai putin informati cate ceva despre performantele noilor placi. Din tabelele atasate mai jos aflam cum se prezinta situatia (sursa: Hardwarecanucks 1 + 2)…

GTX470 vs. HD5850
GTX480 vs. HD5870

Aflam astfel ca Nvidia GTX 470 este in medie cu 10% mai puternica decat ATI HD5850, iar GTX480 cu 13% decat HD5870 (cu un fps minim pentru ambele chiar mai bun). Atat?

Pai nu… ambele placi Fermi consuma foarte mult (in medie cu 25% mai mult decat concurentele directe), sunt mult mai zgomotoase cand sunt solicitate in jocuri, iar pastilele sunt foarte fierbinti. Unii ar putea spune ca se preteaza mai bine la calculul teselarii sau a ocluziei ambientale, si deci ar fi mai future-proof decat concurentele ATI; problema e ca nici Mama Omida nu poate prezice mereu viitorul IT, si e posibil sa treaca mult timp pana cand vor aparea jocuri ce se vor folosi cu adevarat de aceste efecte si ce vor necesita o foarte mare putere de calcul din partea placii video (la fel cum a trecut mult timp pana au aparut jocuri ce au stiut sa foloseasca la maxim un quad-core).

Sa zicem ca aceste inconveniente pot fi trecute cu vederea, insa marea problema este ca pretul cerut pentru aceste placi este unul foarte mare, in Romania si nu numai; in plus, acestea vor fi disponibile abia dupa 12 aprilie.

Initial, intentia mea a fost ca in acest articol sa fac o comparatie directa intre preturile europene si cele romanesti, pentru ca 1699 ron pentru un GTX470 si 2399 ron pentru un GTX480 mi se pareau niste scoruri incredibil de mari (HD5850 costa 1090 ron, iar HD5870 1459 ron, deci cu 36%/39% mai ieftine decat GTX470/GTX480), si credeam ca numai piata romaneasca se afla dintr-un motiv mioritic in culpa.

Si tot cautand eu pe net via google translate, am dat peste un articol al unei publicatii italiene care prezinta o ipoteza si mai incredibila: preturile de lansare (in Italia) sunt in mod deliberat fixate de catre Nvidia sa aiba o valoare mai mica decat cea reala. Mai precis, producatorii vor anunta pana pe 12 aprilie niste preturi fantoma de 349/479 euro pentru GTX470/GTX480 (la fel ca si cele recomandate in Franta, Spania, Germania), pentru ca dupa 12 aprilie, cand placile chiar vor fi disponibile (circa 1200 de placi in intreaga Europa Centrala si de Sud), preturile maxime recomandate sa fie de 389/539 euro… adica fix preturile prohibitive din Romania.

Motivele sunt doua la numar: asa cum reiese si din acest articol, Nvidia a reusit sa produca foarte scump niste placi cu un proces de fabricatie extrem de complex, si, mai mult decat atat, in primele 20 de zile dupa 12 aprilie toate placile de pe piata vor fi la fel (vor diferi doar abtibildurile si cutiile producatorilor parteneri), lasand ca marja de profit pentru canalul de distributie sa se incadreze in anumite limite impuse; in plus, un pret mai mic la lansare i-ar face pe redactorii publicatiilor care au testat cele doua produse sa concluzioneze ca acestea au un raport performanta/pret macar interesant.

Asa cum arata unele analize ale preturilor din Germania (link 1 + link 2), sau comunicatele de presa din media spaniola (link 1 + link 2), sau preturile care variaza ciudat de mult in Marea Britanie (reamintesc, acele placi sunt identice intr-o prima faza), unii producatori parteneri au intrat in jocul celor de la Nvidia inclusiv pe aceste piete importante, altii nu, adaugandu-si deja anumite marje de profit.

Unii ar putea numi aceasta lansare controversata… altii chiar mizerabila, o continuare demna a traditie redenumirilor nesfarsite marca Nvidia. Un lucru e clar: un cumparator roman rational NU POATE CUMPARA MOMENTAN o placa vanduta la suprapret, ce necesita o super-sursa, degaja o caldura impresionanta si mai are si o racire zgomotoasa; atat GTX470 cat si GTX480 se incadreaza in profilul mentionat. Din pacate, HD5850 si HD5870 nu au concurent din punctul de vedere al raportului performanta/pret, ba chiar se pot si scumpi fara probleme.

Eu totusi sper ca preturile celor doua Nvidii, GTX470 si GTX480, sa coboare in lunile mai-iunie la niste valori mai acceptabile, si care sa aiba sens.

About The Author

1 thought on “Nvidia GTX480 si GTX470 sau circul preturilor de lansare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *