Crazypc la CeBIT 2011: Alpenfohn

 

Standul Alpenföhn, desi micut, ne-a atras atentia in mod special datorita a 4 produse noi extrem de interesante.

Primul, Alpenfohn Peter, un cooler VGA, este gandit pentru a fi folosit atat fara ventilator, daca situatia o permite (a se citi temperatura din zona alimentarii), cat si cu un accesoriu cu doua ventilatoare de 12/14 cm, care ocupa 1 slot PCI extern, iar in interior vreo 3.

Acest lucru inseamna ca, in total, cu racire activa, coolerul GPU in cauza va acupa 5 sloturi in interiorul carcase; mult prea mult in opinia noastra.

 

Baietii de la stand mi-au spus ca in tandem cu GTX 580-ul pe care este montat, plus 2 ventilatoare silentioase la 1200 rpm, Alpenfohn Peter a iesit in testele interne cu 8 grade mai performant decat un Thermalright Shaman. Tin sa remarc faptul ca producatorul german a ales sa pastreze o parte din racirea stock Nvidia, destinata contactului direct cu memoriile si cu zona VRM.

Al doilea produs, de data asta un prototip, Alpenfohn Triglav, va fi foarte probabil un cooler de buget, care, desi are doar 3 heatpipe-uri, acestea au o grosime considerabila, de cca. 10 mm, putandu-se astfel materializa intr-un avantaj consistent conform inginerilor Alpenfohn. Nu am putut aproxima la fata locului, insa e posibil ca prin contactul direct, heatpipe-urile sa nu depaseasca dimensiunea IHS-ului oricarui procesor.

Cooler-ele clasice CPU de tip topflow, care au avantajul ca mai sufla ceva aer si in jurul socketului, au fost reprezentate de noul Alpenfohn Gotthard; acesta are 6 heatpipe-uri grupate cate doua in 3 blocuri lamelare distincte (abordare de tip Scythe).

Am lasat la urma cel mai interesant cooler din perspectiva performantei, din nou unul destinat procesorului – Alpenfohn K2. Asemeni varfului de la Noctua, NH-D14, are 2 blocuri lamelare paralele imense, care (pot aprecia ca) sunt mai voluminoase decat cele Noctua (deci si suprafata de disipare mai mare). De asemenea, are 8 heatpipe-uri, cu doua mai multe ca NH-D14. Are absolut toate atuurile pentru a deveni cel mai bun cooler CPU.

Oare numai eu imi doresc sa fie comercializate si in Romania produsele Alpenfohn? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *