ASROCK Z87 Extreme4/TB4 Thunderbolt review

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Caracteristici

 

Home Cloud – Remote Desktop Oricand, Oriunde

Aceasta placa de baza ofera pornire de la distanta cu Intel® LAN onboard, pentru conectarea cu PC-ul din orice colt al lumii. Il veti putea porni sau opri, monitoriza sau controla de la distanta cu ajutorul unui smartphone, tablete sau computer.
Nota: Intel® Remote Wake beneficiaza de suport in Win8 sau Win8 64bit OS.

Ganditi-va ca sunteti un haiduc ce dispare odata cu apusul, un proscris al societatii exilat din tara natala sau pur si simplu mergeti la cumparaturi la doua strazi distanta. Va lipseste computer-ul personal atat de mult si aveti nevoie de Home Cloud pentru urmatoarele scenarii din lumea reala:

Mail
Pastreaza aproape emailul si foloseste-l oricand ai nevoie.
Multimedia
Se pot reda videoclipuri, imagini si muzica.
TV
Se pot viziona programele TV favorite prin conectarea la PC.
Documente
Acceseaza sau trimite fisiere oriunde, de la distanta.
Monitorizeaza
Monitorizeaza animalutele de companie sau copiii companie.

Purity Sound™ – Bask in the Music

Purity Sound este o combinatie de solutii audio hardware, software si tehnologii ce vor satisface chiar si cei mai selectivi audiofili. Include 7.1 CH HD audio cu codec audio Realtek ALC1150, 115dB SNR DAC cu Differential Amplifier, amplificatory de casti TI® 5532 Premium Headset Amplifier ce suport casti cu pana la 600 ohm, tehnologii cap less Direct Drive, strat de protectie EMI, protectie de izolare pentru PCB si suport pentru DTS Connect.

Purity Sound™ va ofera:
♦ 115dB SNR
♦ Bass excelent
♦ Distorsiune redusa de sunet
♦ Mai multe detalii
♦ Suporta casti cu pana la 600 ohm

Solutii audio traditionale:
♦ 110dB SNR
♦ Bass mai slab
♦ mai multe distorsiuni sonore
♦ Mai putine detalii
♦ Nu suporta casti de inalta impedanta
Aceasta diagrama este testata sub frecvente de 32 ohm pentru a simula casti normale. Indica modul in care frecventele solutiilor audio scad in mod dramatic la frecvente joase, in timp ce Purity Sound™ isi mentine raspunsul si ofera sunete joase mai bune datorita amplificatorului TI® NE5532

HDMI-In – Metoda inteligenta pentru conectarea dispozitivelor

V-ati saturat de schimbarea constanta a dispozitivelor pentru conectarea acestora la singurul monitor disponibil? De acum inainte va trebuie sa conectati doar monitorul la placa de baza si sa conectati dispozitivul secundar (cum ar fi consola PS3 sau Xbox) la portul HDMI-In. Cu ajutorul HDMI-In utilizatorii pot alterna intre imaginea redata de ecran si imaginea redata de dispozitivul secundar fara a fi nevoie de pornirea computerului.


ASRock are integrati doi conectori Thunderbolt™ cu suport pentru tehnologia 4-Channel, oferind cele mai rapide rate de transfer.
• Pana la 10Gbps : Cea mai rapida conexiune pentru PC
Tehnologia Thunderbolt™ este un nou protocol ce sporeste ratele de transfer cu cate 10Gbps per channel.• Transfer de date bidirectional cu PCI Express si DisplayPort
Design-ul inovator combina PCI Express si protocoluri DisplayPort I/O cu viteze rapide bidirectionale.• Daisy Chain : Pana la 12 dispozitive TBT
Cu abilitatea daisy chain, se pot conecta la placile de baza pana la 12 dispozitive Thunderbolt™ (6/port).• Display-uri de dimensiuni mari si inalta rezolutie (cu suport 4K)

Capacele de aur Premium

Premium Gold Caps sunt realizati 100% in Japonia; acesti condensatori solizi sunt finisati, luciosi, acoperiti cu un strat de aur premium ce reprezinta durata lunga de viata si performantele stabile.

Digi Power

Mai precis , Mai Eficient

Prin adoptarea modulatiei digitale Pulse-width (PWM), placa de baza ASRock poate furniza voltaj Vcore CPU mai eficient si mai lin. In comparative cu PWM analogic, PWM digital poate optimiza solutia de transmitere putere CPI si sa furnizeze un nucleu Vcore stabil pentru procesor.

12 Power Phase Design

Echipata cu un sistem de 12 faze, aceasta placa de baza este dotata cu componente robuste si ofera procesorului o livrare de energie constanta. In plus, ofera capacitati neegalate de overclocking si performante imbunatatite cu cele mai scazute temperaturi pentru gamerii avansati.

4K/2K

4K este un nou standard pentru rezolutiile cu un display minim de 3840 x 2160 pixeli, ce cuprinde de doua ori rezolutia verticala si orizontala a formatului 1080p si de patru ori mai multi pixeli per total.

A-Tuning

A-Tuning este suita software pentru sarcini multiple cu o noua interfata, caracteristici noi adaugate si utilitati imbunatatite, ce includ XFast RAM, OC Tweaker si multe altele.

Triple Monitor

Aceasta placa de baza ofera suport pentru Triple-Monitor. Se pot alege pana la trei interfete de display pentru conectarea si utilizarea monitoarelor in mod simultan.

Slot Distortion-Free

Noul design al pinilor pentru sloturile de memorie arata la fel ca si versiunile anterioare, dar de fapt reduce in mod eficient distorsiunile si sporeste performantele, deoarece depune eforturi pentru perfectiune pana la cele mai mici detalii.

Design traditional al pinilor
Noul slot Distorsion-Free
*Design mai scurt al pinilor
*Reduce distorsiunea semnalului

DTS Connect

DTS Connect este denumirea unui sistem format din doua componente, ce incude DTS Interactive si DTS Neo: C; se utilizeaza numai pe platforme desktop, cu scopul de a converti formatul audio PC in format DTS.

DTS, DTS-HD, the Symbol, & DTS or DTS-HD and the Symbol together are registered trademarks of DTS, Inc. © DTS, Inc. All Rights Reserved.
Utilizare optimade memorie
Acces la Internet mai rapid
Mareste viteza USB
De 5 ori mai rapid pentru rularea Photoshop
XFast RAM va crea un disc virtual din memoria sistemului pentru a spori performanta pentru Photoshop. Poate sa lucreze de 5 ori mai rapid ca inainte.
Latenta mica in joc
XFast LAN poate cobora latenta din joc dupa setarea prioritatii online game la un nivel superior.
Latenta din World of Warcraft: Cataclysm
* O valoare mai mica este mai buna
Comparatie de performanta USB
ATTO Disk Benchmark 4K Read
Placa de baza ASRock
Alta placa de baza
*Procentajul de boost al performantei poate varia in functie de configuratie.

FAN-Tastic Tuning

Configurati setari diferite de viteza ale ventilatorului pentru anumite temperaturi cu ajutorul acestui grafic. Ventilatoarele vor trece in mod automat la urmatorul nivel atunci cand temperatura mentionata este atinsa.

Easy Driver Installer

Pentru utilizatorii ce nu dispun de o unitate optica pentru instalarea driverelor de pe CD-ul suport, Easy Driver Installer este o utilitate din interfata UEFI ce instaleaza driver-ul LAN in sistem prin intermediul unui dispozitiv de stocare USB, dupa care descarca si instaleaza in mod automat driverele.

USB Key

Intr-o lume in care timpul inseamna bani, de ce sa irositi timp important in fiecare zi pentru introducerea numelui de utilizator necesar conectarii la Windows? De ce trebuie trebuie sa memoram acele parole foarte lungi? Pur si simplu conectati USB Key si lasati computer-ul sa se conecteze la Windows® in mod automat!

Internet Flash

ASRock Internet Flash caută actualizările firmware UEFI de pe serverele noastre. Altfel spus, sistemul poate autodetecta cel mai recent UEFI de pe servere şi să le efectueze flash ȋn cadrul setării UEFI fără a intra ȋn sistemul de operare Windows®. Reţineţi că trebuie să utilizaţi un computer configurat DHCP pentru activarea acestei funcţii.

Service tehnic UEFI

Contactati service-ul tehnic ASRock prin trimiterea unei cerinte de suport din utilitatea setup UEFI in cazul in care exista probleme cu PC-ul.

UEFI System Browser

UEFI system browser este o unealta utila inclusa in UEFI grafic. Poate detecta dispozitivele si configuratiile pe care utilizatorii le folosesc in prezent pe PC-uri. Cu browser-ul UEFI, se poate examina cu usurinta configuratia actuala din setup UEFI.

Dezumidificatorul

Utilizatorii pot preveni daunele cauzate in urma umiditatii prin activarea functiei “Dehumidifier”. Prin activarea Dehumidifier Function, computerul va porni automat pentru a dezumidifica sistemul dupa intrarea in starea S4/S5.

Placa de bază și bundle-ul:

cutie_fata

cutie_spate
placa_general

placa_spate
accessorii

butoane&dualbios

vrm

thunderbolt

sunet

sloturi

 

 

Specificații:

A-Style – Home Cloud
– Purity Sound™
– HDMI-In
Procesor – Supports 4th generation Intel® Core™ i7 / i5 / i3 / Xeon® / Pentium® / Celeron® in LGA1150 package
– Digi Power design
– 12 Power Phase design
– Supports Intel® Turbo Boost 2.0 Technology
– Supports Intel® K-Series unlocked CPUs
– Supports ASRock BCLK Full-range Overclocking
Chipset – Intel® Z87
Memorie – Dual Channel DDR3 Memory Technology
– 4 x DDR3 DIMM Slots
– Supports DDR3 2933+(OC)/2800(OC)/2400(OC)/2133(OC)/1866(OC)/1600/1333/1066 non-ECC, un-buffered memory
– Max. capacity of system memory: 32GB*
– Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 1.3 / 1.2
– Distortion-Free Slot

*Due to the operating system limitation, the actual memory size may be less than 4GB for the reservation for system usage under Windows® 32-bit OS. For Windows® 64-bit OS with 64-bit CPU, there is no such limitation.
BIOS – 2 x 64Mb AMI UEFI Legal BIOS with multilingual GUI support (1 x Main BIOS and 1 x Backup BIOS)
– Supports Secure Backup UEFI Technology
– ACPI 1.1 compliance wake up events
– SMBIOS 2.3.1 support
– CPU, DRAM, PCH 1.05V, PCH 1.5V Voltage multi-adjustment
 Audio, video şi reţea
Grafică – Supports Intel® HD Graphics Built-in Visuals : Intel® Quick Sync Video with AVC, MVC (S3D) and MPEG-2 Full HW Encode1, Intel® InTru™ 3D, Intel® Clear Video HD Technology, Intel® Insider™, Intel® HD Graphics 4400/4600
– Pixel Shader 5.0, DirectX 11.1
– Max. shared memory 1792MB
– Multi VGA Output options: D-Sub, HDMI and DisplayPort/Thunderbolt™ Ports
– Supports Triple Monitor
– Supports HDMI Technology with max. resolution up to 4K × 2K (4096×2304) @ 24Hz
– Supports D-Sub with max. resolution up to 1920×1200 @ 60Hz
– Supports DisplayPort/Thunderbolt™ with max. resolution up to 4K x 2K (4096×2304) @ 24Hz
– Supports Auto Lip Sync, Deep Color (12bpc), xvYCC and HBR (High Bit Rate Audio) with HDMI Port (Compliant HDMI monitor is required)
– Supports HDCP with HDMI and DisplayPort/Thunderbolt™ Ports
– Supports Full HD 1080p Blu-ray (BD) playback with HDMI and DisplayPort/Thunderbolt™ Ports
– Supports data transfer rate up to 10Gbps with Thunderbolt™ Port
– Supports Daisy-chain up to 6 Thunderbolt™ devices

*Grafica Intel® HD Graphics Built-in si iesirile VGA pot fi suportate numai cu procesoare cu GPU-ul integrat.**Due to chipset limitation, the Blu-ray playback of Intel® HD Graphics is only supported under Windows® 8 / 8 64-bit / 7 / 7 64-bit / Vista™ / Vista™ 64-bit.***Intel® InTru™ 3D is only supported under Windows® 8 / 8 64-bit / 7 / 7 64-bit.
Audio – 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC1150 Audio Codec)
– Premium Blu-ray Audio support
– Supports Purity Sound™
– 115dB SNR DAC with differential amplifier
– TI NE5532 Premium Headset Amplifier (Supports up to 600 ohm headsets)
– Direct Drive Technology
– EMI shielding cover
– PCB isolate shielding
– Supports DTS Connect
LAN – Gigabit LAN 10/100/1000 Mb/s
– Giga PHY Intel® I217V
– Supports Intel® Remote Wake Technology
– Supports Wake-On-LAN
– Supports Energy Efficient Ethernet 802.3az
– Supports PXE
 Expansiune / Conectivitate
Sloturi – 3 x PCI Express 3.0 x16 Slots (PCIE1/PCIE3/PCIE4: single at x16 (PCIE1); dual at x8 (PCIE1) / x8 (PCIE3); triple at x8 (PCIE1) / x4 (PCIE3) / x4 (PCIE4))
– 1 x PCI Express 2.0 x1 Slot
– 2 x PCI Slots
– Supports AMD Quad CrossFireX™, 3-Way CrossFireX™ and CrossFireX™
– Supports NVIDIA® Quad SLI™ and SLI™
Depozitare – 6 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by Intel® Z87, support RAID (RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10, Intel® Rapid Storage Technology 12 and Intel® Smart Response Technology), NCQ, AHCI and Hot Plug
– 2 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by ASMedia ASM1061, support NCQ, AHCI and Hot Plug (SATA3_A2 connector is shared with the eSATA port)
– 1 x eSATA Connector by ASMedia ASM1061, supports NCQ, AHCI, Hot Plug and Port Multiplier
Conectori – 1 x IR Header
– 1 x COM Port Header
– 1 x Power LED Header
– 2 x CPU Fan Connectors (1 x 4-pin, 1 x 3-pin)
– 3 x Chassis Fan Connectors (1 x 4-pin, 2 x 3-pin)
– 1 x Power Fan Connector (3-pin)
– 1 x 24 pin ATX Power Connector
– 1 x 8 pin 12V Power Connector (Hi-Density Power Connectors)
– 1 x Front Panel Audio Connector
– 3 x USB 2.0 Headers (Support 6 USB 2.0 ports)
– 1 x Vertical Type A USB 3.0
– 1 x USB 3.0 Header (Supports 2 USB 3.0 ports)
– 1 x Dr. Debug with LED
– 1 x Power Switch with LED
– 1 x Reset Switch with LED
– 1 x Clear CMOS Switch
– 1 x BIOS Selection Switch
Scut I/O – 1 x PS/2 Mouse/Keyboard Port
– 1 x D-Sub Port
– 1 x HDMI-Out Port
– 1 x HDMI-In Port
– 1 x DisplayPort Input for Thunderbolt™ port
– 2 x Thunderbolt™ Ports (Support Thunderbolt™ devices or DisplayPort monitors)
– 1 x Optical SPDIF Out Port
– 1 x eSATA Connector
– 2 x USB 2.0 Ports
– 4 x USB 3.0 Ports (ASMedia hub)
– 1 x RJ-45 LAN Port with LED (ACT/LINK LED and SPEED LED)
– HD Audio Jacks: Rear Speaker / Central / Bass / Line in / Front Speaker / Microphone
 Alte caracteristici / Diverse
Caracteristici unice – ASRock A-Tuning
– ASRock Instant Flash
– ASRock APP Charger
– ASRock XFast USB
– ASRock XFast LAN
– ASRock XFast RAM
– ASRock Crashless BIOS
– ASRock OMG (Online Management Guard)
– ASRock Internet Flash
– ASRock UEFI System Browser
– ASRock UEFI Tech Service
– ASRock Dehumidifier
– ASRock Easy RAID Installer
– ASRock Easy Driver Installer
– ASRock Interactive UEFI
– ASRock Fast Boot
– ASRock Restart to UEFI
– ASRock USB Key
– ASRock FAN-Tastic Tuning
– Hybrid Booster:
– CPU Frequency Stepless Control
– ASRock U-COP
– Boot Failure Guard (B.F.G.)
– Good Night LED
Support CD – Drivers, Utilities, AntiVirus Software (Trial Version), CyberLink MediaEspresso 6.5 Trial, Google Chrome Browser and Toolbar, Start8 (30 days trial), MeshCentral, Splashtop Streamer
Accesorii – 1 x ASRock SLI_Bridge_2S Card
– Quick Installation Guide, Support CD, I/O Shield
– 4 x SATA Data Cables
Hardware Monitor – CPU/Chassis temperature sensing
– CPU/Chassis/Power Fan Tachometer
– CPU/Chassis Quiet Fan (Auto adjust chassis fan speed by CPU temperature)
– CPU/Chassis Fan multi-speed control
– Voltage monitoring: +12V, +5V, +3.3V, CPU Vcore
Format – ATX Form Factor
– Premium Gold Capacitor design (100% Japan-made high-quality conductive polymer capacitors)
SO – Microsoft® Windows® 8 / 8 64-bit / 7 / 7 64-bit compliant
Certificări – FCC, CE, WHQL
– ErP/EuP ready (ErP/EuP ready power supply is required)

Link oficial : http://www.asrock.com/mb/Intel/Z87%20Extreme4TB4/

 

Sistemul de test :

Procesor – Intel I7 4770K
Placă de bază – ASROCK Z87 PRO 3
Memorii – Teamgroup Xtreem 2*4GB DDR3 2666 Mhz cl11 TXD38G2666HC11CDC01 4GBX2
Placă video – ASUS GTX 670 Mini OC
SSD – Toshiba HG5d series 128GB
Sursa – Corsair AX860
Cpu Cooler – Thermalright HR-02 Macho Rev. A (BW)
Benchtable – Cooler Master Lab
TIM – Prolimatech PK3

 

Metodologie :

Am decis ca procesorul să ruleze testele la frecvența de 4.500 MHz. Memoria a rulat la frecvența de 2666 MHz, cu setul de latente 11-13-13-35 2T.

Sistemul de operare folosit este Microsoft Windows 7 Ultimate x64 bit edition, care beneficiează de toate update-urile la zi.
Mai jos putem observa suita de benchmark-uri folosită pentru testele noastre:

 • Aida 64
 • AogenMark
 • Cinebench
 • Multi Core Linpack
 • Pifast
 • SuperPi
 • Wprime
 • X264 FHD
 • PCMARK 8 Creative Suite
 • X264 FHD
 • SISOFT SANDRA CRYPTOGRAPHY
 • SISOFT SANDRA PROCESSOR ARITHMETIC
 • SISOFT SISOFT SANDRA PROCESSOR MULTI-CORE EFFICIENCY
 • SISOFT SANDRA PROCESSOR MULTI-MEDIA
 • 3D MARK VANTAGE
 • 3D MARK
 • RESIDENT EVIL 6 BENCHMARK
 • SNIPER ELITE V2
 • FINAL FANTASY XIV BENCHMARK
 • METRO LAST LIGHT

Rezultate 2D :

 

AIDA

AOGEN

CINEBENCH

MAXXMEM

MULTICORE LINPACK

PCMARK 8

PIFAST

SISOFT SANDRA CRYPTOGRAPHY

SISOFT SANDRA MULTI-CORE EFFICIENCY

SISOFT SANDRA PROCESSOR ARITHMETIC

SISOFT SANDRA PROCESSOR MULTI-MEDIA

SPI 32M

WPRIME

x264

Rezultate 3D :

3D 2011

3D MARK

3D VANTAGE

FINAL FANTASY

METRO LL

RESIDENT EVIL 6

SNIPER ELITE V2

Concluzie :

 

Asrock, reînprospăteaza gama de plăci de bază cu noul Extreme4/TB4, care aduce un plus implemenând un standard destul de nou și anume Thunderbolt.
Asrock Extreme4/TB4, s-a comportat impecabil pe toată durata testelor.
Ținând cont de toate aceste aspecte, Asrock Extreme4/TB4 primește din partea mea următorul premiu:

Master_Silver_2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *